Νέοι από έξι χώρες ρίχνουν τα «τείχη» στο Προσφυγικό
Αγόρια και κορίτσια ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δείξουν αλληλεγγύη με πράξεις, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το διαρκώς εντεινόμενο κύμα ξενοφοβίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Δείξτε αλληλεγγύη και βοηθήστε στο Προσφυγικό» το μήνυμα που στέλνουν προς την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης 36 νέοι και νέες από έξι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που συναντώνται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είναι θέμα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, όπως αναφέρουν, και ζητούν να πέσουν οι φράχτες στην Ευρώπη, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το διαρκώς εντεινόμενο κύμα ξενοφοβίας στη Γηραιά Ηπειρο. Οι αποστολές από Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία -χώρες που μαζί με την Ελλάδα αποτελούν πύλες εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη- βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Youth.
Εως την Κυριακή, μαζί με νέους από την Ελλάδα, θα ανταλλάξουν εμπειρίες για το Προσφυγικό και τη διαχείρισή του, τις ροές, τις δομές φιλοξενίας και την ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ θα καταγράψουν τα προσωπικά βιώματα και τις ιστορίες προσφύγων που φιλοξενούνται σε δομές της Θεσσαλονίκης.
10.000 στο καμπ της Κατάνια
Στην Ιταλία του Ματέο Σαλβίνι, οι ροές από τη Βόρεια Αφρική έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και έχουν μετατοπιστεί στην Ισπανία, μετά το κλείσιμο των λιμανιών του ιταλικού Νότου. «Δεν ξέρω αν λύνεται το πρόβλημα μετατοπίζοντάς το σε μια άλλη χώρα.
Χρειάζεται συνολική ευρωπαϊκή λύση» είπε στο «Εθνος» η Μπεατρίτσια από τη Σικελία, που μαζί με την Ερικα και τον επικεφαλής της ιταλικής αποστολής, Τίνο, συμμετείχαν χθες στην εκδήλωση υποδοχής, στα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Μόνο στο καμπ της Κατάνια, όπως είπαν, φιλοξενούνται 10.000 πρόσφυγες και ανάλογος αριθμός σε όλη τη Σικελία, ενώ υπάρχουν πόλεις οι οποίες έχουν λιγότερο ντόπιο πληθυσμό από τους πρόσφυγες που φιλοξενούν. «Μαθαίνουμε από την κουλτούρα των προσφύγων και αυτοί μαθαίνουν από τη δική μας» ανέφερε από την πλευρά της η Σάρα από την Ισπανία. «Πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν τη γλώσσα, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και να ενσωματωθούν. Κάποιοι στη χώρα μου και σε άλλες χώρες πιστεύουν πως τα κονδύλια αυτά πετιούνται στα σκουπίδια. Δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα ανοιχτών μυαλών» προσέθεσε.
Η Κλερ και η Ταμάρα από τη Μάλτα θεωρούν πως η μικρή χώρα τους στην «καρδιά» της Μεσογείου σηκώνει δυσανάλογο βάρος. «Πρέπει όταν δίνεται το άσυλο να μεταφέρονται στην Ευρώπη και να βοηθιούνται στην εξεύρεση εργασίας» είπε η πρώτη.
Η Πορτογαλία
Η Πορτογαλία δεν είναι πύλη εισόδου προσφύγων, αλλά μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης έχει δεχτεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.674 ανθρώπους από τις χώρες της Μεσογείου, το 72% των οποίων από την Ελλάδα, όπως ανέφεραν η Πρισίλα και ο Λουίς. «Υπάρχει πρόβλεψη για άλλα 1.010 άτομα και ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 4.500» είπε η πρώτη. «Είμαστε φιλόξενος λαός, αλλά υπάρχει πρόβλημα ενσωμάτωσης. Λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν υπάρχουν δουλειές, ούτε για τους πρόσφυγες ούτε για τους Πορτογάλους, προσέθεσε ο δεύτερος.
Εκπροσωπώντας την Τουρκία, μια χώρα που «τροφοδοτεί» την ευρωπαϊκή ήπειρο με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως μέσω της Ελλάδας, ο Μαρτ από την Αγκυρα επιχείρησε να δώσει μια εικόνα από τη σκοπιά της χώρας του. Τον ρωτήσαμε αν η χώρα του κάνει όσα πρέπει για τη θωράκιση των συνόρων με την Ελλάδα: «Δεν πιστεύω ότι έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι.
Οι Αρχές κάνουν ό,τι μπορούν» απάντησε και προσέθεσε: «Το 2011 είχαμε 100.000 πρόσφυγες και τώρα έχουμε 3,5 εκατομμύρια, σχεδόν όσους κατοίκους έχει η πόλη της Αγκυρας. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει περισσότερο. Δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά παγκόσμιο».
Μεταφέροντας την ελληνική ματιά, η Μάγδα Πετρίδου υποστήριξε πως το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο στην Ελλάδα: «Οι διαδικασίες καθυστερούν, η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Εχουμε τη διάθεση, αλλά δεν διαθέτουμε την οργάνωση και τις διαδικασίες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης» είπε.
Θεσσαλονίκη
36 νέοι και νέες από Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Youth, και ανταλλάσσουν εμπειρίες για το Προσφυγικό και τη διαχείρισή του, τις ροές, τις δομές φιλοξενίας και την ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ θα καταγράψουν τα προσωπικά βιώματα.
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr