English version|17.07.2024 15:11

«Τραγουδάμε για την Ίμβρο, για τα παιδιά και τα σχολεία μας» - Στις 29 Σεπτεμβρίου η μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο

Newsroom

Μια ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:30, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ross Daly, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Μανώλης Μητσιάς που είχαν στηρίξει την Ίμβρο, στα πιο δύσκολα χρόνια, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για το πολύπαθο νησί, θα βρεθούν μαζί επί σκηνής, για να στηρίξουν αυτή τη φορά τα ελληνικά σχολεία του νησιού. Τα ελληνικά σχολεία τα οποία επαναλειτούργησαν, μετά από 50 χρόνια απαγόρευσης της ελληνικής εκπαίδευσης και σήμερα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, επιτελούν το σπουδαίο έργο της διατήρησης της γλώσσας και του πολιτισμού μας, στην Ίμβρο.

Μαζί με τους σπουδαίους καλλιτέχνες, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Υπεύθυνη χορωδίας είναι η Σωτηρία Σβώλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση και οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη, ενώ η σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη. Αφηγήτρια θα είναι η Κατερίνα Διδασκάλου.

Η συναυλία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ιμβρίων, υπό την αιγίδα και με την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου.

Όλα τα έσοδά θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της  Ίμβρου, ενώ για το σκοπό αυτό έχει ανοιχθεί Τραπεζικός Λογαριασμός Ειδικού Σκοπού του Συλλόγου Ιμβρίων.

Οι καλλιτέχνες οι οποίοι θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στη μεγάλη συναυλία για τα σχολεία της Ίμβρου, δεν επιλέχτηκαν τυχαία. Όλοι τους στήριξαν την Ίμβρο, στα πιο δύσκολα χρόνια της, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για το νησί.

Ο Νίκος Ξυδάκης συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρος» που κυκλοφόρησε το 1991. Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ο Ross Dalyμάγεψε τους Ιμβριους με τους ήχους της υπέροχης μουσικής του. Ανεξίτηλη στη μνήμη μας έμεινε η συναυλία του Γιώργου Νταλάρατο 1996, αλλά και η μοναδική του ερμηνεία στο τραγούδι «Ιμβρος», το 2018. Η Γλυκερία με την αισθαντική της φωνή τίμησε το νησί της Ίμβρου με δύο συναυλίες, το 1997 και το 2002. Ο Παντελής Θαλασσινόςερμήνευσε το τραγούδι ‘Ίμβρο με τα 7 χωριά» το 2013. Ο Μανώλης Μητσιάς, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τη γιορτή της Παναγίας, τον Αύγουστο του 2023.

Οι μαθητές και τα σχολεία της Ίμβρου μας θέλουν δίπλα τους

Στην Ίμβρο σήμερα λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, στα οποία, κατά το σχολικό έτος 2023-24, φοιτούσαν συνολικά 55 μαθητές.

Το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο, με 21 μαθητές και μαθήτριες, στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο ανακατασκευάσθηκε το 2013, αφού είχε καταστραφεί, εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με 34 μαθητές και μαθήτριες, λειτουργούν στο ανακαινισμένο παλιό σχολείο του χωριού Αγρίδια.

Τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Ίμβρο είχαν κλείσει όταν το Τουρκικό κράτος απαγόρευσε την ελληνική εκπαίδευση, στο πλαίσιο τους διαβόητου «προγράμματος διάλυσης», το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή το 1964, με σκοπό τον αφελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου. Τότε υπήρχαν 3 Νηπιαγωγεία, 6 Δημοτικά και το Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές των μειονοτικών σχολείων ήταν 550 στην Ίμβρο και 170 στην Τένεδο.

Τα σχολεία στην Ίμβρο επαναλειτούργησαν το 2013 (πρώτα το Δημοτικό και 2 χρόνια αργότερα το Γυμνάσιο-Λύκειο), μετά από επίμονες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των Ιμβριακών σωματείων.

Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από ντόπιες οικογένειες Ιμβρίων που επέστρεψαν στην Ίμβρο από την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτέλεσε καταλύτη για το ξαναζωντάνεμα της ελληνικής κοινότητας του νησιού.  

Στα 10 χρόνια λειτουργίας τους, τα ελληνικά σχολεία επιτέλεσαν στο ακέραιο τον ρόλο τους, παρέχοντας την ελληνική παιδεία και δίνοντας τα εφόδια στους μαθητές τους, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η επιτυχημένη λειτουργία των σχολείων στην Ίμβρο, θα πρέπει να συνεχισθεί χωρίς κωλύματα και τα σχολεία μας να ξεπεράσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν την τελευταία περίοδο.

Τα Ιμβριώπουλα που φωνάζουν «παρών», κάθε πρωί, στο χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία της Ίμβρου, είναι η ψυχή και η συνέχεια της Ελληνικής κοινότητας. Όσο αυτό το «παρών» ακούγεται πιο δυνατά και από πιο πολλά παιδιά, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο.

Αριθμός Λογαριασμού σε Τράπεζα Πειραιώς: 503 811 203 5040

IBAN: GR63 0172 0380 0050 3811 2035 040

SWIFT-BIC Τράπεζα Πειραιώς: PIRBGRAA

Προπώληση εισιτηρίων: More.com

Ίμβροςειδήσεις τώραΗρώδειοσυναυλία