Fashion & Design|18.03.2023 20:22

Χονγκ Κονγκ: 6 φορές που η φιλοσοφία του Φενγκ Σούι καθόρισε την αρχιτεκτονική της πόλης

Newsroom

Το Φενγκ Σούι («άνεμος» και «νερό») είναι η αρχαία κινεζική πρακτική της ευθυγράμμισης κτιρίων και αντικειμένων έτσι ώστε να προσελκύουν καλή τύχη και να απομακρύνουν την κακοτυχία. Στο Χονγκ Κονγκ, οι ειδικοί του φενγκ σούι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ανάπτυξη της πόλης. Ακολουθούν έξι παραδείγματα κτιρίων που επηρεάστηκαν από το φενγκ σούι.

Κτίριο HSBC

Σχεδιασμένο από το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Norman + Partners, αυτό το κτίριο-ορόσημο χτίστηκε μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους ειδικούς της κινεζικής πρακτικής και θεωρείται ότι διαθέτει εξαιρετικό φενγκ σούι. Αντί για ισόγειο, το κτίριο διαθέτει ένα ψηλό, κοίλο αίθριο που προσκαλεί τον άνεμο και το θετικό τσι (ενέργεια) στο εσωτερικό του. Οι κυλιόμενες σκάλες στο αίθριο είναι τοποθετημένες υπό γωνία προς την είσοδο, εμποδίζοντας τα δύσμορφα κακά πνεύματα να εισέλθουν προς τα πάνω στο κτίριο. Επιπλέον, ένα ζευγάρι μεγάλων χάλκινων λιονταριών φυλάει την είσοδο, συμβολίζοντας τον πλούτο και την ευημερία.

Όμως δεν σταματάει μόνο εκεί. Αφού ολοκληρώθηκε ο κοντινός πύργος της Bank of China, δύο κατασκευές που μοιάζουν με κανόνια τοποθετήθηκαν στην οροφή του κτιρίου HSBC. Αυτές λέγεται ότι προστατεύουν το κτίριο της HSBC από το κακό φενγκ σούι του Πύργου της Bank of China, εκτρέποντας οποιαδήποτε κακή ενέργεια ακριβώς πίσω στην ανταγωνιστική τράπεζα.

Πύργος της Τράπεζας της Κίνας

Ο Πύργος της Τράπεζας της Κίνας είναι γνωστός γιατί δεν ακολούθησε στον σχεδιασμό του τις αρχές του καλού φενγκ σούι. Σχεδιασμένος από τον διάσημο αρχιτέκτονα I.M. Pei, ο πύργος έχει το σχήμα ενός τριγωνικού πρίσματος, μιμούμενος την κομψότητα ενός κλαδιού μπαμπού και αποτελώντας ένα από τα καλύτερα παραδείγματα δομικού εξπρεσιονισμού της πόλης.

Ωστόσο, η γωνιώδης δομή του πρίσματος είναι αντίθετη με τις πρακτικές του φενγκ σούι, καθώς οι άκρες του που μοιάζουν με μαχαίρι «κόβουν» το καλό τσι και εκπέμπουν αρνητική ενέργεια στα γύρω κτίρια, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με την εν λόγω πρακτική. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πύργου της τράπεζας της Κίνας, μια σειρά από δυσάρεστα περιστατικά έδωσαν τροφή στις τοπικές δεισιδαιμονίες για το αρνητικό φενγκ σούι του κτιρίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται η οικονομική κατάρρευση του αρχικού ιδιοκτήτη του κοντινού κέντρου Lippo, καθώς και ο θάνατος του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ στο Governor's House.

Αφού το κοινό επέκρινε το κακό φενγκ σούι του κτιρίου, προστέθηκαν ορισμένα χαρακτηριστικά για να διορθωθεί η κατάσταση. Ένας μικρός καταρράκτης τοποθετήθηκε δίπλα στο κτίριο μαζί με γιγάντιους βράχους που ήρθαν από την Κίνα, αντιπροσωπεύοντας την αρμονία και τη σταθερότητα. Πολλά φυτά και δέντρα προστέθηκαν επίσης γύρω από το κτίριο προκειμένου να «καθαριστεί» το περιβάλλον και να έρθει καλή ενέργεια.

Κέντρο Hopewell

Αυτό το κτίριο 64 ορόφων που άνοιξε το 1980, ήταν το ψηλότερο στην πόλη μέχρι που το ξεπέρασε ο πύργος της τράπεζας της Κίνας μια δεκαετία αργότερα. Μετά από διαβουλεύσεις με έναν δάσκαλο του φενγκ σούι, προστέθηκε μια κυκλική πισίνα στην οροφή επειδή το λεπτό, κυλινδρικό σχήμα του κτιρίου θεωρήθηκε ότι έμοιαζε πολύ με κερί ή αναμμένο τσιγάρο. Αυτό θεωρήθηκε επικίνδυνο, καθώς οι εικόνες αυτές έχουν συνειρμούς με τη φωτιά και τον θάνατο στην κινεζική κουλτούρα. Έτσι, η παρουσία του νερού στην κορυφή του κτιρίου χρησιμεύει για να «σβήσει» κάθε αρνητική ενέργεια.

Κέντρο Cheung Kong

Το Cheung Kong Centre αναπτύχθηκε από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα ακινήτων του Χονγκ Κονγκ Li-Ka Shing τη δεκαετία του '90. Βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον πύργο της τράπεζας της Κίνας και το κτίριο της HSBC - παγιδευμένο ανάμεσα στην αρνητική ενέργεια που εκπέμπει ο πρώτος και στα αποτρεπτικά κανόνια του δεύτερου. Αυτό σήμαινε ότι οι σχεδιαστές του Cheung Kong Centre έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη διαχείριση του φενγκ σούι.

Αποφάσισαν τελικά να επιλέξουν ένα ταπεινό τετράγωνο σχήμα με αντανακλαστικό γυάλινο εξωτερικό, και έναν προσανατολισμό που εξασφάλιζε ότι το τσι θα ρέει ομαλά γύρω από το κτίριο. Αυτά τα χαρακτηριστικά εξισορροπούσαν την αρνητική ενέργεια στο περιβάλλον και προστάτευαν το κτίριο από το κακό τσι. Ακόμη και το ύψος του κτιρίου ήταν περιορισμένο, ενισχύοντας την αρχή της εναρμόνισης με το περιβάλλον αντί να ανταγωνίζεται τους πιο επιδεικτικούς «γείτονές» του.

Jardine House

Ο πρώτος ουρανοξύστης του Χονγκ Κονγκ μοιάζει λιτός σε σύγκριση με τους πιο πρόσφατα χτισμένους, αλλά το Jardine House ήταν το ψηλότερο κτίριο της πόλης όταν ολοκληρώθηκε το 1972. Η 52-όροφη πρόσοψη του κτιρίου είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, καθώς καλύπτεται από πανομοιότυπες σειρές κυκλικών ανακλαστικών παραθύρων - γεγονός που έδωσε το μάλλον ατυχές παρατσούκλι του κτιρίου, το «Σπίτι των χιλίων οπών».

Τα κυκλικά παράθυρα λέγεται ότι μοιάζουν με φινιστρίνια, ένα διακριτικό νεύμα στις ναυτιλιακές εμπορικές επιχειρήσεις της ιστορικά ισχυρής οικογένειας Jardine. Ωστόσο, τα παράθυρα θεωρούνται επίσης ένα ευοίωνο χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι, τα στρογγυλά σχήματα μοιάζουν τόσο με νομίσματα όσο και με τον ήλιο, και έτσι συνδέονται με τον πλούτο και τον ουρανό.

Repulse Bay

Το περιβάλλον του Χονγκ Κονγκ έχει φυσικά καλό φενγκ σούι, χάρη στη διπλή παρουσία των βουνών και του νερού. Πιστεύεται ότι οι δράκοι - σύμβολα δύναμης, ευγένειας και καλής τύχης στην κινεζική κουλτούρα - δημιουργούν θετική ενέργεια καθώς ταξιδεύουν από τα ορεινά σπίτια τους προς το νερό για να πιουν, μια κίνηση που γίνεται αισθητή όταν ο άνεμος φυσάει προς την ακτή.

Ωστόσο, η παρεμπόδιση της πορείας των δράκων με ουρανοξύστες δημιουργεί κακό τσι. Για να διορθωθεί αυτό, πολλά κτίρια του Χονγκ Κονγκ διαθέτουν τρύπες που ονομάζονται «πύλες δράκων», οι οποίες προσκαλούν τους δράκους να περάσουν ανεμπόδιστα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οπτικά παραδείγματα είναι το The Repulse Bay, ένα οικιστικό και εμπορικό συγκρότημα στη νότια ακτή της νήσου Χονγκ Κονγκ.

Με πληροφορίες από theculturetrip.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Χονγκ Κονγκαρχιτεκτονικήειδήσεις τώραΙαπωνία