Καθαρά Δευτέρα: Ταβέρνες με θαλασσινούς μεζέδες που σε κάνουν να πετάς σαν χαρταετός...
Κάτι ο κοροναϊός που άφησε τους καρνάβαλους να ψάχνουν το βασιλιά τους, κάτι που οι χαρταετοί ολοένα λιγοστεύουν, μας έμεινε ν' ανοίξουμε την πόρτα μιας ταβέρνας, να κόψουμε ένα χοντρό κομμάτι λαγάνας και να βουτήξουμε στην απόλαυση των γεύσεων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Καθαρά Δευτέρα έρχεται κι επειδή δεν είμαστε... χαρταετοί μα «αετοί της γεύσης» και της αναζήτησης, πετάμε τις μάσκες του κοροναϊού και εφορμούμε στις νοστιμιές που επιβάλλει το πρωτόκολλο της ημέρας. Κάθε λογής θαλασσινοί μεζέδες νομιμοποιούν την καθαρότητα μιας αλλιώτικης Δευτέρας: Γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια, καλαμάρια, χταπόδια και γαρίδες και καραβίδες και σουπιές με το μελάνι τους και μην πας για εξετάσεις αίματος πριν λαλήσει τζίτζικας…
Κι επειδή πολλοί δεν αρέσκονται σε στείρα οικογενειακά γεύματα εντός οικίας, με την θεία την παράξενη, που την χαλάει η ταραμοσαλάτα με ψωμί και αντιδρά το πεπτικό της στο κρασάτο χταπόδι, οι ταβέρνες είναι μια κάποια λύσις… Τρως φθηνότερα, ξεκούραστα και ό,τι περάσει από τον θαλασσινό μυαλό σου το ανταμώνεις στο πιάτο σου. Πάμε ν’ ανοίξουμε πανιά λοιπόν…
Πάμε μακριά;
«Η φημισμένη ταβέρνα του «Γιάννη» (τηλ: 2645 071619) στο γραφικό ψαροχώρι της Λυγιάς στη Λευκάδα (6χλμ από την πόλη), ικανοποιεί τις απαιτήσεις όλων. Θεωρείται -και όχι άδικα- ως η καλύτερη ταβέρνα του νησιού ως προς την τοποθεσία, την ποιότητα και τις τιμές της. Η θάλασσα χαϊδεύει τα πόδια σου κι ο Γιάννης Λογοθέτης τις επιθυμίες σου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι «όποιος δεν πήγε στον «Γιάννη» δεν γνώρισε τη Λευκάδα». Αυτά γράφει ο Ηλίας Γεωργάκης, εραστής αμετανόητος του νησιού του Σικελιανού που ανέβασε τον «αθηρωματικό δείκτη» του με ψαρομεζέδες (και) στου «Γιάννη».
Ο ειδικός κάτι ξέρει περισσότερα από εμάς. Τον ακολουθούμε. Κι αν η ρότα μας φέρει στην Ηπειρο, η Πρέβεζα έχει τις γωνιές της για να σου προσφέρει την ηδονή των γεύσεων. Η «Τρελή Γαρίδα» (Ανδριανουπόλεως 7 – τηλ: 2682 025691) του Ζώη Οικονόμου θα σε οδηγήσει στις νοστιμιές της ημέρας προσφέροντας τις γαρίδες του Αμβρακικού, που τις δοκιμάζεις και νομίζεις πως δεν ξανάφαγες γαρίδα ποτέ! Και καλαμάρι στο κάρβουνο και καραβίδα και λαγάνα λόγω ημέρας και μένεις Πρέβεζα να αναρωτιέσαι γιατί αυτοκτόνησε ο Καρυωτάκης… Και πριν ακούσεις τα… ηπειρώτικα και «ματώσει» η ψυχή σου, κάνε μια στάση στον Ψαθόπυργο, έξω από την Πάτρα. Το «Ονειροδρόμιο» (Φαλήρου 55 - τηλ: 261 093 2070) με τα τραπέζια μέσα στη θάλασσα και τα ψάρια να πηδούν στο πιάτο και να σου λένε «φάε με». Όλα τα καλά στο «Ονειροδρόμιο» και με τον καιρό πρίμα ταξιδεύεις με όνειρα καλοκαιρινά.
Και πλησιάζουμε προς την Αττική γη και σταματάμε στα Ισθμια και… πιάνουμε στον «Κάβο» (2741 037906). Η σχάρα είναι ποίημα, τα όστρακα σου γνέφουν προκλητικά, οι μακαρονάδες... al Italia, το τηγάνι επαγγελματικό! Η χειροποίητη ταραμοσαλάτα, ο μαριναρισμένος γαύρος, η μακαρονάδα με οστρακοειδή είναι λίγα από εκείνα που θα σε κάνουν να… δεθείς με τον «Κάβο» και να λύσεις λίγο πριν σκάσεις από το φαγητό…
Κι ήρθαμε κοντά
Ο «Κάκιας» στη Σαλαμίνα (Ακτή Καραϊσκάκη 38, τηλ: 21 0465 5821) φημίζεται για το χταπόδι στα καρβουνά. Κι αν ευωδιάζει το μαλάκιο που παραδίδεται στη σχάρα, τα οστρακοειδή αποπνέουν ιώδιο και θάλασσα, οι αχινοί σε ταράσσουν και η λακέρδα σε κάνει ποιητή! Πορφύρες, γυαλιστερές, και κυδώνια και η θάλασσα που έπνιξε τις ορέξεις των Περσών, ανοίγει τη δική σου κι άντε κλείσε την… Και παραμένουμε στη Σαλαμίνα: «Το Πέυκο» (ΔΕΗ Χαλιώτη 18903 - τηλ: 21 0469 0290), επιλογή άριστη για ψαγμένους των γεύσεων που ξεπηδούν από τον Σαρωνικό. Το «Αγκυροβόλι» πίσω από την ιχθυαγορά της Σαλαμίνας (Σταδίου - τηλ: 210 4650878) και «έκλεισες» με τον τόπο του Αίαντα. Και περνάς απέναντι, στο «Γαλατάδικο Τυροπωλείο» (Δογάνης 93 & Καλλέργη, Πειραιάς - τηλ: 21 0462 3726) Για…γαλατάδικο το μενού είναι ξεχωριστό και ποιοτικό: Ταραμοσαλάτα, κολοκυθοκεφτεδες, χταπόδι πλοκάμι μερακλίδικο, πατατοσαλάτα, σουπιά, γαριδομακαρονάδα, γαρίδες ψητές, γαρίδες σαγανάκι, ταραμοκεφτέδες. Κι αποχαιρετάς τον Πειραιά και τραβάς ανατολικά…
Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο Γκόγκος
Στη θάλασσα του Ευβοϊκού, η «Τράτα» (Λεωφ. Ποσειδώνος 30, τηλ: 2294 094794) και ο Περικλής που πήρε τη σκυτάλη από τον Κλέαρχο κρατούν τα σκήπτρα. Δεν είναι τυχαίο πως τους αποκαλούν οι «Πρίγκιπες της παραλίας». Μενού απλό, αλλά σταθερής υψηλής ποιότητας και γεύσης. Μέρα που΄ναι και θαλασσινά θα βρεις και γαρίδες θεριά και καραβίδες και ταραμοσαλάτα και ψάρια που μέχρι το βράδυ κολυμπούσαν και χταπόδια πιασμένα πρωί πρωί από τον κουμπάρο… Ο Περικλής μπορεί να ηγείται πια, αλλά το... κορωνάτο το φαγκρί ακόμη ο Κλέαρχος το βαστάει…
Και γιαλό γιαλό (λέμε τώρα) φθάνεις στην Αγία Μαρίνα και αράζεις στο «Κάβο Μαρίνα» ( Φέρι μπόουτ Αγ. Μαρίνας τηλ: 22940 69696) και αγναντεύεις τη θάλασσα με χταπόδι και πιπεριές και κριθαρώτο και μύδια αχνιστά και θράψαλο στο κάρβουνο και απογειώνεσαι σαν τους χαρταετούς της μέρας. Και δεν γυνάς στη γη…
Και στα… ηπειρωτικά ή πιο σωστά μακριά από τη θάλασσα ο «Γιώργος» (Λεωφ. Μαραθώνος 193, Νέα Μάκρη , τηλ: 2294 095557) αφήνει τα κρέατα στο ψυγείο, πιάνει τις γαρίδες και τις καραβίδες και τις ψήνει με τρόπο που κάνει τους ειδικούς του είδους να κοκκινίζουν. Και στην κουζίνα της η Σπυριδούλα παραδίδει μαθήματα σε δυνατούς chef για το πως φτιάχνεται το μυδοπίλαφο, οι σουπιές με το σπανάκι, η γαριδομακαρονάδα, και η ταραμοσαλάτα. Κυρίως η ταραμοσαλάτα και άλλα που δεν χωρούν σε μια απλή περιγραφή, άλλα που σε κρατούν «δεμένο» σαν τον Οδυσσέα στο νησί της Καλυψούς…
Κι αν έχει φτιάξει τουρσί ο Στέργιος, θα καταλάβετε τι σημαίνει γκουρμέ πινελιά σ’ ένα κλασσικό και τίμιο μαγειρείο, που σέβεται τις προτιμήσεις και των πιο απαιτητικών καλοφαγάδων. Κι ακόμα μια επιλογή για φρεσκάδα θάλασσας και ποιότητας, στο «Πόρτο» (Αγίου Κωνσταντίνου 2-6, Νέα Μάκρη, τηλ: 2294 090444). Ο Δημήτρης ο Πόγκας είναι ψαράς επαγγελματίας και η Δέσποινα, η σύζυγός του γνωρίζει πως να κάνει τα θαλασσινά καλούδια να τραγουδάνε... Αυτά! Κι επειδή κάτι ο κοροναϊός που άφησε τους καρνάβαλους να ψάχνουν το βασιλιά τους, κάτι που οι χαρταετοί ολοένα λιγοστεύουν αφήνοντας την παιδική αθωότητα να ταξιδεύει στον άνεμο του παρελθόντος, ανοίξτε την πόρτα μιας ταβέρνας κόψτε ένα χοντρό κομμάτι λαγάνας και βουτήξτε στην παράδοση των απολαύσεων και της γεύσης! Καλή σας όρεξη.
Υ.Γ: Μια βόλτα πρωινή στη «Βαρβάκειο» και μια στάση στα ουζερί στις πέριξ στοές σε κάνει να αναθεωρήσεις όλη τη φιλοσοφία σου για Καθαρή Δευτέρα και ό,τι ζούσες μέχρι τώρα. Τόλμησέ το!
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr