Food & Drink|06.06.2020 11:27

To κοτόπουλο αλλιώς: Συνταγές από τις κουζίνες του κόσμου

Βαγγέλης Δρίσκας

Συνταγές από τις κουζίνες του κόσμου με λίγα υλικά και γρήγορο μαγείρεμα για εντυπωσιακά πιάτα με το αγαπημένο μας κοτόπουλο: γεμίζεται με φέτα και σπανάκι, νοστιμίζει με μουστάρδα και μέλι ή με κέτσαπ και κάρι, γίνεται κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα ή μεξικάνικες enchiladas...

Κοτόπουλο με γλυκόξινο γλάσο

Για 4 μερίδες

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας σόγια σος
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Κόψτε το κοτόπουλο στη μέση από την πλευρά της πλάτης χωρίς να το χωρίσετε. Ακουμπήστε το σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και πιέστε το για να ανοίξει. Αλατοπιπερώστε το ελαφρώς και βάλτε γύρω του τις ροδέλες του κρεμμυδιού, τις φέτες λεμονιού και το θυμάρι.

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξίδι και τη σόγια σος. Περιχύστε με το μείγμα αυτό το κοτόπουλο. Ρίξτε στο ταψί το λευκό κρασί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. Σερβίρετε με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας σας.

Κεφτεδάκια κοτόπουλου σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Για 4 μερίδες

  • 1 κιλό κιμάς κοτόπουλου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κλωναράκια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, τη ρίγανη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε 4-5 κουταλιές νερό και ζυμώστε το μείγμα. Πλάστε τα κεφτεδάκια, βάλτε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά.

Βάλτε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα, την τσίλι πιπεριά, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 2-3 κουταλιές νερό, 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και βράστε τη σάλτσα για 20 λεπτά.

Ανακατέψτε με τα ψημένα κεφτεδάκια και σερβίρετε.

(Ταιριάζει τέλεια με πουρέ πατάτας, με τηγανητές πατάτες ή με ζυμαρικά, όπως ταλιατέλες και σπαγγέτι.)

Γεμιστό φιλέτο κοτόπουλου με σπανάκι και φέτα

Για 4 μερίδες

  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 500 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 150 γρ. τριμμένη φέτα
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπανάκι. Αλατίστε και αφήστε τα να μαραθούν. Μετά βάλτε τα να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι και ανακατέψτε με τη φέτα, το τυρί κρέμα και τον άνηθο.

Χαράξτε τα φιλέτα του κοτόπουλου από το πλάι, κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς, και αλατοπιπερώστε τα και από τις δύο πλευρές. Μοιράστε τη γέμιση στο άνοιγμα. Πατήστε απαλά με τα χέρια σας για να κολλήσουν τα φιλέτα. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα φιλέτα από τη μια πλευρά για 2-3 λεπτά. Γυρίστε τα, αφήστε τα άλλα 3-4 λεπτά και μετά βάλτε τα στο ταψί. Ρίξτε το κρασί και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C και ψήστε τα για 30 λεπτά.

Κοπανάκια κοτόπουλου με μουστάρδα και μέλι

Για 4 μερίδες

  • 12 κοπανάκια κοτόπουλου
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml σόγια σος
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • ανθός αλατιού σε νιφάδες

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κοπανάκια του κοτόπουλου. Όταν πάρουν χρώμα, αλατίστε τα και ρίξτε το θυμάρι, τη μουστάρδα, το μέλι και τη σόγια σος. Βάλτε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στους 180ο C για 30 λεπτά. Ξεσκεπάστε τα και ψήστε τα άλλα 10 λεπτά. Συνοδέψτε τα με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας σας.

Ψητές φτερούγες με κέτσαπ και κάρι

Για 4 μερίδες

  • 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι (απαλό ή πικάντικο)
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 4 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το μέλι με τη μουστάρδα, το κάρι, την κέτσαπ και το ελαιόλαδο. Βάλτε τις φτερούγες σε ένα ρηχό ταψί και αλείψτε τες με το μείγμα αυτό. Αλατοπιπερώστε τες και ψήστε τες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά. Συνοδέψτε τις φτερούγες με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας σας.

Enchiladas με κοτόπουλο

Για 4 μερίδες

  • 800 γρ. φιλέτο κοτόπουλου ψιλοκομμένο
  • 12 μεσαίες τορτίγιες
  • 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 2 πράσινες ή κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πικάντικη πάπρικα (ή 1-2 τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες)
  • χυμός από 1 λάιμ
  • 150 γρ. τσένταρ τριμμένο
  • 300 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα

Σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Ρίξτε το φιλέτο του κοτόπουλου, το κύμινο και την πάπρικα. Αλατίστε και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίξτε τον χυμό λάιμ, ανακατέψτε και κατεβάστε από τη φωτιά.

Μοιράστε στις τορτίγιες το μείγμα με το μαγειρεμένο κοτόπουλο. Τυλίξτε τες ρολό και βάλτε τες σε ένα ταψί. Απλώστε τις τριμμένες ντομάτες και μετά το τσένταρ. Ψήστε τες για 10 λεπτά στους 180ο C. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Φιλέτο κοτόπουλου με παρμεζάνα

Για 4 μερίδες

  • 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 300 γρ. γαλέτα
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 600 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Κόψτε τα φιλέτα σε 3 λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώστε τες και περάστε τες πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από τη γαλέτα. Τηγανίστε τα σε καυτό λάδι για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Ανακατέψτε τις ντομάτες με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, τον βασιλικό και λίγο αλάτι. Βάλτε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάλτε πάνω από τη σάλτσα τα μαγειρεμένα φιλέτα του κοτόπουλου. Πασπαλίστε με την παρμεζάνα και ψήστε στους 180ο C για 15 λεπτά. Συνοδέψτε τα με βρασμένα ζυμαρικά ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας σας.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςμαγειρικήκοτόπουλο