Food & Drink|18.08.2020 15:02

Mississippi mud cake: Πώς η λάσπη ενός ποταμού έγινε γλυκό

Ανδρέας Ευσταθίου

Το Mississippi mud cake είναι ένα γλυκό με πολλές στρώσεις σοκολατένιας απόλαυσης, βασισμένο σε μια παλιά αμερικανική συνταγή. Πρωτοφτιάχτηκε το 1970 στην πολιτεία του Μισισίπι των Ηνωμένων Πολιτειών και το μεγαλύτερο μέρος του είναι ένα σοκολατένιο υγρό κέικ που θυμίζει τη λάσπη του ομώνυμου ποταμού.

Το γλυκό αυτό που δεν μπορείς να το κατατάξεις σε μια κατηγορία. Θυμίζει μπράουνις, τάρτα, κέικ, τούρτα και είναι όλα αυτά μαζί. Μια τραγανή βάση από σοκολατένια μπισκότα, ένα υγρό κέικ σαν μπράουνις, μια σοκολατένια μους και μετά παγωτό ή σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα και, αν θέλει κάποιος, προσθέτει και πεκάν ή καραμέλα. Ακούγεται κολασμένο και είναι με τόσες γεύσεις μαζί.

Η πρώτη εκδοχή του γλυκού είχε και μαρσμέλοους, τα αφράτα παραδοσιακά αμερικανικά ζαχαρωτά που ψήνονταν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και έτσι καραμέλωνε η επιφάνειά του. Το γλυκό αυτό πρωτοέφτασε στην Ελλάδα γύρω στο 1990 και έκανε θραύση στα λίγα εστιατόρια που είχαν τη συνταγή και το έφτιαχναν, λίγο πιο απλοϊκό αλλά πάντα με δυνατή τη γεύση της σοκολάτας.

Αν αγαπάτε λοιπόν τη σοκολάτα, φτιάξτε το, αφήστε το στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά και μετά συνδυάστε το με ένα ωραίο παγωτό βανίλια. Απαραίτητη προϋπόθεση, μια δυνατή σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο γύρω στο 70%.

Mississippi mud cake

Για 1 στρογγυλή φόρμα 20 εκ.

Για την μπισκοτένια βάση:

  • 400 γρ. τριμμένα γεμιστά μπισκότα σοκολάτας
  • 125 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για το υγρό κέικ σοκολάτας:

  • 200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα (70% κακάο)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 50 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 1 σφηνάκι εσπρέσο

Για τη σοκολατένια μους:

  • 250 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
  • 350 ml κρέμα γάλακτος (35-40% λιπαρά)
  • 100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα και 300 ml κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο. Απλώστε το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ. Πατήστε το καλά για να καλύψει τη βάση της φόρμας και ψήστε το στους 170ο C για 7-8 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και ετοιμάστε το υγρό σοκολατένιο κέικ. Λιώστε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο. Ρίξτε τα αυγά, τον εσπρέσο, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τελευταίο το αλεύρι και ανακατέψτε. Αδειάστε το μείγμα στη μισοψημένη μπισκοτένια βάση και ξαναβάλτε το γλυκό στον φούρνο. Ψήστε το για 25 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει.

Για τη σοκολατένια μους, βάλτε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα. Αφήστε την κρέμα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί χωρίς να πάρει βράση και ρίξτε τη στην κουβερτούρα. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε τη μους στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει και μετά απλώστε την πάνω από το υγρό κέικ. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος για το γαρνίρισμα σε σφιχτή σαντιγί και απλώστε την πάνω από τη σοκολατένια μους. Γαρνίρετε με τριμμένη κουβερτούρα και συνοδέψτε με παγωτό βανίλια.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουλίου

συνταγήγλυκόσοκολάτακέικ