Food & Drink|01.12.2020 10:32

Irish coffee: Όταν ο καφές... άρχισε το ουίσκι

Άντζελα Σταματιάδου

Ο καφές τα πηγαίνει καλά με διάφορα αλκοολούχα ποτά, ανάμεσά τους και το ουίσκι, κι ο Irish Coffee, που γεννήθηκε στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας εν μέσω μιας ισχυρής καταιγίδας, είναι η πλέον ικανή απόδειξη. Αυτός ο αγαπητός σε όλο τον κόσμο θερμαντικός καφές λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε το 1943 από τον Τζον Σέρινταν, μάγειρα στο εστιατόριο του Φόινες, ενός αεροδρομίου κοντά στο Λίμερικ. Ο οποίος, όταν μια υπερατλαντική πτήση της Pan Am γύρισε πίσω λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, για να ζεστάνει και να τονώσει τους ταλαιπωρημένους επιβάτες, σέρβιρε ένα ζεστό ρόφημα που συνδύαζε καφέ και ουίσκι. Κάποιος τον ρώτησε αν αυτό που του πρόσφερε είναι βραζιλιάνικος καφές κι εκείνος απάντησε πως είναι ιρλανδέζικος. Έτσι, ως «ιρλανδέζικος καφές», έμεινε στην ιστορία.

Οι επιβάτες της εν λόγω πτήσης έφτασαν στη Νέα Υόρκη την επόμενη μέρα, ο καφές με το ουίσκι όμως, τον Ατλαντικό τον πέρασε μερικά χρόνια αργότερα, μετά τον πόλεμο. Έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέσω ενός ταξιδιωτικού συντάκτη, του Στάντον Ντελαπλέιν, που μίλησε γι’ αυτόν στο φίλο του Tζακ Κέπλερ, που δούλευε ωε μπάρμαν στο Buena Vista Hotel στο Σαν Φρανσίσκο. Εκείνος όχι μόνο τον έφτιαξε, αλλά κάλεσε και τον Σέρινταν να δουλέψει μαζί του. Από εκεί και πέρα η φήμη του Irish Coffee εκτοξεύτηκε. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ακόμη και σήμερα το ξενοδοχείο πουλάει 2.000 ποτήρια την μέρα.

Ο καφές φίλτρου συναντά το ουίσκι στο ποτήρι / φωτογραφία: Joshua Rodriguez (Unsplash)

Είναι αρκετά εύκολο να φτιάξετε στο σπίτι αυτό τον ζεστό, ρωμαλέο καφέ κάποιο κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα ή βράδυ. Το μόνο που χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή είναι η κρέμα γάλακτος. Πρέπει να είναι παχύρρευστη, ούτως ώστε η πάνω στρώση του ροφήματος να μην διαλύεται εύκολα. Έτσι θα ακουμπήσει πάνω στον καφέ χωρίς να βυθιστεί. Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να ζεστάνετε το το ποτήρι, γεμίζοντάς το με ζεστό νερό και αφήνοντάς το έτσι για λίγα λεπτά. Εκτός από καφέ φίλτρου, μπορείτε, αν το προτιμάτε, να χρησιμοποιήσετε έναν διπλό εσπρέσο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώσετε με καυτό νερό μέχρι να φτάσετε τα 180 ml.

  • 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

  • 60 ml ιρλανδέζικο ουίσκι

  • 180 ml ζεστό καφέ φίλτρου

  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος πλήρη

Φτιάχνετε έναν καφέ φίλτρου. Στο ποτήρι που θα σερβίρετε τον Irish coffee βάζετε τη ζάχαρη και το ουίσκι και προσθέτετε τον ζεστό καφέ. Ανακατεύετε πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτετε πολύ προσεκτικά την κρέμα γάλακτος που την έχετε νωρίτερα χτυπήσει ελαφρά.

καφέςσυνταγήουίσκι