Food & Drink|14.12.2020 07:43

Φτιάχνουμε ζεστό κρασί με πορτοκάλι και μπαχαρικά

Άντζελα Σταματιάδου

Ο κρύος καιρός τα... τραβάει τα ζεστά ποτά. Είναι πολλά τα ενισχυμένα με αλκοόλ ροφήματα και τα κοκτέιλ που μπορεί να ετοιμάσει κανείς αυτή την εποχή, το ζεστό αρωματικό κρασί, όμως, παραδοσιακό ποτό του χειμώνα και των γιορτών, γλυκόπιοτο, θερμαντικό, είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή. Παραλλαγές του βρίσκει κανείς σε όλη την Ευρώπη. Κυκλοφορεί με πολλά διαβατήρια ‒στη Γερμανία λέγεται glühwein, στις σκανδιναβικές χώρες glögg, στη Γαλλία και στην Ελβετία vin chaud, στη Βρετανία mulled wine και πάει λέγοντας‒ κι είναι εξαιρετικό αντίδοτο για τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στις χειμωνιάτικες υπαίθριες αγορές ζεσταίνει τα παγωμένα δάχτυλα καλύτερα κι από γάντια. Το σπίτι το γεμίζει μυρωδιές.

Μπορείτε να το φτιάξετε οποιαδήποτε μέρα θέλετε μια δόση γιορτινής ζεστασιάς. Είναι πολύ εύκολο. Για 4 με 6 φλιτζάνια θερμαίνετε σε ένα μεσαίο σκεύος 3/4 του φλιτζανιού νερό, 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη και την φλούδα ενός μικρού πορτοκαλιού και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα σιρόπι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε και τον χυμό μισού πορτοκαλιού, 1 ξυλάκι κανέλας, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 5 καρφάκια γαρίφαλου και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Μετά από 5 λεπτά προσθέτετε 750 ml (ένα μπουκάλι) ξηρού κόκκινου κρασιού.

Το σερβίρουμε είτε σε κούπες είτε σε γυάλινα ποτήρια / φωτογραφία: Gaby Dyson (Unsplash)

Το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά (δεν πρέπει βράσει) για να δέσουν τα αρώματα, το σουρώνετε και το σερβίρετε σε κούπες ή σε γυάλινα ποτήρια που τα έχετε νωρίτερα θερμάνει με ζεστό νερό για να μην σπάσουν, γαρνίρoντάς το με λεπτές φετούλες πορτοκαλιού κι ένα ξυλάκι κανέλας. Αν το κρασί σας φανεί παραπάνω γλυκό, προσθέτετε λίγο νερό ακόμη την ώρα που είναι ακόμη στη φωτιά. Αν το θέλετε λίγο πιο πικάντικο, μπορείτε μαζί με τα μπαχαρικά να βάλετε στην κατσαρόλα και μερικές φέτες φρέσκου τζίντζερ. Του πάει πολύ.

χειμώναςκρασίσυνταγήμπαχαρικάγιορτέςπορτοκάλια