Food & Drink|03.12.2020 14:26

Kombucha: Ένα «τσάι» διαφορετικό από τα άλλα

Newsroom

Δεν είναι μόνο τα superfoods (υπερτροφές). Είναι και τα superdrinks (υπερποτά). Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκει κι η kombucha. Με τα εδώδιμα και πόσιμα προϊόντα ζύμωσης να κερδίζουν έδαφος, αυτό το ελαφρώς ανθρακούχο ποτό που έχει ως βάση τσάι που έχει υποστεί ζύμωση ανεβαίνει σε πωλήσεις και φιγουράρει στις λίστες με τα διεθνή γευστικά trends. Είναι ήδη αγαπητό σε αρκετούς οπαδούς της υγιεινής διατροφής. Κάποιοι διάσημοι, ανάμεσά στους οποίους και η Μαντόνα, ο Ορλάντο Μπλουμ κι η Γκουίνεθ Πάλτροου, ορκίζονται στο όνομά του.

Η τεχνική για την παρασκευή της kombucha, που συγκαταλέγεται στα «λειτουργικά ροφήματα» (ροφήματα με ωφέλιμες ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό) είναι πολύ παλιά. Ο ζυμομύκητας που αναπτύσσεται στο διάλυμα τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια μαγιάς κρύβει πίσω του μια ιστορία 2.000 χρόνων που ξεκίνησε στην Κίνα (αν και την πατρότητα διεκδικεί και η Ιαπωνία), όπου θεωρείτο φυσικό γιατρικό. Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του Δρόμου του τσαγιού, αλλά η φήμη του ποτού εκτοξεύθηκε σχετικά πρόσφατα. Κάποιοι φτιάχνουν αυτό το ιδιαίτερο «τσάι»- ζωντανό οργανισμό στο σπίτι κλείνοντας σε γυάλινα βάζα τον ζυμομύκητα που μοιάζει με μανιτάρι και «ταΐζοντας» τον σε τακτική βάση, αλλά μια που κυκλοφορούν εμφιαλωμένες εκδοχές του ποτού δεν είναι απαραίτητο να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία.

Πρόσφατα, στη λίστα με τις επιλογές σε kombucha ήρθαν να προστεθούν τα Vigo, τα οποία έχουν ως βάση λευκό και μαύρο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση και εκχυλίσματα φρούτων και δεν περιέχουν ζάχαρη. Τα εναλλακτικά αυτά αναψυκτικά, μόλις κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά. Είναι πλούσια σε προβιοτικά και βιταμίνες (Β6, Β12, νιασίνη, βιοτίνη), συστατικά που θεωρείται ότι υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα, βελτιώνουν το μεταβολισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και χαρίζουν ενέργεια κι ευεξία. 

Σε καταστήματα τροφίμων και ποτών θα συναντήσετε το Vigo Original και δύο ακόμη παραλλαγές, που έχουν κι εκείνες τη χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση της kombucha, που θυμίζει κάπως μηλόξιδο (αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε όλους), αλλά πιο φρουτώδη χαρακτήρα ‒ μια με σκιζάνδρα (schisandra), ένα κινέζικο φρούτο που λέγεται και «φρούτο των πέντε γεύσεων» και μια με μούρα ασάι (acai)‒ που είναι πιο ευκολόπιοτες για κάποιον που δοκιμάζει κάτι ανάλογο για πρώτη φορά. Και οι οι τρεις εκδοχές είναι vegan και δεν περιέχουν γλουτένη, GMO (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), σόγια, χρωστικές και συντηρητικά.

υγιεινή διατροφήτσάιποτόφρούτα