Food & Drink|01.02.2021 08:00

Στο Poncho για tacos με μεξικάνικο... «γύρο»

Άντζελα Σταματιάδου

Τα πήγαινε-έλα των ανθρώπων έχουν έχουν πλουτίσει τις γευστικές συνήθειες όλου του κόσμου και το Μεξικό δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κουζίνα του πλέκει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους υλικά και συνήθειες των γηγενών πληθυσμών και των Ισπανών κατακτητών και όσα της προσέθεσαν οι ροές των μεταναστών. Τα tacos al pastor είναι ένα φαγητό που αποτυπώνει ένα τέτοιο γευστικό αλισβερίσι. Μοιάζουν με το δικό μας γύρο και το τούρκικο ντονέρ κι έχουν τις ρίζες τους στο (αρνίσιο) shawarma, που έφεραν μαζί τους, ανάμεσα σε άλλα, οι Λιβανέζοι που μετανάστευσαν στο Μεξικό στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Μια ζύμωση της τοπικής κουζίνας με στοιχεία της Μέσης Ανατολής, το χοιρινό,  μαριναρισμένο με πιπεριές τσίλι, πάστα achiote και μυρωδικά, ξεκίνησε να γυρίζει στην κατακόρυφη σούβλα και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ.

Την ώρα που περιμένεις  τη σειρά σου έξω από το λιλιπούτειο Poncho, που άνοιξε τον Οκτώβριο στην πλατεία Καρύτση, για να δοκιμάσω τα δικά του tacos al pastor, χαζεύεις από το παράθυρο το χοιρινό να στριφογυρίζει «στεφανωμένο» με ένα μεγάλο κομμάτι ανανά. Σύμφωνα με την Tacopedia (ένα βιβλίο-εγκυκλοπαίδεια των tacos), το τροπικό φρούτο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της κάθετης σούβλας το 1966 σε μια διάσημη μέχρι σήμερα taqueria της πόλης του Μεξικού, ονόματι Εl Tizoncito. Έμελλε να γίνει ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του μεξικάνικου street food, το οποίο εκπροσωπεί και το μικροσκοπικό μαγαζάκι που έστησαν στην Πλατεία Καρύτση δυο φίλοι: ο Μεξικανός Αλφόνσο Άλβαρεζ, που όλοι τον φωνάζουν Πόντσο, ο οποίος μένει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, ανέλαβε ρόλο taquero και ο Φάνης Κλήσσας, μάγειρας στο επάγγελμα, vegan κι ο ίδιος, ο οποίος επιμελήθηκε τις χορτοφαγικές εκδοχές που προτείνουν.

O Πόντσο Άλβαρεζ (αριστερά) και ο Φάνης Κλήσσας

Τη ιδέα την πρωτοσυζήτησαν πριν από πέντε και κάτι χρόνια, αλλά την άφησαν στην άκρη μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, που βρήκαν το μικρό χώρο στο κέντρο και στέγασαν την κουζίνα τους – μια κουζίνα κι ένας πάγκος είναι όλο κι όλο το Poncho. Οι τορτίγιες που βγαίνουν φρέσκες-φρέσκες από την ειδική πρέσα και μυρίζουν καλαμπόκι, οι σάλτσες, οι μαρινάδες, τα ελαφροπικλαρισμένα κρεμμύδια, όλα είναι χειροποίητα. Τα tacos με τον μεξικάνικο «γύρο», μπαχαρικά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φετούλες ανανά και φρέσκο κόλιανδρο, που τους δίνουν μια ωραία φρεσκάδα, μπορεί κανείς να τα εμπλουτίσει κι άλλο διαλέγοντας κάποια ή κάποιες από τις τρεις διαφορετικές σάλτσες που στέκονται στο περβάζι: μια δροσερή και αρωματική salsa verde με αβοκάντο και κόλιανδρο, μια καυτερούτσικη με πιπεριές chipotle και μια με πιπεριές habanero που θέλει ρέγουλα γιατί καίει διαολεμένα. Μένοντας στα tacos, υπάρχει μια χορτοφαγική διασκευή του al pastor με μανιτάρια, όπως και tacos με μανιτάρια και διάφορα μυρωδικά, που θα τα βρείτε νόστιμα, είστε δεν είστε χορτοφάγοι.

Οι τορτίγιες είναι χειροποίητες

Τα tacos είναι μικρά και για να χορτάσει κανείς θέλει δυο-τρία, οπότε αν πεινάτε παραπάνω, στραφείτε προς τις quesadillas, με μεγαλύτερη τορτίγια, που γεμίζονται κι εκείνες με χοιρινό ή μανιτάρια. Και τα μεν και τις δε μπορείτε να τα συνοδεύσετε με agua de Jamaica και agua de tamarindo, δυο κρύα ροφήματα από ιβίσκο και ταμάρινδο αντίστοιχα, που φτιάχνονται και αυτά επιτόπου και μπορούν να συνδυαστούν με τεκίλα ή μεσκάλ ‒ υπάρχει βέβαια πάντα κι η εναλλακτική της μπίρας. Όλα τα παραπάνω τα παίρνεις σε πακέτο, κάνουν όμως και delivery μέσω efood, Wolt και Box.

Poncho Tacos Πλατεία Καρύτση 10, Αθήνα, τηλ. 2103317538. Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 12:00 – 21:00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά. Τιμές: tacos €1,50-€2 & quesadillas: €4,50-€5,50.

tacosdeliverystreet foodμεξικάνικη κουζίνα