Food & Drink|17.02.2021 16:49

Ζεστή σοκολάτα, η καλύτερη φίλη του χειμώνα

Newsroom

Όταν κατεβαίνει η θερμοκρασία δεν έχει πιο ωραίο από το να κάθεσαι στα ζεστά με μια κούπα βελούδινης σοκολάτας στο χέρι. Είναι το πιο ωραίο... γιατρικό. Σε τονώνει, σε κανακεύει, σε τυλίγει με μια γλυκιά αίσθηση θαλπωρής. Παίρνει τα βάρη από τους ώμους σου. Και με ένα βιβλίο πάει, και με μια ωραία ταινία, και με λίγη χαλάρωση στην πολυθρόνα ή στον καναπέ χωρίς να κάνεις τίποτα. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι, λοιπόν, και προτιμήστε αντί για σκόνη σοκολάτας μια καλής ποιότητας λιωμένη κουβερτούρα ή μια σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Έτσι το ρόφημά σας θα γίνει πιο πλούσιο σε γεύση, πιο πυκνόρρευστο, πιο απολαυστικό.

Η ζεστή σοκολάτα θέλει πλήρες γάλα (μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο φυτικό, αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, καρύδας). Η κρέμα γάλακτος, που χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές, θα την κάνει πιο βαριά, μπορείτε όμως να βάλετε λίγη για να την πλουτίσετε σε υφή – μια κουταλιά της σούπας ανά φλιτζάνι είναι αρκετή. Αν τώρα θέλετε το ρόφημά σας να αποκτήσει πιο έντονη, πιο πολύπλοκη γεύση, μπορείτε να το ενισχύσετε με ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού, αλλά και διάφορα μπαχαρικά, όπως βανίλια, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, καρδάμωμο ή μοσχοκάρυδο και, αν αγαπάτε τις πικάντικες γεύσεις, νιφάδες τσίλι ή πιπέρι καγιέν. Για να το κάνετε πιο «ενήλικο», βάλτε του στο τέλος, λίγο πριν το σερβίρετε, λίγο ρούμι, λίγο bourbon ή κάποιο λικέρ σοκολάτας, καφέ ή πικραμύγαλου. Η σοκολάτα αγαπάει τα παντρέματα (οι πλάκες σοκολάτας που κυκλοφορούν εκεί έξω, σε αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς, είναι η πλέον ικανή απόδειξη), οπότε αν έχετε όρεξη για πειραματισμούς, ο δρόμος είναι ανοικτός.

φωτογραφία: Sam Hojati (Unsplash)

Η βασική παρασκευή είναι αρκετά απλή. Για να φτιάξετε δύο φλιτζάνια σοκολάτας, ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι για ένα με δύο λεπτά δύο φλιτζάνια γάλα. Ανάλογα με το πόσο πικρή είναι η σοκολάτα ή η κουβερτούρα που διαλέξατε και, φυσικά, τα γούστα σας, προσαρμόζετε τη ζάχαρη (από καθόλου έως δυο κουταλάκια του γλυκού). Το γάλα δεν θα πρέπει να βράσει. Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στα πλαϊνά της κατσαρόλας, θα το βγάλετε από τη φωτιά, θα προσθέσετε 150 γραμμάρια ψιλοκομμένη κουβερτούρα και θα ανακατέψετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει. Αν δείτε ότι δεν ομογενοποιείται το μείγμα, την ξαναβάζετε για λίγο στη φωτιά.

Για να φτιάξετε σοκολάτα με μπαχαρικά, τα προσθέτετε στο γάλα στην αρχή, το ζεσταίνετε (πάντα χωρίς να πάρει βράση), το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, ούτως ώστε τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους. Μετά το σουρώνετε, το ξαναζεσταίνετε και προσθέτετε την κουβερτούρα. Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε να λιώσετε τη σοκολάτα εκεί, να την προσθέσετε στο γάλα και να ανακατέψετε, και πάλι, πολύ καλά. 

συνταγήγάλαμπαχαρικάροφήματασοκολάτα