Food & Drink|07.05.2021 11:14

8 ξεχωριστές συνταγές με πρωταγωνιστή τον κιμά

Newsroom

Η ελληνική κουζίνα έχει ένα πλουσιότατο ρεπερτόριο συνταγών με μοσχαρίσιο κιμά που φτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε, ξεκινώντας από τις κρεατόπιτες, τα αφράτα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια και προχωρώντας στα μακαρόνια με κιμά, στα γιουβαρλάκια, στους πολλών λογιών ντολμάδες και τα γεμιστά, στο παστίτσιο και στον μουσακά. Αλλά κι όταν θέλουμε να ξεφύγουμε λίγο από τα κλασικά, να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, οι επιλογές που μας δίνει ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι σχεδόν αμέτρητες. Στις συνταγές που θα διαβάσετε παρακάτω, συνδυασμένος με διαφορετικά λαχανικά και τυριά, ζεστές ή κρύες σάλτσες και καρυκεύματα, αλλάζει πολλά πρόσωπα και στιλ. Καλύπτεται με πουρέ πατάτας σε μια βρετανική shepherd’s pie (πίτα του βοσκού), γεμίζει κολοκυθάκια αλλά και αγκινάρες που σιγοψήνονται στον φούρνο, νοστιμίζει τα ζυμαρικά, τρυπώνει στα spring rolls. Νόστιμος, ευέλικτος, είναι... πολίτης του κόσμου. 

Διαλέξτε το κομμάτι που θα σας αλέσουν στο κρεοπωλείο ανάλογα με το πόσο λιπαρό το θέλετε και το τι ταιριάζει στη συνταγή. Η σπάλα, η ελιά και το καπάκι είναι οι πιο κλασικές επιλογές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περισσότερες παρασκευές. Αν προτιμάτε πιο άπαχο κιμά, πάρτε κιλότο ή στρογγυλό, τρανς ή νουά. Αν το πιάτο θέλει το λιπάκι του, επιλέξτε λάπα, κοιλιά δηλαδή, αλλά έχετε κατά νου ότι έχει μεγαλύτερη φύρα στο μαγείρεμα. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι αν το κρέας θα περαστεί μια ή δύο φορές από την κρεατομηχανή. Κι εκεί διαλέγετε ανάλογα με τα γούστα σας και το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσει στο πιάτο. Για αίσθηση χοντροκομμένου κρέατος μονή άλεση, για λεπτό και μαλακό κιμά, μια που έτσι σπάνε οι ίνες, διπλή.

  1. Γόνδολες κολοκυθιού με κιμά και τυρί
  2. Τάκος με πικάντικο κιμά και τσένταρ
  3. Πίτα του βοσκού
  4. Spring rolls με κιμά
  5. Αργεντίνικα πιτάκια με κιμά
  6. Κανελόνια μπολονέζ με σπανάκι και μπεσαμέλ
  7. Aγκινάρες γεμιστές με κιμά
  8. Μακαρονάδα φούρνου με κιμά και τσένταρ
μοσχάρικιμάςσυνταγέςμαγειρική