Food & Drink | 20.06.2021 14:19

Mystilli: Νόστιμη έκπληξη στον πεζόδρομο της Αδριανού

Άντζελα Σταματιάδου

Το μικρό εστιατόριο του Ομίλου nice n easy που βρήκε τη θέση του από πέρυσι στην Αδριανού πήρε το όνομά του από τη μυστίλλη, το κομμάτι της κόρας του ψωμιού που οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αντί για κουτάλι. Απλό, λιτό, κρατάει τους τόνους χαμηλούς. Με τόσα μαγαζιά το ένα δίπλα στο άλλο, μπορεί κανείς να το προσπεράσει χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Αλλά αν καθίσει σε κάποιο από τα τραπέζια που στήνει στη φασαριόζικη κι ατμοσφαιρική περατζάδα απέναντι από το ναό του Ηφαίστου και την φωτισμένη Ακρόπολη, το φαγητό θα τον εκπλήξει ευχάριστα. Ο executive chef του ομίλου Χρήστος Αθανασιάδης και ο Δημήτρης Κόγκος, ο οποίος έχει αναλάβει την κουζίνα, διανθίζουν τα ελληνικά κλασικά με σύγχρονες πινελιές.

Στο Mystilli φτιάχνουν και τζατζίκι και ντολμαδάκια και χωριάτικη και μουσακά. Πιάτα που θα βρεις σ’ όλες τις ταβέρνες της τουριστικής Αθήνας που απλώνεται τριγύρω. Αλλά το μαγείρεμα, η επιλογή των υλικών και οι παρουσιάσεις παίζουν σε άλλο ταμπλό, με τις τιμές να παραμένουν σε λογικά πλαίσια. Η μελιτζανοσαλάτα ή για να είμαι πιο ακριβής μελιτζανο-πιπεροσαλάτα (€ 5,90) που μας τη σέρβιραν με αλμύρα τουρσί (ωραία πινελιά) κι η φάβα που παντρεύεται με φρέσκο κρεμμυδάκι, λιαστή ντομάτα, κάπαρη, καρύδι και ελαιόλαδο (€ 5,90) είναι αρκετά καλό ξεκίνημα. Η σαλάτα µε καψαλισμένα πράσινα φασολάκια που βγάζουν όλη τους τη γεύση, γαλοτύρι από το Βόλο και μαύρη κορινθιακή σταφίδα (€ 9,50), πλούσια και διαφορετική ‒το ραπανάκι τουρσί ισορροπεί τη γλύκα της σταφίδας‒ ξεχωρίζει, ενώ αξίζει να δοκιμάσει κανείς και τα γλυκοφάγωτα σουγάνια (€8,90), τους κρεμμυδοντολμάδες της Μυτιλήνης, που γεμίζονται με μια μίξη μοσχαρίσιου και αρνίσιου κιμά καρυκευμένου με γλυκά μπαχαρικά και ρύζι.

Το εστιατόριο απλώνει τα τραπέζια του στις δύο πλευρές του πολυπερπατημένου πεζόδρομου / φωτογραφία: Domenico Anto

Ικανή απόδειξη ότι με τρία υλικά πολλά μπορείς να κάνεις, η μανιάτικη τσουχτή, με μυζήθρα και τηγανητό αυγό (€ 9,50) είναι μια μακαρονάδα που πάντα χαίρομαι να την πετυχαίνω. Στην περίπτωσή μας πάντως ήταν λίγο παραπάνω αλμυρή. Από εκεί και πέρα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά δίνουν γεύση στο ζουμερό κοτόπουλο (ξεκοκαλισμένο μπούτι) με ρύζι basmati και μυρωδικά (€ 13,50), το οποίο μπορεί να μην ανήκει στα πιάτα με τη στάμπα της ελληνικής κουζίνας που κυριαρχούν στον κατάλογο, είναι όμως καλή επιλογή για όσους θέλουν κάτι light, ενώ και το επίσης ξεκοκαλισμένο σιγομαγειρεμένο αρνίσιο µπουτάκι που συνοδεύεται με τραγανά ψητά κολοκυθάκια και σάλτσα μουστάρδας (€16,50) είναι τρυφερό και νόστιμο.

Κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι και μυρωδικά / φωτογραφία: Domenico Anto

Μπορείτε να κλείσετε το γεύμα ή το δείπνο σας με μια καλοφτιαγμένη παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα με παγωτό (€ 6,90) ή κάποιο από τα γλυκά του κουταλιού που έρχονται από το Καρπενήσι και σερβίρονται με γιαούρτι (€ 5,90). Να προσθέσω, τέλος, ότι μπορείτε να καθίσετε κάτω από τις ομπρέλες του εστιατορίου από πολύ νωρίς για καφέ και πρωινό – αυγόφετες, καγιανά, χωριάτικο ψωµί με μέλι ελάτης, βούτυρο και και ταχίνι και όχι μόνο.

Mystilli Αδριανού 7, Θησείο, τηλ: 210325136. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 8 το πρωί.

φαγητόΘησείοεστιατόριο