Food & Drink | 01.01.2022 13:57

Πώς καθαρίζουμε εύκολα και γρήγορα τα ρόδια

Newsroom

Το ρόδι, ταυτισμένο με την αναγέννηση και τη γονιμότητα ήδη από την αρχαιότητα είναι ένα από τα πιο συμβολοποιημένα φρούτα. Είναι όμως κι από τα πιο θρεπτικά, πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ και Ε, μεταλλικά στοιχεία και φυλλικό οξύ και θεωρείται ισχυρότατο αντιοξειδωτικό. Πέρα λοιπόν από το να σπάσουμε ένα στο κατώφλι την Πρωτοχρονιά για καλή τύχη και αφθονία, μπορούμε να το εντάξουμε με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας. Το να φτιάξουμε ένα δροσερό φρέσκο χυμό χτυπώντας τα ρουμπινί σποράκια στο μπλέντερ ή στίβοντάς τα στο λεμονοστύφτη και σουρώνοντας τα, να προσθέτουμε λίγα στο γιαούρτι με την βρώμη του πρωινού και στις σαλάτες μας είναι το πιο πιο εύκολο. Μπορούμε όμως και να το αξιοποιήσουμε σε πιλάφια και κους κους, σε σάλτσες και γλάσα για κρεατικά με φρουτώδη, πλούσια γεύση. Να φτιάξουμε μαρμελάδες, λικέρ, σιρόπι (γρεναδίνη) και πετιμέζι ροδιού.

Για να τα κάνουμε όλα αυτά βέβαια μια που είναι από τα φρούτα που πρέπει να ανοιχτούν για να αποκαλύψουν τις χάρες του, το ρόδι πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε. Το πρώτο που κάνουμε είναι να κόψουμε προσεκτικά τον κάλυκα (στέμμα). Στη συνέχεια χαράζουμε το φρούτο περιμετρικά με ένα κοφτερό μαχαίρι φροντίζοντας να μην τραυματίσουμε το εσωτερικό. Το ανοίγουμε στη μέση. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και κρατώντας το ένα κομμάτι, στραμμένο προς τα κάτω, χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα την φλούδα μέχρι να πέσουν όλα τα σποράκια. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο και αφαιρούμε από το μπολ όσα κομματάκια της σάρκας έχουν απομείνει για να καθαρίσουν εντελώς. Ένας άλλος τρόπος είναι να κόψουμε το ρόδι στη μέση, να το βυθίσουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, να το κόψουμε σε κομμάτια, να ξεκολλήσουμε σιγά-σιγά τα σπόρια με τα δάχτυλα και να το στραγγίξουμε.

φρούταρόδιασυμβουλές