Viral συνταγές του TikTok - Ποιες τρώγονται, ποιες ψιλοτρώγονται και ποιες …άσε καλύτερα
Χριστίνα ΤσαμουράΟ βρετανικός Independent δοκίμασε από τα Baked Feta Pasta μέχρι τα ζυμαρικά της Gigi Hadid για να μη χρειαστεί να το κάνετε εσείς.
H επιρροή του TikTok στις μαγειρικές τάσεις της παγκόσμιας κουζίνας δεν αφορά μόνο τους εκτός των ελληνικών τειχών χρήστες του.
Η 27χρονη Μαρία Π., που εργάζεται ως κομμώτρια σε συνοικιακό κομμωτήριο της Αθήνας, όταν τη ρωτάς ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό του 5χρονου γιου της, απαντά χωρίς σκέψη: «Μια συνταγή απ’ το TikTok με ντοματίνια, φέτα και μακαρόνια».
Ναι, πρόκειται για την πανταχού παρούσα συνταγή για Baked Feta Pasta, που πρώτη ανέβασε στην ψηφιακή πλατφόρμα η Φινλανδή food blogger, Jenni Hayrinen, το 2019 με αποτέλεσμα να …εκλείψει η φέτα από τη φινλανδική αγορά λόγω υπερβολικής ζήτησης. Σύμφωνα δε με όσα είχε γράψει στο ιστολόγιό της η Hayrinen, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου τυριού ανέβηκαν το επόμενο διάστημα κατά 300%.
Η τεράστια απήχηση των viral συνταγών της έσπρωξαν την TikTok στο επόμενο βήμα: το σχεδιασμό της εισόδου της στην εστίαση. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβρη, η εταιρεία πρόκειται να ανοίξει άμεσα εκατοντάδες «ghost kitchens» στις ΗΠΑ. Οι «κουζίνες-φαντάσματα» είναι χώροι όπου θα μαγειρεύονται προς πώληση οι viral συνταγές της εφαρμογής. Τα φαγητά θα είναι διαθέσιμα όμως μόνο για delivery και όχι για επιτόπια κατανάλωση. Η πλατφόρμα σκοπεύει να ανοίξει 300 τέτοιους χώρους αρχικά. Αν τα …shares συνεχίζουν να πηγαίνουν έτσι καλά, θα ακολουθήσουν 1.000 ακόμη μέχρι το τέλος του 2022.
Τρώγονται όμως οι συνταγές του TikTok;
«Ό,τι γίνεται διάσημο στο TikTok αξίζει το hype»; Αυτό αναρωτήθηκε ο βρετανικός Independent, συνεργάτες του οποίου έφτιαξαν, δοκίμασαν και βαθμολόγησαν 8 από τα πιο δημοφιλή TikTok πιάτα του 2021. Ιδού τι αποφάνθηκαν συνοπτικά:
1. Σολομός με ρύζι | Βαθμολογία: 10/10
Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την TikToker Emily Mariko και εξαπλώθηκε αστραπιαία. Το βίντεο, που προβλήθηκε περισσότερες από 60 εκατομμύρια φορές, κέντρισε το ενδιαφέρον απ’ τη στιγμή που η Mariko έριξε ένα …παγάκι μέσα στο ρύζι της προκειμένου να το ξαναζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Πέρα όμως από το κόλπο με το παγάκι, το salmon rice bowl φαίνεται πως κατέκτησε και τους ουρανίσκους όσων το γεύτηκαν με τον Independent να αποφαίνεται: «Το πιάτο είναι εκπληκτικά νόστιμο. Είναι συνταγή που θα φτιάχνουμε ξανά και ξανά».
2. Ζυμαρικά με βότκα της Gigi Hadid | Βαθμολογία: 9/10
Το σούπερ μόντελ Gigi Hadid, που είχε μάλιστα διαπρέψει στο Celebrity Masterchef το 2016, δημοσίευσε μια συνταγή στον λογαριασμό της στο Instagram, όπου έχει 72.000.000 ακολούθους. Η συνταγή της γρήγορα βρήκε το δρόμο για το TikTok και έγινε αμέσως viral. Το πιάτο εμπνέεται από τις πένες με πλούσια σάλτσα ντομάτας, κρέμας και βότκας, που ήταν δημοφιλείς τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, η Hadid βάζει τις πινελιές της, χρησιμοποιώντας κοχύλια αντί για πένες και προσθέτοντας κόκκινη πιπεριά σε ένα συνδυασμό που οι δοκιμαστές βρήκαν ιδανικό για τα lockdown.
3. Ζυμαρικά με φέτα στο φούρνο | Βαθμολογία: 8/10
Υπήρξε μια φάση πέρυσι κατά την οποία όποια σελίδα και αν άνοιγες, όποιο timeline κι αν σκρόλαρες, όπου κι αν σέρφαρες ξεπεταγόταν μια ψητή φέτα με ντοματίνια. Ήταν απλά παντού, παρά το γεγονός ότι η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2019. Καθόλου τυχαίο: δεν απαιτεί πολλά υλικά και χρειάζεται μηδενική ικανότητα στο μαγείρεμα -αρκεί να μπορείς να βράσεις μακαρόνια και να ρίξεις όλα τα υλικά σε ένα ταψί. Οι κριτές τη βρήκαν συμπαθητική αλλά τους «μπούχτισε» η τόση φέτα που προβλεπόταν με αποτέλεσμα το 8άρι και αρκετές προτεινόμενες τροποποιήσεις.
4. Wrap hack με τορτίγια | Βαθμολογία: 8/10
Η προέλευση του wrap hack είναι θολή, πρωτοεμφανίστηκε πάντως μεταξύ των TikTokers τον Ιανουάριο του ‘21. Μια στρογγυλή τορτίγια χωρίζεται νοητά στα τέσσερα. Σε κάθε τέταρτο απλώνετε διαφορετικά υλικά της αρεσκείας σας. Διπλώνετε δύο φορές στη μέση αποκτώντας ένα φουσκωτό τρίγωνο με διάφορες γεμίσεις. Τεμπέλικο και ευέλικτο «τυλιχτό» χωρίς πολλά πολλά, που τρώγεται και ζεστό και κρύο. Άρεσε.
5. Βρώμη στο φούρνο #bakedoats | Βαθμολογία: 6/10
Όταν η ψημένη βρώμη άρχισε να τρεντάρει στο TikTok, οι influencers του μέσου την περιέγραφαν σα «να τρως κέικ για πρωινό». Κάτι που έκανε αρκετούς να ασχοληθούν μαζί της. Ποιος δεν θέλει άλλωστε να τρώει κέικ για πρωινό; Χωρίς κανείς να γνωρίζει την αρχική πηγή, το hashtag #bakedoats συγκεντρώνει εκατομμύρια προβολές. Η συνηθέστερη εκδοχή περιέχει ένα φλιτζάνι βρώμη, ένα φλιτζάνι γάλα, μια μπανάνα, ένα αυγό, μαγειρική σόδα και λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο μπλέντερ, πολτοποιούνται, πασπαλίζονται με κομματάκια σοκολάτας και ο χυλός αυτός ψήνεται για 15’ στο φούρνο. Συμπαθητική συνταγή ως βάση, που μπορεί να τροποποιηθεί με πολλούς τρόπους για να γίνει πιο νόστιμη. «Γιατί όμως να λερώσει κανείς το μπλέντερ, να ανάψει και να προθερμάνει το φούρνο, να περιμένει και ένα τέταρτο, όταν μπορεί απλά να φτιάξει τη βρώμη στο μάτι σε 10’ βάζοντας μέσα ό,τι θέλει;» αναρωτιέται όχι άδικα ο δοκιμαστής.
6. Τσιπς ζυμαρικών | Βαθμολογία: 4/10
Ωραία τα ζυμαρικά. Ωραία και τα τσιπς. Κάκιστα τα τσιπς ζυμαρικών. Διαλέξτε ή ζυμαρικά ή πατατάκια, προτρέπουν οι κριτές απολογούμενοι ωστόσο που δεν χρησιμοποίησαν φριτέζα όπως προέβλεπε η συνταγή αλλά τηγάνι.
7. Τα «δημητριακά της φύσης» | Βαθμολογία: 4/10
Τα «Nature’s cereal», συνταγή πρωινού που ανέβασε ο TikToker Sherwayne Mears, έγινε τρελά δημοφιλής όταν η γνωστή ράπερ Lizzo δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της να τα τρώει και να δηλώνει «εθισμένη». Τα «δημητριακά» είναι στην πραγματικότητα βατόμουρα, φράουλες, ρόδι και νερό καρύδας. Οι δοκιμαστές τους δεν εξεπλάγησαν από αυτό που γεύτηκαν. Ήταν ό,τι ακριβώς περίμεναν: ένα μπολ με φρούτα που κολυμπάνε σε νερό καρύδας. Δεν είναι κακό, αλλά πληκτικό.
8. «Ψωμάκια» για μπέργκερ από λαχανικά | Βαθμολογία: 2/10
Η ιδέα να αντικαταστήσετε τα αφράτα ψωμάκια του μπέργκερ με μισές πιπεριές ή φύλλα μαρουλιού δεν σας συναρπάζει, έ; Σας νιώθουμε. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ εκείνων που ακολουθούν δίαιτες τύπου Keto, καθώς αφαιρεί από το μπέργκερ όλους τους αμυλούχους υδατάνθρακες. Η πιο δημοφιλής συνταγή αυτού του τύπου χρησιμοποιεί δύο μισές πιπεριές, τις οποίες γεμίζει με τα κλασικά υλικά του burger. «Mόνο απόγνωση» έφερε η δοκιμή της στο συνεργάτη του Independent, ομολογία που ακούγεται απολύτως ειλικρινής.
- Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- «Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
- Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
- Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις