Food & Drink|06.03.2022 07:46

Ταραμάς: Όσα πρέπει να ξέρετε για τον λευκό, τον κόκκινο, τον ταραμοπολτό, την ταραμόγλωσσα

Newsroom

Η λέξη tarama, από όπου προκύπτει ο ταραμάς, είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «αυγά ψαριών». Είναι η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή σπιτικής ταραμοσαλάτας, που δεν λείπει ποτέ απο το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Ο λευκός ταραμάς

Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος καθώς παρασκευάζεται εξολοκλήρου από αυγά μπακαλιάρου ή άλλων ψαριών (με προσθήκη αλατιού και ζάχαρης). Ο λευκός ταραμάς στην πραγματικότητα έχει υπόλευκο χρώμα που μπορεί να είναι και ανοιχτό μπεζ ή παρεμφερείς αποχρώσεις.

Ο κόκκινος ταραμάς

Ο πολύ έντονα κόκκινος ταραμάς έχει προσθήκη χρωστικής, κάτι που επιτρέπεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά πρέπει να αναφέρεται στη σήμανση. 

> Δείτε εδώ συνταγή για ταραμοσαλάτα ανάλογα με τον ...τύπο σας 

Ο ταραμοπολτός

Ο ταραμοπολτός είναι σκεύασμα (δεν είναι δηλαδή ταραμάς, καθαρά αυγά ψαριών) που διατίθεται από λίγες εταιρείες: περειέχει αυγά ψαριού , σογιάλευρο, αλάτι και ζάχαρη. Η τιμή του είναι χαμηλότερη λόγω του ότι είναι μείγμα.

Η «ταραμόγλωσσα» 

Η «ταραμόγλωσσα» είναι αυγά ψαριών καλυμμένα με τη φυσική τους μεμβράνη, διατηρημένα στο αλάτι και το λάδι. Διατίθεται σε κεντρικές αγορές και μεγαλα ιχθυοπωλεία την περίοδο της Σαρακοστής. Η ταραμόγλωσσα καταναλώνεται σε συνταγές όπως ο κλασικός ταραμάς, αφού σκιστεί και αφαιρεθεί η μεμβράνη.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

ψάριαμπακαλιάροςΚαθαρά Δευτέρα