Υπάρχουν λαχανικά που μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένα, παρά ωμά
NewsroomΓνωρίζουμε πλέον όλοι τον κανόνα που λέει ότι τα λαχανικά έχουν πολλαπλάσιο όφελος για την υγεία μας όταν είναι ωμά ή όσο το δυνατόν πιο λίγο βρασμένα. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις.
Οι ντομάτες
Κι όμως οι ντομάτες μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένες, καθώς πολλαπλασιάζεται η ποσότητα πολύτιμου λυκοπενιού που απελευθερώνουν. Και μάλιστα μαγειρεμένες με ελαιόλαδο, που βοηθάει και στη μεγαλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Το λυκοπένιο είναι στοιχείο που έχει συνδεθεί με έντονη αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα λυκοπενίου συναντιέται στις έτοιμες σάλτσες και την κέτσαπ, οι οποίες όμως έχουν ταυτόχρονα πολλά λιπαρά και σάκχαρα.
> Ανακαλύψτε εδώ συνταγές με ντομάτες
Το σπανάκι
Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι ωμό δε μας ωφελεί, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι από το μαγειρεμένο σπανάκι, ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, η έλλειψη του οποίου μεταξύ άλλων φέρνει αίσθημα κόπωσης, αλλά και πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο. Επίσης το βρασμένο το σπανάκι προσδίδει περισσότερο μαγνήσιο, στοιχείο απαραίτητο σχεδόν σε κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα μας.
- HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
- Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
- Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
- Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων