Food & Drink | 18.03.2022 07:50

Τελικά πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Newsroom

Σχετικά με την προετοιμασία των μανιταριών πριν το μαγείρεμα υπάρχει η κλασική άποψη που λέει όχι στο πλύσιμο.

Ποιοι και γιατί λένε όχι στο πλύσιμο των μανιταριών

Υποστηρίζεται από πολλούς ειδήμονες (και μη) της γεύσης και αναφέρεται και στην ιστορική εγκυκλοπαίδεια της γαλλικής -κυρίως- γαστρονομίας Larousse Gastronomique. Όσοι συστήνουν μη πλύσιμο και απλό σκούπισμα, το κάνουν επειδή τα μανιτάρια έχουν την τάση να απορροφούν εύκολα το νερό που χρησιμοποιούμε για να τα καθαρίσουμε. Αυτό -λένε- έχει συνέπειες στο τελικό άρωμα, τη σύστασή τους και τη γεύση τους.

Ποιοι και γιατί λένε πως δεν υπάρχει πρόβλημα να πλένονται τα μανιτάρια

Αμελητέα η απορρόφηση νερού, αντιτείνουν εκείνοι που λένε ναι στο ξέπλυμα. Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετοί μάγειροι και σεφ προτιμούν το γρήγορο πλύσιμο και στη συνέχεια το σκούπισμα των μανιταριών. Μεταξύ των οποίων ο Harold McGee, Αμερικανός συγγραφέας που ασχολείται με τη χημεία και την ιστορία των τροφίμων αλλά και του μαγειρέματος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την παραδοσιακή συμβουλή «ανοησία», αντιπροτείνοντας ένα ταχύ ξέπλυμα. Ο McGee μάλιστα είχε κάνει πριν πολλά χρόνια ένα «πείραμα» για τη στήλη του στους New York Times. Σύμφωνα με την Felicity Cloake, αρθρογράφο γεύσης του The Guardian, ο McGee έβαλε 252 γρ. μανιτάρια να βράζουν στο νερό για πέντε συνεχόμενα λεπτά και στη συνέχεια τα ζύγισε. Όπως αναφέρει η αρθρογράφος απορρόφησαν μόλις 6 γρ. επιπλέον υγρασίας, γεγονός που οδήγησε τον McGee στο συμπέρασμα ότι αν 5 λεπτά βρασμού έχουν τόσο φτωχή επιρροή, η τόσο σύντομη επαφή με το νερό της βρύσης κατά το ξέπλυμα είναι απίθανο να καταφέρει να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο μανιτάρι -για την ακρίβεια το πιθανότερο είναι να μην επηρεαστούν καθόλου.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λουκάκο, γνωστό Έλληνα σεφ, για τις κοινές ποικιλίες που βρίσκουμε στο εμπόριο, τα απλά στρογγυλά μανιτάρια, τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο, δεν ισχύουν τα περί απορρόφησης έξτρα νερού. Μπορούμε, λέει ο σεφ στην ιστοσελίδα του, να πλύνουμε τα μανιτάρια με τρεχούμενο νερό κι έπειτα να τα στραγγίξουμε και να τα στεγνώσουμε καλά.

Συμπέρασμα

Μάλλον κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει και ό,τι συνήθιζε, ανάλογα με τα μανιτάρια που έχει να διαχειριστεί, το είδος τους δηλαδή και την κατάστασή τους. Τελευταία μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να τα ξεφλουδίσουν, αφού το εξωτερικό τους περίβλημα αφαιρείται πολύ εύκολα ακόμη και χωρίς μαχαίρι.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

The GuardianνερόNew York Timesμανιτάριαtipsτρόφιμα