Food & Drink|25.03.2022 10:32

Ο μπακαλιάρος αλλιώς: 6 συνταγές που δεν θέλουν τηγάνι

Χριστίνα Τσαμουρά

Αγιορείτικος με σταφίδες, μεσογειακός με ντομάτα και κάππαρη, ελληνικός αλά σπετσιώτα… Αν αποφεύγετε τα τηγανητά, ιδού έξι ωραίες συνταγές για να απολαύσετε τον παστό μπακαλιάρο μαγειρευτό ή στον φούρνο.

Στα ίχνη του μπακαλιάρου

Απ’ τη στιγμή που ο μπακαλιάρος παστώθηκε, έκοψε ανοιχτό εισιτήριο για τα πέρατα του κόσμου. Μπόρεσε να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια επί στεριάς, να κατακτήσει βουνά δυσπρόσιτα για τους υπόλοιπους θαλασσινούς συγγενείς του και να τρυπώσει πρώτος στις κουζίνες των πιο απομακρυσμένων περιοχών της ενδοχώρας –εκεί που το φρέσκο ψάρι θα έπρεπε να περιμένει αιώνες τεχνολογικής εξέλιξης για να εμφανιστεί.

Ο μπακαλιάρος στην Ελλάδα

Στη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, η άφιξή του -μάλλον γύρω στο 15ο αιώνα- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πανηγυρική. Ενσωματώθηκε πλήρως στις τοπικές διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο των τμημάτων εκείνων του εσωτερικού πληθυσμού που βλέπανε θάλασσα με το …κιάλι, αλλά και των νησιωτών. Τόσο πολύ αγάπησε η χώρα μας τον μπακαλιάρο, που δεν περιόρισε την κατανάλωσή του στο ταπεινό καθημερινό τραπέζι, αλλά τον συνέδεσε με πολύ ξεχωριστές γιορτές της θρησκείας, όπως του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.

Συνταγές για μπακαλιάρο φούρνου ή μαγειρευτό

Την 25η Μαρτίου συνηθίζεται ο μπακαλιάρος στο τηγάνι με κουρκούτι και σκορδαλιά. Αν ωστόσο θέλετε να αποφύγετε την τηγανητή εκδοχή του, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τον απολαύσετε, εμπνευσμένοι από τη μεσογειακή και ελληνική κουζίνα. Διαλέξτε από τις συνταγές του icookgreek.com που θα βρείτε πατώντας εδώ.

Κυριακή των Βαΐωνμπακαλιάρος25η ΜαρτίουΕυαγγελισμός της Θεοτόκου