Κι όμως, δεν θέλει αλεύρι! Τέλειο «κέικ» αμυγδάλου-πορτοκαλιού σα σιροπιαστό
Χριστίνα ΤσαμουράΕίναι πεντανόστιμο και ζουμερό σαν να το έχετε σιροπιάσει ελαφρά, ενώ δεν χρειάζεται σιρόπι. Ο λόγος για το απίθανο αυτό γλύκισμα αμυγδάλου που περιλαμβάνει ολόκληρα τα φρούτα και δεν χρειάζεται αλεύρι, το οποίο αποφεύγουν αρκετοί και αρκετές λόγω γλουτένης ή άλλων διατροφικών παραγόντων.
Μπορείτε να το φτιάξετε τόσο με πορτοκάλια όσο και με λεμόνια. Η λογική τους είναι πάναπλη και το αποτέλεσμα σούπερ απολαυστικό. Πρόκειται δε για τον ορισμό του «zero waste», αφού σε μεσανατολίτικη εκδοχή της συνταγής χρησιμοποιείται και η φλούδα των εσπεριδοειδών, πράγμα το οποίο μπορείτε να κάνετε κι εσείς εφόσον φροντίσετε να τα βράσετε όση ώρα χρειάζεται για να ξεπικρίσει.
Συνταγή για «κέικ» αμυγδάλου-πορτοκαλιού χωρίς αλεύρι
Υλικά: 2 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα, 6 αυγά, 250γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 250 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, τριμμένη
Εκτέλεση: Πλένετε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζετε να βράσουν σε άφθονο νερό για 1 ½ - 2 ώρες. Τα κόβετε σε κομμάτια, αφαιρείτε τυχόν σπόρους και κάποια χονδρά, λευκά τμήματα και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά με τη ζάχαρη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε και τον πολτό των πορτοκαλιών, ανακατεύετε ώστε να ενσωματωθεί και μεταφέρετε το μείγμα σε καλά λαδωμένη φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα. Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 για 50’. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει πριν ξεφορμάρετε.
- Ανατροπές, πισωγυρίσματα και λάθη στη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών - Η οργή των συγγενών και η αγωνία για το πόρισμα του ΕΜΠ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό: Τα πρόσωπα των δύσκολων αποστολών, οι αμετακίνητοι και οι ασκήσεις ισορροπίας
- Καταγγελία για ρατσιστικά σχόλια από καθηγητή της Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
- Οι αλιείς εκπέμπουν SOS: Δεμένα στα λιμάνια τα αλιευτικά σκάφη εξαιτίας έλλειψης πληρωμάτων