Food & Drink|22.04.2022 07:45

Δροσερές σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι

Newsroom

Συνταγές για ελαφριές και υγιεινές σαλάτες, από ωμά ή βραστά λαχανικά, που ισορροπούν με την παρουσία τους τις λιχουδιές του λαμπριάτικου τσιμπουσιού.

Συνταγή για ντοματίνια με χλωροτύρι, παξιμαδάκια και φρέσκια ρίγανη

Υλικά: 500 γρ. ντοματίνια, 200 γρ. φρέσκο λευκό τυρί (ανθόυτυρο, φρέσκια μυζήθρα, ξινομυζήθρα) ή φέτα κομματιασμένη, φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη (ή ξηρή), 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο όσο θέλετε, 2-3 κουταλιές ξίδι, λίγο αλάτι, 2-3 κρίθινα παξιμάδια ή κρουτόν

Εκτέλεση: Βρέχετε ελαφρά τα παξιμάδια και τα κομματιάζετε. Τα ρίχνετε σε μπολ. Κατόπιν προσθέτετε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το κρεμμύδι και από τέλος το τυρί. Χτυπάτε σε σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι το λάδι, το ξίδι, λίγο αλάτι και τη ρίγανη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε.


Συνταγή για κλασική μαρουλοσαλάτα με άνηθο

Υλικά: 1 μαρούλι, 2 αγγουράκια, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, αλάτι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι

Εκτέλεση: Καθαρίζετε το μαρούλι, κόβετε τις άκρες από τα εξωτερικά φύλλα, τα πλένετε και τα ψιλοκόβετε ή τα χονδροκόβετε –ανάλογα πώς τα προτιμάτε. Τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα αγγουράκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα προσθέτετε στο μαρούλι. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον ρίχνετε κι αυτόν στη σαλάτα. Αλατίζετε. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και όσο ξίδι θέλετε και ανακατεύετε πολύ καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά της σαλάτας μεταξύ τους. Σερβίρετε με τη σαλατιέρα στο κέντρο του τραπεζιού ή σε ξεχωριστά ατομικά μπολάκια.


Συνταγή για σαλάτα πράσινη με αβοκάντο, φιστίκια Αιγίνης και κατίκι

Υλικά: 3 ώριμα αβοκάντο, ½ λεμόνι (ο χυμός του), 200 γρ. πράσινη σαλάτα ανάμεικτη (φριζέ, μαρούλι, σπανάκι baby), 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα Για τη σάλτσα και το γανίρισμα: 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 1 1/2 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα (προαιρετικά), 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 200 γρ. κατίκι ή ανθότυρο κομματιασμένο, 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα καβουρντισμένη και χοντροκομμένη), πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Πλένετε και στραγγίζετε την πράσινη σαλάτα και τη βάζετε σε πιατέλα μαζί με τα κρεμμυδάκια. Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα αβοκάντο και τα κόβετε σε φέτες. Περιχύνετε τα αβοκάντο με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Κατόπιν τα προσθέτετε και αυτά στην πιατέλα. Χτυπάτε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, το ξίδι, το ηλιέλαιο και το σκόρδο και περιχύνετε τη σαλάτα. Σκορπίζετε από πάνω το κατίκι ή το ανθότυρο και την ψίχα από τα φιστίκια. Πασπαλίζετε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Δείτε τη συνέχεια στο icookgreek.com πατώντας εδώ.

πασχαλινό τραπέζιντομάτασυνταγέςμαρούλιασαλάτες