Κυριακάτικος καφές με απίθανα, σπιτικά παξιμαδάκια αμυγδάλου
Χριστίνα Τσαμουρά
Κάντε τις όμορφες Κυριακές ακόμη πιο γλυκές, απολαβάνοντας τους καφέδες σας με εκλεκτά μπισκοτοπαξιμαδάκια, που θα διπλοφουρνίσετε για να βγουν έξτρα τραγανά.
Tip. Τα αμύγδαλα της συνταγής, αν δεν θέλετε να τα καβουρντίσετε στο τηγάνι, μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο στους 190° για 10΄μέχρι να ροδίσουν.
Υλικά: • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ • λίγο αλάτι • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 3/4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη • 3 αυγά • 1 βανίλια • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς αμυγδάλου
Εκτέλεση: 1. Καβουρντίζετε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα ένα ταψί. 2. Σε μικρό μπολ ανακατεύετε τα αυγά με την εσάνς αμύγδαλου. Σε πιο μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά. 3. Χτυπάτε το 1/3 από τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ με 1-2 κουταλιές από το μίγμα του αλευριού και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε τη σκόνη αμυγδάλου στο υπόλοιπο μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά. 4. Σιγά σιγά προσθέτετε τα αυγά και ανακατεύετε. Ρίχνετε και τα ολόκληρα αμύγδαλα και ανακατεύετε πάλι. Εάν στο τέλος το μίγμα σας είναι πολύ κολλώδες, προσθέστε λίγο από το αλεύρι που έχετε στην άκρη. (Θα πρέπει να συνεχίσει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, απλώς όχι πάρα πολύ). 5. Με αλευρωμένα χέρια και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια φτιάχνετε από τη ζύμη 2 ρολά με 25 εκ. μήκος και 5 εκ. διάμετρο. Τοποθετείτε τα δύο ρολά στο ταψί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους τουλάχιστον 5 εκ. γιατί θα απλώσουν. Ψήνετε τα ρολά για 35-40 λεπτά, μέχρι να πλατύνουν και να σφίξουν. 6. Βγάζετε τα ρολά από το φούρνο και τα ακουμπάτε σε επίπεδη επιφάνεια. Μόλις κρυώσουν λίγο, κόβετε τα ρολά σε λοξές φέτες περίπου πάχους 1,5 εκ. με οδοντωτό μαχαίρι. Βάζετε τα παξιμάδια στο ταψί και πάλι και τα ξαναψήνετε για ακόμη 10 λεπτά από την κάθε πλευρά (20' στο σύνολο).
- Τέμπη - Νίκος Πλακιάς: «Γίνατε διάσημες κορίτσια, αλλά μακάρι να μην σας ήξερε κανένας»
- Τέμπη: Ρίγη συγκίνησης σε εκδήλωση για τo σιδηροδρομικό δυστύχημα - Ενός λεπτού σιγή παρουσία Καρυστιανού - Ασλανίδη
- «Ξέρει να αγωνίζεται για το καλό του λαού του» - Με ιδιαίτερα θερμά λόγια οι αναφορές του Πάπα Φραγκίσκου στον Αλέξη Τσίπρα
- Νέος Κόσμος: «Ήθελα να τη λυτρώσω από το κακό» - Τα πρώτα λόγια του 56χρονου που σκότωσε τη μητέρα του με μαγκούρα