Food & Drink|03.07.2022 07:53

Διακοπές - Μαγειρεύοντας απλά στο κουζινάκι του ενοικιαζόμενου

Newsroom

Το να κάνεις τουλάχιστον το ένα γεύμα της ημέρας στο μπαλκόνι του δωματίου σου στο νησί ή στην εξοχή και όχι στη γειτονική ταβέρνα, σίγουρα βοηθάει να εξοικονομήσεις χρήματα που -κακά τα ψέματα- και δεν περισσεύουν και στις διακοπές φεύγουν σαν τρελά.

Συνήθως τα κουζινάκια των ενοικιαζόμενων δωματίων έχουν μόνο τα στοιχειώδη, δηλαδή ένα μεγάλο κι ένα μικρότερο μάτι, μια κατσαρόλα, ένα τηγανάκι κι ένα σουρωτήρι για τα μακαρόνια. Κι αυτά από μια άποψη αρκούν και με το παραπάνω, γιατί κανείς δεν έχει πάει διακοπές για να περνάει την ώρα του στην κουζίνα με πολύπλοκες συνταγές.

Αναζητήστε τα ντόπια υλικά, αν υπάρχουν

Αν παντρέψουμε κάποια στάνταρτ προϊόντα του … local mini market με τα ντόπια υλικά της εποχής, είναι πολύ εύκολο να τσιμπάμε κάτι στο ενοικιαζόμενο περιορίζοντας το μεγάλο γεύμα σε μία φορά τη μέρα. Συχνά δε -και αν η θέα του μπαλκονιού μας προδιαθέτει γι’ αυτό- μπορεί να μη φάμε και καθόλου έξω φυλάγοντας τα λεφτά μας για το μπαράκι που μας …γυάλισε.

Γενικά tips για καλοκαιρινά μαγειρέματα που θέλουν να είναι ταυτόχρονα απλά και ξεχωριστά

1. Αξιοποιούμε τα ντόπια καλοκαιρινά λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια) που βρίσκουμε σε πλανόδιους εμπόρους/παραγωγούς ή μποστάνια στις διαδρομές μας προς τη θάλασσα ή στην τοπική αγορά.

2. Ρωτάμε για τα ντόπια τυριά που ενδεχομένως παράγονται στο μέρος που βρισκόμαστε και ενισχύουμε τα πιατάκια μας με αυτά.

3. Μαθαίνουμε επίσης αν υπάρχουν ιδιαίτερα τοπικά ζυμαρικά και αντικαθιστούμε τα κλασικά …μακαρόνια μ’ αυτά.

4. Μια επίσκεψη σε κάποιο τοπικό γυναικείο σύνδεσμο/σύλλογο, που είναι πολύ πιθανό να υπάρχει στην περιοχή μας εφοδιάζει και με άλλα τοπικά ιδιοσκευάσματα -γλυκά κουταλιού για το πρωινό μας γιαουρτάκι, λαχανικά τουρσί για ένα ουζάκι ή κάποια ιδιαίτερα αλείμματα και ζυμαρικά.

5. Τιμάμε τα φρέσκα ή ξερά μυρωδικά της περιοχής που βρισκόμαστε.

Αυγά με ντομάτες, καγιανάς ή στραπατσάδα

Τα γνωστά και άκρως αγαπημένα κόκκινα αυγά απογειώνονται σε γεύση όταν βρείτε πραγματικές ντομάτες του καλοκαιριού από εξοχικά μποστάνια που μεγάλωσαν φυσικά εκτός θερμοκηπίων. Και στις διακοπές είναι πολύ πιθανό να πέσετε πάνω σε τέτοιες ντομάτες. Ενισχύστε με τυράκι και μυρωδικά κατά βούληση. Δείτε συνταγές εδώ: Καγιανάς με Πιπεριές και Κρεμμύδια, Στραπατσάδα.

Κάντε το μπριάμ τουρλού

Κανένα πρόβλημα αν δεν έχουμε φούρνο και ταψί, το αγαπημένο μπριάμ μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο τουρλού στην κατσαρόλα, που να περιλαμβάνει όσα λαχανικά τραβάει η ψυχή μας απ' αυτά που βρήκαμε επιστρέφοντας στο δωμάτιο από την παραλία. Δείτε συνταγή για Καλοκαιρινό Τουρλού εδώ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

διακοπέςκουζίναtips