Food & Drink|10.07.2022 07:45

Γρανίτες και σορμπέ – Τα πανεύκολα «παγωτά» χωρίς γαλακτοκομικά και αυγά

Newsroom

Είναι τα πιο ελαφριά, τα πιο ολιγοθερμιδικά, τα πιο light από τα επιδόρπια της κατάψυξης. Δεν απαιτούν τη χρήση παγωτομηχανής και έχουν τη γεύση των αγαπημένων σας φρούτων στην πιο γλυκιά και παγωμένη εκδοχή τους. Είναι οι γρανίτες και τα σορμπέ, το δροσερά επιδόρπια που απολαμβάνεις χωρίς τύψεις. Επιπλέον μπορούν να τα καταναλώσουν άνετα όσοι και όσες ακολουθούν vegan διατροφή καθώς δεν περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος ή αυγά.

Σε τι διαφέρει το σορμπέ απ’ τη γρανίτα

Το σορμπέ συνήθως περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και φρουτοπολτού με αποτέλσμα να έχει πιο κρεμώδη υφή που θυμίζει εντονότερα παγωτό. Η γρανίτα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό και λιγότερη ζάχαρη με αποτέλεσμα στην υφή της να γίνονται αισθητά τα «κρυσταλλάκια».

Το τέλειο σορμπέ

Αναφέρει ο Βαγγέλης Δρίσκας στο EatMe (Ιούλιος 2020): «Για να κάνετε το τέλειο σορμπέ χρειάζεστε ζάχαρη, νερό, χυμό λεμονιού και φρούτα. Ετοιμάστε πρώτα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη, αφήστε το να κρυώσει και ανακατέψτε το με πολτοποιημένα φρούτα της αρεσκείας σας και λίγο χυμό λεμονιού αν τα φρούτα είναι πολύ γλυκά. Αφήστε το μείγμα στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, βγάλτε το και χτυπήστε το στο μίξερ για να σπάσουν οι κρύσταλλοι. Ξαναβάλτε το στην κατάψυξη και επαναλάβετε τη διαδικασία ακόμα μια φορά».

Το βασικό σιρόπι για σορμπέ

Βράζετε 1 κιλό ζάχαρη με 1 λίτρο νερό για 7-8 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε και το διατηρείτε στο ψυγείο, αν φτιάξετε μεγαλύτερη από τη δόση που χρειάζεστε. Με αυτό το σιρόπι φτιάχνετε σορμπέ από εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, μοσχολέμονο) αλλά και από μύρτιλα, μούρα, φράουλες, ακτινίδια.

Οι αναλογίες σιροπιού-φρούτου

Για κάθε 1 μέρος χυμού ή πολτού φρούτου θα χρειαστείτε 2 μέρη από το σιρόπι που φτιάξατε. Για 250 ml πολτοποιημένων ή αποχυμωμένων φρούτων θα χρειαστείτε δηλαδή 500 ml.

Ανακατεύετε το χυμό ή πολτό φρούτου με το κρύο σιρόπι και απλώνετε το μείγμα σε σκεύος φαρδύ (παγώνει ευκολότερα σε λεπτή στρώση). Το σκεπάζετε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια και το αφήνετε στην κατάψυξη 5-6 ώρες μέχρι να παγώσει. Το χτυπάτε ενδιάμεσα μια δυο φορές με τον πολυκόφτη ή το μπλέντερ για να θρυμματιστούν τυχόν κρυσταλλάκια και να γίνει πιο βελούδινο. Σερβίρετε το σορμπέ όπως το κλασικό παγωτό σε μπάλες, χωνάκια.

Γρανίτα από λεμόνι και άλλες γεύσεις

Με την ίδια μέθοδο αλλά με λιγότερη ζάχαρη και φρουτοχυμό φτιάχνονται και οι γρανίτες. Αν διαθέτετε τη σχετική φόρμα που πωλείται στο εμπόριο μπορείτε να κάνετε «ξυλάκια» γρανίτας σε διάφορα σχήματα. Αν όχι, μπορείτε να γεμίσετε παγοθήκες με το μείγμα και στη συνέχεια να θρυμματίσετε το παγωμένο περιεχόμενο στο μπλέντερ πριν το σερβίρετε.

> Δείτε τη συνταγή για γρανίτα από λεμόνι πατώντας εδώ.

veganσορμπέγρανίτα