Μαγειρεύοντας με κιμά - Ποιο κομμάτι κρέατος επιλέγουμε ανάλογα με τη χρήση
Newsroom
Από λάπα, από κιλότο ή από ελιά; Από μοσχάρι, από χοιρινό ή μήπως από αρνί; Το τι κιμά θα πάρουμε, εξαρτάται από τη συνταγή μας, αλλά και από τη διατροφή μας.
Κιμάς από μοσχαρίσια λάπα: Με λίπος τόσο όσο, ο κιμάς αυτός είναι η πλέον συνηθισμένη επιλογή και θεωρείται ιδανικός για σάλτσες τύπου μπολονέζ που προορίζονται για ζυμαρικά (μακαρονάδες, λαζάνια κ.λπ.).
Κιμάς από μοσχαρίσιο στήθος: Νόστιμος κιμάς με αρκετό λίπος για μπιφτέκια και κεφτέδες.
Κιμάς από μοσχαρίσια ελιά και κιλότο: Ο άπαχος αυτός κιμάς είναι κατάλληλος για πιάτα διαίτης και για όσους και αόσες ακολουθούν μια διατροφή ελεγχόμενων λιπαρών, όπως άλλωστε προτείνουν και οι διαιτολόγοι. Ταιριάζει ακόμη σε μπιφτέκια που θα μπουν σε μπέργκερ μαζί με άλλες σάλτσες. Μπορεί να αναμειχθεί και με χοιρινό κιμά, οπότε αποκτάει το λίπος που θα τον νοστιμίσει. Με το μείγμα χοιρινού-μοσχαρίσιου φτιάχνετε κεφτεδάκια και μπιφτέκια.
Χοιρινός κιμάς από σπάλα ή μπούτι: Πλούσιο και με περισσότερο λίπος από τον μοσχαρίσιο, ο κιμάς αυτός ταιριάζει σε ντολμάδες και λαχανοντολμάδες.
Κιμάς από αρνί: Ανατολίτικα και μικρασιατικά κεμπάπ και μερακλίδικες δημιουργίες ζητούν τον ιδιαίτερο αυτό κιμά που θεωρείται μυστικό νοστιμιάς, μόνος του ή σε μείξη με μοσχαρίσιο (σε αναλογία συνήθως κατά τι λιγότερη από τον κιμά μοσχαριού). Έχει έντονη μυρωδιά και αρκετό λίπος.
Κιμάς από φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας: Μπαίνει όπου θα χρησιμοποιούσε κανείς τον κλασικό κιμά και δίνει πιάτα με πολύ λιγότερες θερμίδες. Είναι απολύτως άπαχος (ειδικά αν προέρχεται από το στήθος του πουλερικού) και ιδανικός για δίαιτα αδυνατίσματος. Αποκτά ξεχωριστή γεύση με τη χρήση πιπεριάς. Γενικά χρειάζεται περισσότερα μυρωδικά και κρεμμύδι από τα άλλα είδη κιμάδων για να αποκτήσει γευστικό χαρακτήρα.
Πώς συντηρείται ο κιμάς
Καλό είναι ο κιμάς να καταναλώνεται φρέσκος και αυθημερόν -είτε είναι ζυμωμένος είτε όχι. Τον διατηρούμε μέχρι 24 -36 ώρες σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο στην ψύξη, αλλιώς τον καταψύχουμε. Στην κατάψυξη αντέχει 3 μήνες. Γενικά, καλό είναι να χωρίζουμε σε μερίδες τα τρόφιμα που καταψύχουμε, ώστε να μπορούμε να ξεπαγώσουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, καθώς -όπως είναι ευρέως γνωστό- δεν μπορούμε να ξανακαταψύξουμε τρόφιμο που έχει αποψυχθεί.
> Δείτε ακόμη: Πήρατε μοσχάρι; O καλύτερος τρόπος να το μαγειρέψετε ανάλογα με το κομμάτι
- Το σκληρό πόκερ Πούτιν στην διαπραγμάτευση για την λήξη του Ουκρανικού πολέμου – Στο τραπέζι το «χαρτί» των δεσμευμένων 300 δισ. δολαρίων
- Νέο ηχητικό ντοκουμέντο αμέσως μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη - «Τρακάραμε, έχει πάρει φωτιά και υπάρχει μέσα κόσμος»
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου
- Σε κλοιό ψύχους η χώρα: Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία το Σάββατο - Χιονοπτώσεις και στα «χαμηλά» της Αττικής