Η πλούσια γεύση της Κορινθίας μέσα από 8 στάσεις
Χριστίνα ΤσαμουράΤοπικά προϊόντα, παραδοσιακή κουζίνα και αγροδιατροφικά εγχειρήματα των ορεινών και πεδινών εδαφών της «μυθικής γης» με αφορμή τον 5ο και τελευταίο σταθμό του Peloponnese Food Stories | Ιστορίες Ανθρώπων, Γεύσης και Πολιτισμού στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας.
Στα μαγικά Τρίκαλα Κορινθίας έληξε το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Πελοποννήσου πραγματοποιώντας την πέμπτη στάση του μετά την Αρεόπολη, την Κορώνη, το Παράλιο Άστρος και το Τολό. Οργανωμένη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κορινθίας, και άλλους αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς και τουριστικούς φορείς, η γαστρονομική γιορτή ακολούθησε τα χνάρια των προηγούμενων (live cooking, ομιλίες, μουσική και έκθεση τοπικών προϊόντων) ανοίγοντας τη χειμερινή σεζόν στο απαράμιλλης ομορφιάς ορεινό τοπίο και δίνοντας την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να ανακαλύψει τις γεύσεις της ευρύτερης περιοχής.
Ο απίθανος πλούτος της κορινθιακής γης
Όσοι έχουν συνδέσει την Κορινθία μόνο με τη θαυμάσια σταφίδα και τα πάλαι ποτέ ...σουβλάκια του Ισθμού της Κορίνθου, καιρός να ανακαλύψουν έναν άλλο γευστικό κόσμο στα ορεινά του νομού με εξαιρετικούς εκπροσώπους τα όσπρια του οροπεδίου της Φενεού. Και βέβαια να απολαύσουν ονομαστούς οίνους στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, όπου παράγονται κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Νεμέα. Αλλά και όχι μόνο εκεί. Το Οινοποιείο Καραμήτσου, στην είσοδο της Νεμέας, ο Οινωδός στο Ζευγολατιό, το κτήμα Μανωλάκη και ο Ορφανός με τους βιολογικούς τους οίνους στον Άγιο Βασίλειο και τα Εξαμίλια, το κτήμα Γκιούλη στο Κλημέντι, χωριό της Ζήριας, σε υψόμετρο 960 μέτρων, είναι ελάχιστα ονόματα από τους οινικούς εκπροσώπους της κορινθιακής γης. Τα μήλα, τα ρόδια, τα βερίκοκα, το ελαιόλαδο, τα εξαιρετικά κρεατικά, αλλά και τα παραδοσιακά ζυμαρικά, τα γλυκά του κουταλιού από τοπικά φρούτα, όπως το έξοχο δαμάσκηνο της Μαρίας Φιαμέγκου, που σερβίρει μαζί με άλλες χειροποίητες λιχουδιές στο πρωινό του πέτρινου «Αρχοντικού» της στα Μεσαία Τρίκαλα, είναι μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η γαστρονομική παράδοση της περιοχής.
Παραδοσιακά προϊόντα, γευστικές στάσεις και οινογαστρονομικές εμπειρίες στη γη της Κορινθίας
1. Τα γλυκοφάγωτα όσπρια Φενεού. Τρία ψηλά βουνά σμίγουν για να δημιουργήσουν το ιδιαίτερο περιβάλλον που χρειάζονται για να βλαστήσουν τα Φασόλια Βανίλιες και η Φάβα Φενεού, προϊόντα και τα δύο ΠΓΕ: η Ζήρεια, ο Χελμός και η Ντουρντουβάνα. «Με το μικροκλίμα στο οποίο αναπτύσσονται τα φασόλια μας γίνονται γλυκά και βραστερά, ενώ τη φάβα μας χαρακτηρίζει η υψηλή διατροφική αξία» αναφέρει ο Γιάννης Μητρόπουλος, της Φενέας Γης, που παράγει τα premium όσπρια Φενεού με την επωνυμία «Δικότυλον».
2. Το υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο της μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού. Η λίμνη Δόξα είναι τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς και φυσικού κάλλους. Αυτή τη θεσπέσια εικόνα φυσικής γοητείας μπορεί ο επισκέπτη να θαυμάσει και από ψηλά: μέσα από τα παραθύρια της Μονής Αγίου Γεωργίου με τη μακρόχρονη ιστορία. Εκεί, με μια θέα που κόβει την ανάσα, γεύεσαι ένα είδος εκπληκτικής χειροποίητης ροδοζάχαρης, αρωματικό γλυκό κουταλιού που φτιάχνουν οι μοναχοί από πελοποννησιακά τριαντάφυλλα που καλλιεργούν οι ίδιοι.
3. Η βαρελίσια φέτα και το πρόβειο γιαούρτι στο τυροκομείο του Λέγγα. Στους Καλιάνους Κορινθίας, στους πρόποδες της Ζήρειας, ο Μάρκος Λέγγας αφηγείται τη μακρά ιστορία της οικογένειας που καταπιάνεται με το γάλα και τα προϊόντα του από το 1936. Το τυροκομείο φημίζεται για τη βαρελίσια φέτα του -δυο φορές βραβευμένη- και το στραγγιστό, 100% πρόβειο γιαούρτι με την αφάνταστη γεύση. Νόστιμες και ιδιαίτερα «γαλατένιες» οι κρέμες του και ρυζόγαλα, αξίζουν και αυτά της προσοχής του επισκέπτη. Μικρές παραγωγές που διατηρούν αναλλοίωτη την ποιότητά τους, από γάλα πρόβειο και κατσικίσιο, καθώς ο τόπος δεν δίνει αγελαδινό. Η συλλογή της πρώτης ύλης είναι καθημερινή και γίνεται στις γύρω περιοχές (Νεμέα, ορεινή Αργολίδα και Κορινθία) σε ακτίνα το πολύ 60 χιλιομέτρων.
4. Τα εκλεκτά κρασιά Παλυβού. Ένα παλιό αγρόκτημα στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας και τα αμπέλια γύρω του μαρτυρούν οινική παράδοση χρόνων, τέτοια ώστε κανείς στην οικογένεια Παλύβου να μην θυμάται, πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι. Το 1995 το παλιό παραδοσιακό πατητήρι έδωσε τη θέση του στο σύγχρονο οινοποιείο στην οινοπαραγωγική ζώνη Ονομασίας Προέλευσης για την κορυφαία ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγωργήτικο. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και στα εκλεκτά κρασιά του συμπεριλαμβάνονται ακόμη δημιουργίες από Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah.
5. Οι φυσικοί ροδοχυμοί «Δρύπες» και τα άλλα βιολογικά καλούδια της Σικυώνας. Στο χωριό της Αρχαίας Σικυώνας, στα 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, απλώνονται τα βιολογικά αγροκτήματα του Παναγιώτη Γιαννάκαινα, τρίτης γενιάς καλλιεργητή, και των συνεργατών του. Λαχανικά εποχής, βερίκοκα, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια είναι μερικοί από τους ποιοτικούς καρπούς που γίνονται βάση για τα προϊόντα τους. Εξαιρετικός, ο συμπυκνωμένος χυμός από βιολογικά ρόδια του κτήματος. Χωρίς προσθήκες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κατάλληλος και για διαβητικούς, γίνεται από αναψυκτικό μέχρι dressing και υλικό μαρινάδας ή ζαχαροπλαστικής. Ό,τι μένει απ’ τα κτήματα τυποποιείται, ώστε να μειώνεται το αποτύπωμα και να επιτυγχάνεται zero food waste, δίνοντας μεταξύ άλλων ωραίες μαρμελάδες και κρέμες βαλσαμικού. Ετοιμάζονται ήδη καλάθια παραγγελιών.
6. Τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια - παραδοσιακά ζυμαρικά από τη Στυμφαλία και το Κιάτο. Καλλιεργήτρια εποχικών λαχανικών στη γη Στυμφαλίας που πουλά στις λαϊκές, η Κωνσταντίνα Κόλλια εδώ και λίγους μήνες κάνει μια νέα προσπάθεια με τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Mythical Earth -που έχουν ήδη κερδίσει την εκτίμηση όσων τα δοκίμασαν- με στόχο να καλυφθούν οι δύσκολοι χειμωνιάτικοι μήνες που οι καλλιέργειες «υποφέρουν». Αξιόλογες και οι σαλτσούλες αλλά και τα ζυμαρικά «Θέρος» από το Κιάτο με σιμιγδάλι, στάρι γάλα και αυγά, αλλά κι εκείνα με γεύση λαχανικών.
7. Αναμένοντας την Osteria Greca στο Κτήμα Παπαργυρίου. Στο Λαλιώτη Κορινθίας, 10 χιλιόμετρα έξω από το Κιάτο, βρίσκεται το Κτήμα Παπαργυρίου. Στις 4 Νοεμβρίου του 2022 ανοίγει το εστιατόριό τους, η «Osteria Greca», αρχικά για τις ημέρες Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Περιμένοντας τι καλό θα βγει από την κουζίνα του, στα ατού της σάλας του συγκαταλέγεται η πανέμορφη θέα σε ένα άκρως μεσογειακό τοπίο από αμπέλια και ελιές. Δύο αμπελώνες, ο πρώτος σε υψόμετρο 240 μ. στις πλαγιές της ημιορεινής Κορινθίας, κοντά στο χωριό Λαλιώτη, και ο δεύτερος σε υψόμετρο 850 μ., στα Σοφιανά, καλλιεργημένοι με τις ελληνικές ποικιλίες Μοσχούδι, Ασύρτικο, Μαυρόστυφο, Γουστολίδι και Μαυροδάφνη και τις ξενικές Syrah και Cabernet Sauvignon δίνουν την πρωτη ύλη για τα κρασιά του κτήματος.
8. Το γεύμα στην Ταβέρνα Καπρής στην Αρχαία Φενεό (Καλύβια). Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο 1 χλμ. από τη λίμνη Δόξα η ταβέρνα του Παναγιώτη Φιλόπουλου περιμένει τους ταξιδιώτες ζεστή και φιλόξενη όπως ο ίδιος. Αγριογούρουνο, γουρουνοπούλα, μπριζόλες ωρίμανσης, κόκορας με χιλοπιτάκι, χωριάτικες πίτες, όσπρια και λαχανικά από το μποστάνι, πολλά από αυτά βιολογικά, κάνουν το γεύμα αξέχαστο. Στην κουζίνα η σύζυγος του Παναγιώτη μεγαλουργεί.
8. Η ατμόσφαιρα και κουζίνα της ταβέρνας «Όπως Παλιά» στα Μεσαία Τρίκαλα. Σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία του χωριού αναπαλαιώθηκε ένα ιστορικό κτήριο των Μεσαίων Τρικάλων, το παλιό ξενοδοχείο «Ζήρεια», χτισμένο το 1935. Εκεί στεγάζεται σήμερα ένα εστιατόριο με εκλεκτή παραδοσιακή κουζίνα, χορταστικά πιάτα που υμνούν τα τοπικά και ευγενέστατο σέρβις.
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»