Food & Drink|23.12.2022 08:55

Τέσσερα πεντανόστιμα ρολό για τραπέζι

Newsroom

Αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους, αλλά και πότε δεν είναι ευπρόσδεκτο ένα καλοψημένο ρολό που έχει κρατήσει τους χυμούς του; Από χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, το ρολό μπορεί να περιέχει μόνο σκόρδο και μυρωδικά ή να γεμιστεί με σπανάκι, μανιτάρια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μπέικον, τυρί, κιμά και άλλα χειμωνιάτικα καλούδια. Μπορεί ακόμη να είναι κάποιος τρυφερός σολομός ή φιλέτο τυλιγμένα σε αφράτη ζύμη, του εμπορίου ή σπιτική.

Στις συνταγές που ακολουθούν πρωταγωνιστούν επιλεγμένα ρολό ιδανικά για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και τα δεκάδες φιλικά τραπεζώματα που δίνουν και παίρνουν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συνταγή για ψαρονέφρι γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού - ξηρών φρούτων

Υλικά 

  • ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο): 4 κομμάτια, 200 γρ. το καθένα
  • βούτυρο: 50 γρ.
  • βερίκοκα ξερά: 20
  • δαμάσκηνα ξερά: 30 μεγάλα χωρίς κουκούτσι
  • λευκό κρασί: 200ml
  • χυμός πορτοκαλιού: 300ml
  • χυμός λεμονιού: 4 κουταλιές της σούπας
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σχίζετε τα 4 κομμάτια από το ψαρονέφρι κατά μήκος, χωρίς να χωρίσουν. Ανοίγετε και τα χτυπάτε για να πλατύνουν. Πασπαλίζετε κομμάτια από το ψαρονέφρι με αλάτι και πιπέρι και τοποθετείτε μια σειρά δαμάσκηνα και λίγα βερίκοκα σε όλο το μήκος τους.
  2. Σηκώνετε τις άκρες του κρέατος και τυλίγετε μέσα τα ξερά φρούτα σχηματίζοντας ρολό. Στερεώνετε τις άκρες με οδοντογλυφίδες ή δένετε το κρέας με σπάγκο. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα ρολά απ’ όλες τις πλευρές.
  3. Σβήνετε με το κρασί και κατόπιν προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Βράζετε περιχύνοντάς τα συνέχεια με το ζουμί και γυρίζοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το κρέας για 30’ - 35’ περίπου. Τα τελευταία 15’ προσθέτετε και τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, βερίκοκα και δαμάσκηνα.
  4. Αφαιρείτε τα ρολά και πολτοποιείτε τα φρούτα της σάλτσας. Δένετε τη σάλτσα με τα πολτοποιημένα φρούτα. Αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται. Κόβετε τα ρολά σε φέτες, τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και σερβίρετε με τη σάλτσα τους. 

Συνταγή για χοιρινό ρολό στη γάστρα με γραβιέρα και καπνιστή πάπρικα

Θα συνοδέψει άψογα το κρασί της παρέας με την πληθωρική του γεύση και τα αρώματα. Ζητάτε από τον χασάπη να σας ετοιμάσει το χοιρινό για ρολό. Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας και το πασπαλίζετε με την πάπρικα. Το αφήνετε έτσι για 12 ώρες σκεπασμένο.Δείτε πώς θα το φτιάξετε στη συνέχεια πατώντας εδώ.

Συνταγή για φιλέτο τυλιγμένο με σφολιάτα

Υλικά 

  • σφολιάτα: 1 φύλλο
  • φιλέτο μοσχαρίσιο: 1 κιλό
  • ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας
  • βούτυρο: 25 γρ. και λίγο επιπλέον για να αλείψετε το ταψί
  • μανιτάρια: 100 γρ., ψιλοκομμένα
  • μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
  • σκόρδο: 2 σκελίδες λιωμένες
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • αυγό: 1 χτυπημένο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 °C. Ζεσταίνετε το λάδι σ’ ένα τηγάνι και ροδίζετε το φιλέτο απ’ όλες τις πλευρές για 10’-15’. Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε άλλο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια και το σκόρδο για 5’, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε το σκεύος από την εστία και προσθέτετε το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
  2. Στρώνετε σε επίπεδη επιφάνεια το ένα φύλλο της σφολιάτας. Απλώνετε στη ζύμη το μείγμα με τα μανιτάρια. Βάζετε στο κέντρο το φιλέτο. Τυλίγετε το κρέας με τη ζύμη σε ρολό και κολλάτε τις άκρες με λίγο χτυπημένο αυγό. Διακοσμείτε με κορδόνια σφολιάτας.
  3. Τοποθετείτε το τυλιγμένο φιλέτο σε ταψί βουτυρωμένο και αλείφετε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό. Ψήνετε το φαγητό για 40’ (αν δείτε ότι η σφολιάτα παίρνει σκούρο χρώμα, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο). Αφήνετε το κρέας να κρυώσει για 10’-15’ προτού το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.
Tip. Δείτε παραλλαγή για γιορτινό σολομό με σπανάκι τυλιγμένο σε σφολιάτα πατώντας εδώ.

Συνταγή για κοτόπουλο ρολό γεμιστό με τυρί και ζαμπόν

Λαχταριστό, ζουμερό, με το τυρί να λιώνει στο εσωτερικό του και το ζαμπόν να χαρίζει έξτρα νοστιμιά, το κοτόπουλο ρολό είναι μια θαυμάσια ιδέα για το κυριακάτικο τραπέζι, το γιορτινό τραπέζι με παιδιά, αλλά και για ένα γεύμα με φίλους. Δοκιμάστε την πεντανόστιμη συνταγή που θα βρείτε εδώ.