Food & Drink|24.12.2022 15:19

Οι υπέροχες γαρνιτούρες - Συνταγές ταιριαστές με χοιρινό ή γαλοπούλα

Newsroom

Καρότα γλυκόξινα, πατατούλες-ακορντεόν, καραμελωμένα κρεμμύδια με ουίσκι και λαχανάκια Βρυξελλών με κάστανα συμπληρώνουν το ντεκόρ του γιορτινού τραπεζιού.

Συνταγή για καρότα γλυκόξινα

Υλικά: • 1 κιλό καρότα κλασικά ή baby • 300 ml χυμό πορτοκαλιού • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή καστανή ζάχαρη • 50 γρ. βούτυρο • αλάτι, πιπέρι • βούτυρο, αρωματισμένο και κομμένο σε ροδέλες

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες ή κυβάκια. Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Βάζετε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τα καρότα και το βούτυρο. Πασπαλίζετε με ζάχαρη και αλατοπίπερο και περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού. 2. Σκεπάζετε το τηγάνι και σιγομαγειρεύτε 30’ - 35’ μέχρις ότου τα καρότα μαλακώσουν. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε. Συνοδεύετε με βούτυρο αρωματισμένο με χορταρικά.

Συνταγή για πατάτες - ακορντεόν

Αγαπημένες γαρνιτούρες οι πατάτες – ακορντεόν, συμπληρώνουν το ντεκόρ αλλά και τη γεύση του γιορτινού τραπεζιού με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Πρόκειται για εμφανίσιμα συνοδευτικά που ταιριάζουν με τα κρέατα και τα πουλερικά, αλλά και με τις πράσινες σαλάτες. Δείτε πώς φτιάχνονται.

Συνταγή για καραμελωμένα κρεμμύδια με ουίσκι

Υλικά: 1 κιλό κρεμμύδια ή κρεμμυδάκια στιφάδου, 1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξίδι, 1 σφηνάκι ουίσκι, 4-5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα κρεμμύδια κι αν είναι μεγάλα τα κόβετε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια κάθε μισό σε λεπτές φέτες. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με μέτρια φωτιά ρίχνετε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις η ζάχαρη λιώσει προσθέτετε το ξίδι, το ουίσκι, το αλάτι και τα κρεμμύδια. Χαμηλώνετε τη φωτιά από μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε για 20' μέχρι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν ημιδιαφανές χρώμα. Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα και το ανακάτεμα για 15' ακόμα μέχρι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.

Συνταγή για λαχανάκια Βρυξελλών με κάστανα

Υλικά: • 1 κιλό λαχανικά Βρυξελλών • 500 γρ. κάστανα, βρασμένα • 50 γρ. βούτυρο • 1 κουταλιά της σούπας (γεμάτη) αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα σε φετάκια • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε τα λαχανικά, αφαιρώντας το σκληρό κοτσάνι και τα εξωτερικά φύλλα. Τα χαράζετε σταυρωτά στη βάση τους. Τα πλένετε και τα στραγγίζετε. 2. Βράζετε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό και ρίχνετε τα λαχανικά. Τα βράζετε 20’ μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι. 3. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και καβουρντίζετε τα αμύγδαλα και τα κάστανα. Τα προσθέτετε μαζί με το βούτυρο και το πιπέρι στα λαχανικά και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις. Τα σερβίρετε ζεστά.

Περισσότερες γρανιτούρες θα βρείτε εδώ.

> Τρεις σαλάτες για το τραπέζι της γιορτής

πατάτεςγιορτινό τραπέζιΚαρότοκάστανα