Food & Drink|21.02.2023 07:18

Ντεμπούτο για το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι από ζαχαροκάλαμο Ξάνθης

Newsroom

Ποτέ, λένε, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η «τρέλα» τους, όχι μόνο θα τις έκανε επιχειρηματίες που καινοτομούν, αλλά θα αποτελούσε θεμέλιο λίθο για να κυκλοφορήσει το πρώτο ρούμι φτιαγμένο εξολοκλήρου στην Ελλάδα, με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη.

«Όταν συναντιούνται άνθρωποι με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την Ελλάδα την ελληνική γη και την παράδοση, το σίγουρο είναι ότι όλα είναι δυνατά, και παρά τα εμπόδια που πολλές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα, ακόμη και τα θαύματα πραγματοποιούνται», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Dorodouli Distillery, Μαρία Δωροδούλη, αναφερόμενη στη συνεργασία της με το δυναμικό της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας.

Το «κομπόδεμα για τα γεράματα» που επενδύθηκε στο ζαχαροκάλαμο

«Κάναμε την "τρέλα" μας, αλλά ευτυχώς απέδωσε. Επενδύσαμε το κομπόδεμα που κρατούσαμε για τα γεράματά μας, προκειμένου να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το ζαχαροκάλαμο και να το αφήσουμε προίκα στον τόπο και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, Αναστασία Αμανατίδου.

Χαρακτηρίζοντας δυναμική την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, η ίδια δηλώνει «δικαιωμένη, περήφανη και χαρούμενη» που μετά από 20-25 χρόνια μαζί με άλλες έξι γυναίκες, ηλικίας από 50 έως και 70 χρόνων, επέστρεψε στο χωράφι και σημειώνει: «Ζούμε την πραγματικότητα με το παραμύθι ταυτόχρονα. Ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το ζαχαροκάλαμο για να αναβιώσουμε την καλλιέργεια μετά από 60 χρόνια στην Ελλάδα και αφού εγκαταλείφθηκε λόγω οικονομικής ευμάρειας».

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, σήμερα καλλιεργεί 20 στρέμματα με ζαχαροκάλαμο, παράγοντας δύο τόνους πετιμέζι ετησίως, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε το 2014, με τις γυναίκες να καλλιεργούν τέσσερα στρέμματα και χωρίς καν να διαθέτουν τα απαιτούμενα εργαλεία.

Δυο χρόνια πειραματισμοί και δοκιμές

Η αποσταγμοτοποία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery), δίνει το «παρών» στη φετινή Detrop-Οenos (18-20/2) συστήνοντας για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι, που είναι έτοιμο να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των βιομηχανικών πειραμάτων που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους.

«Η υλοποίηση των βιομηχανικών πειραμάτων κράτησε δύο χρόνια, πριν από ένα μήνα άναψε το "πράσινο φως" για την απόσταξη ρούμι στην Ελλάδα και με τη θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας, το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι θα μπορεί να κυκλοφορήσει στις αγορές όλου του κόσμου», τονίζει η κ. Δωρουδούλη και προσθέτει: «Δεν ξέρω να υπάρχει άλλο αντίστοιχο ποτό που να φτιάχνεται από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου και για αυτό στόχος μας είναι να κατοχυρωθεί ως ελληνικό προϊόν».

Η παραγωγή του πρώτου ρούμι στην Ελλάδα γίνεται με την αξιοποίηση ζαχαροκάλαμου και μελάσας που παράγεται στην Γενισέα Ξάνθης και αποστάζεται στη Θεσσαλονίκη στους τεχνολογικά προηγμένους άμβυκες της Dorodouli Distillery, με την διαδικασία της κλασματικής απόσταξης.

«Το πρώτο ρούμι φτιαγμένο 100% στην Ελλάδα με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη, είναι ένα μοναδικό προϊόν της αποσταγματοποιίας Δωροδούλη, που συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης ρούμι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Δημιουργήσαμε μια αυθεντική τριλογία ρουμιών στη συλλογή μας που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία», τονίζει. 

Αρχικά, θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός φιαλών για τους λάτρεις του ρούμι «που θα θέλουν να ανήκουν στην ομάδα μας», σημειώνει η ίδια χαρακτηριστικά και τονίζει ότι «άλλωστε πρόκειται για μια καινοτομία που θέλουμε να μοιραστούμε με όλους τους Έλληνες και για αυτό τους καλούμε να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας μας, όπου σύντομα θα ανακοινωθεί μια διαδραστική δημοσκόπηση. Σε αυτήν, όσοι το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της ταυτότητας του πρώτου Ελληνικού ρούμι», επισημαίνει. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΘεσσαλονίκηρούμιΞάνθη