Food & Drink|03.03.2023 07:25

Ταχίνι – Δύο συνδυασμοί που μεγιστοποιούν την αξία της πρωτεΐνης του

Newsroom

Το πόσο ευεργετικό είναι το ταχίνι -ο πολτός δηλαδή του σουσαμιού- για τον άνθρωπο και τι καλό κάνει κανείς στο σώμα του με μία μόλις κουταλιά μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ.

Το ταχίνι, πέρα από τις πολύτιμες βιταμίνες και τα μέταλλά του, περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προφανώς προέλευσης, καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα (βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών). Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, συνεργάτιδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για να γίνουν οι πρωτεΐνες του ταχινιού υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλες των ζωικών, θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τρόφιμο πλούσιο στο αμινοξύ λυσίνη, καθώς είναι μικρή η περιεκτικότητά του σε αυτή.

Συνδυάστε το ταχίνι με όσπρια και ξηρούς καρπούς

Πιο απλά, όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότατης αξίας για τον οργανισμό (σ.σ. «σα να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη» αναφέρει η διαιτολόγος σε σχετικό άρθρο της σελίδα του ΟΚΑΑ που επικαλείται το icookgreek.com) γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας ή σε διατροφές που αποκλείουν το κρέας, όπως η βίγκαν και η plant-based.

Αν είστε χορτοφάγος ή νηστεύετε το κρέας λόγω Σαρακοστής, όλες οι συνταγές που συνδυάζουν το ταχίνι με όσπρια (όπως η κλασική μεσανατολίτικη ρεβιθοσαλάτα χούμους, οι ρεβιθοκεφτέδες ή μπιφτεκάκια φακής με ντιπ ταχινιού) είναι ιδανικές για σας. Επίσης σαλάτες με ντρέσινγκ ταχινιού όπου στα φρέσκα λαχανικά έχετε προσθέσει λίγους ξηρούς καρπούς.

Δείτε ακόμη:

> Καιρός για ταχίνι: Τέσσερις τρόποι να το αξιοποιήσετε σε αλμυρές συνταγές

> Ταχίνι - Δείτε τι καλό κάνετε στον οργανισμό σας με μόλις μία κουταλιά

Βίγκανταχίνινηστείαυγιεινή διατροφήσουσάμιπρωτεΐνη