«Gout de France - Good France»: Η μεγάλη γιορτή της γαλλικής γαστρονομίας
NewsroomΟι κουζίνες του κόσμου ήδη ετοιμάζονται για το «Goût de France - Good France», το οποίο διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά ανά τις πέντε ηπείρους, τιμώντας για μία ημέρα τη γαλλική μαγειρική παράδοση. Στην περσινή διοργάνωση συμμετείχαν 150 χώρες, με 3.000 εστιατόρια να μαγειρεύουν σύμφωνα με τη γαλλική τεχνοτροπία ή να παντρεύουν την τοπική τους κουζίνα με τη γαλλική.
Η χώρα μας, μάλιστα, σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση όσον αφορά στις συμμετοχές, με 83 εστιατόρια διαφορετικών τύπων να προτείνουν γαλλικά μενού. Ενδεικτικά μπορεί να θυμηθεί κανείς το φουά γκρα με πουρέ τοπιναμπούρ σε miroir κεράσι με τρούφες του L’Abreuvoir, την κρεμμυδόσουπα με χτένι και σχοινόπρασο στο Αθήρι, το φιλέτο λαβράκι με αγκινάρες, πατάτες, μανιτάρια και σάλτσα beurre blanc καρότο στο wine bar By the Glass ή τα μοσχαρίσια γλυκάδια γκλασαρισμένα με κρέμα μανιταριών και βινεγκρέτ τρούφας στο Premiere του ξενοδοχείου ΙnterContinental.
Η γαλλική κουζίνα κέρδισε μια μεγάλη διάκριση όταν το 2010 συμπεριλήφθηκε στη λίστα για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας» από την UNESCO. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η αξία του γαστρονομικού γεύματος της Γαλλίας έπρεπε να αναγνωριστεί, καθώς φέρνει κοντά τους ανθρώπους καθημερινά ή με αφορμή κάποιο κοινωνικό γεγονός, προκειμένου να μοιραστούν την τέχνη του καλού φαγητού και ποτού. Δηλαδή δίνει έμφαση στη συντροφικότητα των συνδαιτυμόνων και στην απόλαυση που προσφέρει η γεύση. Η φρεσκάδα και η εντοπιότητα της πρώτης ύλης, ο συνδυασμός φαγητού και ποτού, το όμορφα στρωμένο τραπέζι είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη γαλλική κουζίνα. Το δείπνο ξεκινάει με κάποιο απεριτίφ και τελειώνει συνήθως μ’ ένα λικέρ, ενώ περιλαμβάνει τέσσερα πιάτα – το πρώτο, το δεύτερο, τα εκπληκτικά γαλλικά τυριά και κάποιο επιδόρπιο.
«Η γαλλική κουζίνα, όπως όλες οι κουζίνες του κόσμου εξάλλου, αποτελεί έκφανση του πολιτισμού», είχε πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Qzine» ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Christophe Chantepy. «Για παράδειγμα, και η Κίνα έχει μια υπέροχη κουζίνα και μεγάλη ιστορία. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, διακρίνει τους Γάλλους είναι ότι ερεύνησαν πολύ τη γαστρονομία και κατόρθωσαν να της προσδώσουν κομψότητα, την έκαναν “σοφιστικέ”. Εξάλλου, η γαλλική κουζίνα αναγνωρίζεται πλέον και ως είδος τέχνης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή των Γάλλων, είναι στο αίμα τους. Η γαλλική κουζίνα είναι επίσης σημαντική, γιατί είναι το αντίθετο του fast food. Προϋποθέτει πως όλοι θα καθίσουν παρέα στο τραπέζι, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές και θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Η γαστρονομία εξάλλου αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του τουρισμού στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, 89 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες ταξίδεψαν στη χώρα, κάτι που σε οικονομικά μεγέθη μεταφράζεται στο 8% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος και στηρίζει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η γαστρονομία, ως έκφραση πολιτισμού, αποτελεί και ένα δυναμικό στοιχείο των soft politics της χώρας, τομέας στον οποίο η Γαλλία πάντοτε πρωτοπορούσε.
Μέσα από τον πολιτισμό της –τις τέχνες, τα Γράμματα, τον κινηματογράφο, τη γαστρονομία– αλλά και τα ιδρύματα και τις πρωτοβουλίες της, διαμόρφωσε και εξακολουθεί να διαμορφώνει το προφίλ μιας χώρας με ισχυρή κουλτούρα, ανθρωπιστικές αξίες, κοινωνικό κράτος, προσαρμοστικότητα και διάθεση εκσυγχρονισμού. Ως προς τη γαστρονομία, ο σεφ Guy Savoy σημειώνει: «Η γαστρονομική μας παράδοση είναι μοναδική ως προς την ποικιλομορφία. Είναι όμως η καλύτερη; Δεν είναι αυτός ο στόχος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως είναι βέβαιη η μοναδικότητά της ως προς τον πλούτο της, την ποιότητα των προϊόντων της και την τεχνογνωσία των καλλιεργητών και των ψαράδων, οι οποίοι με την πάροδο των γενεών έγιναν οι αρχιτέκτονες του θαυμαστού κόσμου της γαλλικής γαστρονομίας. Δεν υπάρχει κάποια περιοχή της Γαλλίας που να μην έχει τη σπεσιαλιτέ της –είτε αφορά τη σοκολατοποιία, τη ζαχαροπλαστική, την αλλαντοποιία είτε την αμπελουργία–, κι αυτό είναι μοναδικό».
Φέτος συνολικά συμμετέχουν 114 εστιατόρια σε 34 ελληνικές πόλεις παρουσιάζοντας τις δικές τους εκδοχές γαλλικών πιάτων – δείτε εδώ τον κατάλογο με τα μενού τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως να ήταν μια καλή ιδέα να διοργανωθούν, υπό την ομπρέλα του θεσμού, και κάποια σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, καθώς και ομιλίες γύρω από τη γαστρονομική παράδοση που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την παγκόσμια γαστρονομία και που συνεχίζει να εξελίσσεται, με τους Γάλλους σεφ να αναζητούν πιο ανάλαφρες εκδοχές της παραδοσιακής τους κουζίνας.των εστιατορίων που συμμετέχουν στην Ελλάδα.
Σε αναζήτηση του καλύτερου εκλέρ!
Παράλληλα με το «Goût de France-Good France» διοργανώνεται και φέτος ο ετήσιος διαγωνισμός «MaziChef» από τη Γαλλική Πρεσβεία, που θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαρτίου, με θέμα το καλύτερο… εκλέρ. Στον πρώτο γύρο, νικητές έχουν αναδειχθεί προς το παρόν η Λίζα Μάτσα από την Αθήνα, με το εκλέρ της να έχει γεύση ρυζόγαλου, με μαστίχα και μανταρίνι, ο Λάζαρος Πολίτης από την Πάτρα, με το αλμυρό εκλέρ με μους φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο και ζελέ μαυροδάφνης, ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης, φιναλίστ από τη Θεσσαλονίκη, με το εκλέρ με γιαούρτι, φιστίκι Αιγίνης και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ο Παναγιώτης Κατάκης, από τα Χανιά με ένα εκλέρ με λευκή σοκολάτα, αυγοτάραχο και τζελ λεμονιού.
Κείμενο: Μελίνα Σιδηροπούλου
Πηγή: Eatme Μαρτίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ