Mε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν - Νόστιμες σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως πιάτα
NewsroomΤα βάψατε, τα τσουγκρίσατε, αλλά δεν καταναλώθηκαν όλα. Οι συνταγές με βραστά αυγά είναι ό,τι χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε τα κατακόκκινα ή πολύχρωμα leftovers του πασχαλινού τραπεζιού.
Συνταγή για αυγοσαλάτα
Με την αυγοσαλάτα φτιάχνετε τέλεια σάντουιτς για τη δουλειά.
Υλικά: 4-5 πατάτες μετρίου μεγέθους, 4 αυγά βραστά, 50 γρ. μαγιονέζα, 200 γρ. γιαούρτι, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, φρέσκος άνηθος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1-2 αγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες ή 1 κουταλιά κάππαρη, ξαλμυρισμένη
Εκτέλεση: Πλένετε τις πατάτες, τις βράζετε σε αλατισμένο νερό, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνετε τις πατάτες σε σαλατιέρα, προσθέτετε τα βραστά αυγά, τα κρεμμυδάκια, το αγγουράκι ή την κάππαρη, το άνηθο ή το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύετε καλά.
Συνταγή για σαλάτα με σπανάκι, μπρόκολο, αβοκάντο και βραστά αυγά
Δροσερή και νόστιμη, η σαλάτα αυτή λειτουργεί είτε ως συνοδευτικό είτε ως ελαφρύ γεύμα.
Υλικά: 2 μπρόκολα, 2 αβοκάντο, 1 μέτριο αγγούρι, 2 χούφτες φυλλαράκια από φρέσκο σπανάκι, πλυμένο, ο χυμός ½ λεμονιού, 4 βραστά αυγά, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά μουστάρδα, 1½ κουταλιά της σούπας μηλόξιδο, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι
Εκτέλεση: Πλένετε και ψιλοκόβετε το μπρόκολο. Το ζεματίζετε για 5' σε νερό που κοχλάζει. Το βγάζετε και το στραγγίζετε. Πλένετε και κόβετε σε ροδέλες το αγούρι. Καθαρίζετε και κόβετε το αβοκάντο σε φετάκια. Το περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Κόβετε σε φετάκια τα βρασμένα αυγά. Βάζετε όλα τα υλικά σε μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτετε το σπανάκι. Χτυπάτε τη μουστάρδα με το ξίδι και εν συνεχεία προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τα υλικά της σαλατιέρας με το ντρέσινγκ, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Τιπ. Μπορείτε να φτιάξετε και λευκό ντρέσινγκ, ανακατεύοντας γιαούρτι με μαγιονέζα σε αναλογία 1:1.
Συνταγή για αυγά γεμιστά
Νόστιμο ορεκτικό για το φιλικό τραπέζι.
Υλικά: 8 βρασμένα σφιχτά αυγά, 2 μικρές πατάτες βρασμένες, καθαρισμένες από τη φλούδα τους, 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγη κάππαρη, ψιλοκομμένη, λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, 1 κουταλιά μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα αυγά και τα κόβετε στη μέση. Αφαιρείτε τους κρόκους, τους κρατάτε στην άκρη και κόβετε λίγο το ασπράδι από κάτω, για να μπορούν να σταθούν στην πιατέλα. Λιώνετε τις πατάτες με πιρούνι και τις ρίχνετε σε μπολ. Προσθέτετε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το πιπέρι, την κάππαρη και το μαϊντανό. Ανακατεύετε όλα τα υλικά προσθέτοντας στο τέλος το λάδι και τους κρόκους των αυγών λιωμένους με πιρούνι. Γεμίζετε με το μείγμα που ετοιμάσατε το κοίλωμα των αυγών, χρησιμοποιώντας αν θέλετε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Αφήνετε στο ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρετε.
Συνταγή για μυζηθρόπιτες-πουγκιά με αυγά
Υλικά 8 φύλλα κρούστας, 8 αυγά βρασμένα σφιχτά, 300 γρ. ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο, 200 γρ. χαλούμι τριμμένο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 2-3 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 8-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Εκτέλεση: Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια μέχρις ότου εξατμιστούν εντελώς τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Κομματιάζετε τη μυζήθρα ή το ανθότυρο και το ανακατεύετε με το χαλούμι, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Αλείφετε ένα φύλλο ζύμης με λίγο λάδι και το διπλώνετε στη μέση. Βάζετε στο κέντρο 2 κουταλιές από το μείγμα του τυριού και βυθίζετε στη μέση από ένα αβγό καθαρισμένο ολόκληρο. Διπλώνετε το φύλλο προς το κέντρο έτσι ώστε να αγκαλιάσει τη γέμιση και το στρίβετε ελαφρά για να αποκτήσει ακανόνιστο σχήμα το πάνω μέρος. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση φτιάχνοντας συνολικά 8 πουγκιά. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνετε 45΄- 50΄ στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με ζαμπόν και αυγά βραστά
Υλικά συνταγής: 400 γρ. κοντά ζυμαρικά της αρεσκείας σας, 150 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο, 150 γρ. κίτρινο τυρί σε κυβάκια ή τριμμένο, 2 αυγά βραστά, σφιχτά, 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 2/3 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα καθαρισμένη, χωρίς υγρά, κομμένη σε κυβάκια
Εκτέλεση συνταγής: Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους, τα ξεπλένετε με κρύο νερό, τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε μπολ ή στη σαλατιέρα. Ανακατεύετε τη μουστάρδα με τη μαγιονέζα. Προσθέτετε στα ζυμαρικά το ζαμπόν, το τυρί, το κρεμμυδάκι, το φρέσκο μυρωδικό, την ντομάτα και τα αυγά σε φέτες. Περιχύνετε με τη σάλτσα, ανακατεύετε και σερβίρετε.
- Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
- Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
- Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
- Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League