Food & Drink|17.07.2023 14:07

Οι σοκολάτες του καλοκαιριού - Συνταγές για παγωμένες απολαύσεις

Newsroom

Αν αγαπάς τη σοκολάτα, την αποζητάς χειμώνα – καλοκαίρι να σου χαρίσει εκείνες τις μικρές, γλυκές στιγμές που κάνουν τη μέρα πιο απολαυστική. Μόνο που όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το σοκολατένιο διάλειμμα θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι και διάλειμμα δροσιάς. Τέτοιες απολαυστικές και ταυτόχρονα δροσερές συνταγές με κουβερτούρα ή κακάο ή συνδυασμό και των δύο είναι αυτές που ακολουθούν.

Συνταγή για σορμπέ σοκολάτας

Υλικά: • 1 1/2 φλιτζάνι νερό • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη • 3 κουταλιές της σούπας κακάο (πικρό) • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή βανίλιας-πορτοκαλιού) • 2/3 μιας πλάκας κουβερτούρας (80-90 γρ.) • 1/3 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση: 1. Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο σε κατσαρολάκι και ζεσταίνετε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε την κανέλα, τη βανίλια και την κουβερτούρα σε κομματάκια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει κι αυτή και να αποκτήσετε ένα λείο μείγμα. Αφήνετε να κρυώσει. 2. Ρίχνετε το μείγμα σε παγωτομηχανή και ακολουθείτε τις οδηγίες ή βάζετε το δοχείο στην κατάψυξη για 3-4 ώρες χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ για να σπάσετε τα τυχόν κρυσταλλάκι και να βγει η υφή πιο απαλή.

Συμβουλή. Αντικαθιστώντας με μέλι ένα μέρος της ζάχαρης πετυχαίνετε πιο μαλακή υφή.

Συνταγή για κορμό με κουβερτούρα, σοκολάτα σε σκόνη και μπισκότα

Υλικά: • 1 1/2 πακέτο μπισκότα τύπου μιράντα • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο • 2 πλάκες κουβερτούρα (περίπου 200-230 γρ.) • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα • 6 κουταλιές ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη (γλυκό) • 100 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη

Εκτέλεση 1. Σε ένα μπολ κομματιάζετε τα μπισκότα και τα ανακατεύετε με τα καρύδια 2. Ανακατεύετε το γάλα με το ρόφημα σοκολάτας. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το βούτυρο, το γάλα και την κουβερτούρα σε κομματάκια και ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά (ή μπεν μαρί) μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. 3. Μόλις κρυώσει κάπως το μείγμα της κουβερτούρας, ρίχνετε τα μπισκότα και τα καρύδια και ανακατεύετε. 4. Στρώνετε σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα και αδειάζετε το μείγμα μέσα. Το τυλίγετε καλά και το βάζετε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει. Όταν πρόκειται να σερβίρετε, μπορείτε να βγάζετε το μωσαϊκό λίγο νωρίτερα από το ψυγείο για να μαλακώνει και να κόβεται ευκολότερα σε φέτες.

Συνταγή για γρανίτα σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού

Υλικά: • 2 φλιτζάνια νερό • ½ φλιτζάνι ζάχαρη, ή ανάλογα τα γούστα σας • ? φλιτζανιού κακάο σε σκόνη (πικρό) • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή βανίλιας-πορτοκαλιού) • 70 γρ. κουβερτούρα • ξύσμα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση 1. Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο σε κατσαρολάκι και ζεσταίνετε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη βανίλια και την κουβερτούρα σε κομματάκια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει κι αυτή και να αποκτήσετε ένα λείο μείγμα. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και μεταφέρετε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο. 2. Βάζετε το δοχείο στην κατάψυξη για 6-8 ώρες μέχρι να παγώσει «σκάβοντάς» το κάθε τόσο με ένα πιρούνι. Σερβίρετε τη γρανίτα σε ποτήρι ή μπολ με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.


Συνταγή για παγωτό σοκολάτα

Υλικά: • 500 γρ. γάλα πλήρες • 300-330 γρ. κουβερτούρα • 5 κρόκους αυγών • 150-180 γρ. ζάχαρη • 300 ml κρέμα γάλακτος • 1 δόση βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση: 1. Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σιγά σιγά προσθέτετε ανακατεύοντας το γάλα ανακατεμένο με τη βανίλια. 2. Μεταφέρετε το μείγμα σ’ ένα καθαρό κατσαρολάκι. Ανακατεύετε συνεχώς σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει, χωρίς να το αφήσετε να βράσει. 3. Βγάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το βάζετε στο ψυγείο (συντήρηση) για 1 ώρα. 4. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Την ανακατεύετε με τη δροσερή κρέμα αυγών-γάλακτος. Προσθέτετε στο μείγμα και την κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά. 5. Μεταφέρετε το μείγμα σε δοχείο κατάλληλο για παγωτό. Καταψύχετε για 2 ώρες ή μέχρι να μισοπαγώσει. Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και το χτυπάτε με το μίξερ για 30’’. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κατάψυξης και χτυπήματος με το μίξερ άλλη μια φορά. Τέλος αφήνετε το παγωτό να παγώσει για άλλες 3 ώρες ή όσο χρειάζεται ο καταψύκτης σας μέχρι να σταθεροποιηθεί τελείως. 6. Σρβίρετε το παγωτό με νιφάδες ή κομμάτια σοκολάτας σοκολάτας, σαντιγί ή γλυκιά σος.

Για να φτιάξετε παγωτό σοκολάτα σε ξυλάκι

Με την παραπάνω συνταγή μπορείτε να φτιάξετε και παγωτό σοκολάτα σε ξυλάκι. Θα πρέπει όμως να μοιράσετε το μείγμα στις ειδικές φόρμες σιλικόνης που κυκλοφορούν στην αγορά τοποθετώντας και τα αντίστοιχα ξυλάκια. Αν θέλετε και σοκολατένιο περίβλημα, βυθίζετε ένα ένα τα παγωτά, όταν κρυώσουν πολύ καλά, σε λιωμένη κουβερτούρα (που βολεύει να την έχετε σε ψηλό ποτήρι) με πραγματικά γρήγορες κινήσεις και τα τοποθετείτε άμεσα στην κατάψυξη (σε δίσκο ή δοχείο τυλιγμένα με αντικολλητικό χαρτί).

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

σοκολάταπαγωτόγρανίταπαγωτό σοκολάτασυνταγές