Food & Drink|27.09.2023 07:50

Οι 6 κατηγορίες τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Newsroom

Σε μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακμάστερ, του νοσοκομείου Hamilton Health Sciences και του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού του Καναδά, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2023 στο περιοδικό «European Heart Journal» περιγράφονται 6 κατηγορίες τροφίμων που συντελούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι 6 διατροφικές κατηγορίες – «κλειδί» για λιγότερες καρδιαγγειακές νόσους

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προσβολών αλλά και εγκεφαλικών όταν καταναλώνονται συστηματικά:

  1. Φρούτα
  2. Λαχανικά
  3. Όσπρια
  4. Ξηροί καρποί
  5. Ψάρια
  6. Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η υγιεινή αυτή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει σε μέτριες ποσότητες δημητριακά ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένα κρέατα. Την ίδια ώρα, αναφέρεται ότι η μη κατανάλωση επαρκών συνδυασμών από τα έξι αυτά τρόφιμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2019, που αντιπροσωπεύουν το 32% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Το 85% αυτών των θανάτων οφειλόταν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες που αφορούσαν σε 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Έτσι, περιλαμβάνεται εκπροσώπηση από χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Όχι στα επεξεργασμένα κρέατα, με μέτρο τα φρέσκα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Άντριου Μέντε, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακμάστερ και ερευνητή στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού, επισημαίνει ότι εκτός από τις μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, που βοηθούν στην μείωση των καρδιακών προβλημάτων, φαίνεται πως και η κατανάλωση των φυσικών τροφών με μέτρο είναι κλειδί προστασίας. Οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. Τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία μπορούν να επιτευχθούν με τη μέτρια κατανάλωση δημητριακών και κρεάτων, αρκεί να πρόκειται για μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης και μη επεξεργασμένα κρέατα.

Πόσο να τρώμε από τα προτεινόμενα

Οι ερευνητές συνιστούν μέση ημερήσια πρόσληψη από δύο έως τρεις μερίδες φρούτων, δύο έως τρεις μερίδες λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Επίσης, τρεις έως τέσσερις μερίδες οσπρίων εβδομαδιαίως και δύο έως τρεις μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως. Τα πιθανά υποκατάστατα περιλαμβάνουν μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά και μία μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών καθημερινά.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ψάριαόσπριαφρούταέρευνακαρδιακή προσβολήλαχανικάυγιεινή διατροφήεγκεφαλικό επεισόδιο