Food & Drink|11.10.2023 07:40

Τι είναι η πικάνια που συναντάμε στα κρεατοφαγικά εστιατόρια

Newsroom

Πικάνια λέγεται μια ενδιαφέρουσα κοπή του μοσχαρίσιου κρέατος που απαιτεί ιδιαίτερη μαεστρία στο ψήσιμο, παρότι το κομμάτι έχει λίπος. Τη συναντάμε πλέον σε αρκετά εστιατόρια της χώρας που επικεντρώνονται στο κρέας,  τη λεγόμενη «ψαγμένη» κρεατοφαγία και το μπάρμπεκιου και θεωρείται επιλογή «της μοδός».

Από πού προέρχεται η πικάνια

Η πικάνια προέρχεται από το καπάκι και τμήμα από το κιλότο που βρίσκονται στο πάνω μέρος των πίσω ποδιών του ζώου. To λίπος που καλύπτει τα κομμάτια χαρίζει εν πολλοίς στο κρέας τη ζουμεράδα και νοστιμιά του. Ως τρόπος κοπής και ψησίματος η πικάνια (picanha) ιστορικά υπήρξε πολύ δημοφιλής στη Βραζιλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Πορτογαλία, ενώ δεν διαδόθηκε ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ακόμη και όταν μαγειρεύεται αφαιρείται το χαρακτηριστικό λίπος. Τα τελευταία χρόνια πάντως η φήμη της πικάνια ως αναπόσπαστου κομματιού ενός επιτυχημένου μπάρμπεκιου έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής. Στη Βραζιλία η πικάνια περνιέται ελαφρά διπλωμένη από σουβλιά και ψήνονται στα κάρβουνα πολλά κομμάτια μαζί με θαλασσινό αλάτι.

Η καταγωγή και η ιστορία της λέξης

Λέγεται ότι η λέξη «picanha» προέρχεται από την «picana», λέξη που χρησιμοποιούσαν βοσκοί και κτηνοτρόφοι της νότιας Πορτογαλίας και Ισπανίας για να περιγράψουν τα στειλάρια που χρησιμοποιούσαν στη βόσκηση των ζώων. Στη Βραζιλία η λέξη εισήχθη από τους «γκάουτσο» του Νότου, τους γενναίους και απείθαρχους καβαλήρηδες των κτηνοτροφικών επαρχιών, και ενσωματώθηκε στην καθημερινότητα της υπαίθρου. Ήταν σύνηθες να τους ακούς να λένε «picanha o bicho», δηλαδή «τσίμπησε το ζώο». Το σημείο που τσίγκλαγαν τα ζώα ήταν περίπου εκεί που εκτελείται σήμερα η κοπή «picanha» (πικάνια).

μοσχάριBBQψησταριά