Food & Drink | 31.10.2023 10:52

Μνήμη ελέφαντα ή μνήμη χρυσόψαρου; Τροφές για δυνατό μυαλό

Newsroom

Η γερή μνήμη, δηλαδή η ικανότητά μας να θυμόμαστε σε μεγάλο βαθμό τις εμπειρίες, τις εντυπώσεις, τις πληροφορίες και τις γνώσεις που αποκομίζουμε, είναι μια σύνθετη και πολυεπίπεδη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ηλικία, το έντονο στρες, η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες της μνήμης -αν και δεν είναι οι μοναδικά. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η διατροφή.

Η διατροφή για υγιή καρδιά κάνει καλό και στον εγκέφαλο

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχόλιό της προς τους καταναλωτές η Αστερία Σταματάκη, MSc διαιτολόγος-διατροφολόγος, συνεργάτιδα του ΟΚΑΑ (Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας), η συνολική κατάσταση της υγείας ασκεί επίδραση στην ικανότητα να θυμάται κανείς με πολλούς τρόπους. Η καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση των νευρικών κυττάρων. Έτσι, μια διατροφή που κάνει καλό στην καρδιά κάνει συνολικά καλό στον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα και τα συστατικά τους συνδέονται με τη διατήρηση της μνήμης. Η ειδικός ξεχωρίζει τα παρακάτω τέσσερα τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων.

Τρόφιμα που βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης

1. Λιπαρά ψάρια. Τα καλά λιπαρά είναι σημαντικά για ένα γερό μυαλό. Οι έρευνες δείχνουν πως τα ψάρια είναι οι πρωταγωνιστές στο διατροφικό μενού που στοχεύει σε ενίσχυση του εγκεφάλου – ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο μπακαλιάρος- καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Καταναλώστε 2-3 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

2. Μούρα. Τα μούρα έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών απ’ όλα τα φρούτα. Επίσης, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και φλαβονόλες, ουσίες που προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τη φθορά. Μελέτες σε ζώα μπορούν να υποστηρίξουν ότι δίαιτες πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι πιθανό να συμβάλλουν κατά της απώλειας της μνήμης στους ανθρώπους.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι κ.α. είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο φαίνεται πως έχει άμεση επίδραση στη μνήμη. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση τροφών με μεγάλη συγκέντρωση σε φυλλικό οξύ σχετίζεται με γρηγορότερη επεξεργασία των πληροφοριών από τον εγκέφαλο και καλύτερη ανάκληση μνήμης.

4. Καφές. Έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο της Αυστρίας κατέδειξε ότι η καφεΐνη -τουλάχιστον προσωρινά- βελτιώσει τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής των ανθρώπων. Μετά την κατανάλωση καφέ, παρατηρήθηκε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων αυξήθηκε σε δυο περιοχές, εκ των οποίων η μια σχετίζεται με τη μνήμη. Στους εθελοντές που δεν έλαβαν καφεΐνη δεν υπήρξε μεταβολή της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Δεύτερη μελέτη κατέδειξε επιπλέον ότι η επίδραση της καφεΐνης είχε μεγαλύτερη διάρκεια στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Τι δείχουν επιπλέον μελέτες σχετικά με τα τρόφιμα και τη μνήμη

Επιπλέον μελέτες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας τοποθετούν στην κατηγορία των τροφίμων που ευνοούν την καλή λειτουργία του μνημονικού και μερικά ακόμη. Δείτε τα πατώντας εδώ.

διατροφήψάριαμνήμηκαφέςτρόφιμα