Food & Drink | 10.12.2023 07:23

Λέσβος - Γύρω από το ρακοκάζανο της Ανεμώτιας ανθούν τα όνειρα για το χωριό

Newsroom

Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στη θέση Βρυσάρα της Ανεμώτιας στη δυτική Λέσβο έγινε η 3η συνάντηση φιλίας και επικοινωνίας που οργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου.


Σκοπός της συνάντησης που συγκέντρωσε συνεταιριστές και φίλους του Συνεταιρισμού, ήταν η κινητοποίηση των μελών των τοπικών κοινοτήτων, για την προάσπιση των κοινών πόρων και αγαθών, τη συμμετοχή, τη συνεργασία, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Συζητώντας, πίνοντας, τρώγοντας και τραγουδώντας μέσα σε «αλκοολικούς» ατμούς από στέμφυλα που έβραζαν στο «ρακοκάζανο» οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν και ταυτόχρονα αντάλλαξαν ιδέες για σημαντικά ζητήματα βιωσιμότητας της μονασικής περιοχής και του χωριού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Ηλίας Καστρινέλλης, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» είπε χαρακτηριστικά: «Το 2017 συγκεντρωθήκαμε με σκοπό να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία του χωριού μας αξιοποιώντας το θησαυρό των αμπελώνων μας».
Γιατί πραγματικά η Ανεμώτια διέθετε έναν μοναδικό περιβαλλοντικό πλούτο, χτισμένη μέσα στην καλντέρα ενός από τα αρχαία ηφαίστεια της δυτικής Λέσβου. Πράγμα που οι κάτοικοι του χωριού στη διάρκεια της ιστορίας του το εκμεταλλεύτηκαν, καλλιεργώντας αμπελώνες αλλά και δημιουργώντας μιαν οινοποιητική παράδοση. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι περισσότεροι από αυτούς τους αμπελώνες καταστράφηκαν από μια επιδημία για να ανασυσταθούν στις δεκαετίες του 1970 - 1980. «Ήταν όμως μια ανασύσταση σε λάθος κατεύθυνση με ξένες ποικιλίες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα» συνεχίζει ο κ. Καστρινέλλης που αναφέρεται στη σύγχρονη προσπάθεια του Συνεταιρισμού για τη στήριξη των ντόπιων ποικιλιών κρασοστάφυλων, τη βιολογική καλλιέργειά τους και την παραγωγή οινοποιητικών προϊόντων.


«Σήμερα» λέει ο κ. Καστρινέλλης, «ο Συνεταιρισμός μας παράγει από ντόπιες ποικιλίες πέντε ετικέτες συνεταιριστικό βιολογικό κρασί, βιολογικό πετιμέζι, συσκευασίες κληματόφυλλων. Αξιοποιούμε όμως και τα υποπροϊόντα της επεξεργασίας. Παράγομε τσίπουρο αξιοποιώντας τα στέμφυλα υπόλοιπα της διαδικασίας της οινοποίησης. Αυτό βέβαια το κάνουμε όχι κόντρα στην παράδοση της παραγωγής ούζου στο νησί, αλλά γιατί το προϊόν αυτό έχει έτσι κι αλλιώς θέση στο τραπέζι του νησιού».

Στόχος του Συνεταιρισμού η Ανεμώτια αλλά και τα γύρω χωριά να αποτελέσουν προορισμό τόσο για τους κατοίκους της Λέσβου όσο και για τους επισκέπτες.
«Θέλουμε» λέει ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» «το χωριό να γίνει προορισμός όπου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει να γευτεί την ντόπια κουζίνα με κρασί και τσίπουρο, να επισκεφτεί το Οινοποιείο, να περπατήσει στους αμπελώνες και κάποια στιγμή, γιατί όχι, να επιλέξει το χωριό μας ως τόπο διαμονής».

Το πρόγραμμα της 3ης συνάντησης φιλίας και επικοινωνίας ξεκίνησε με περίπατο μέχρι τη Μονή Βουκόλων, το γνωστό Μοναστηρέλλι. Το μεσημέρι, στην επιστροφή, το ρακοκάζανο άρχισε την απόσταξη και τα αποστάγματα γέμισαν τα ποτήρια των επισκεπτών. Σε ένα μικρότερο καζάνι που βρισκόταν στη φωτιά, μαγειρεύονται η παραδοσιακή ρεβιθάδα. Η αίθουσα γευσιγνωσίας «Χρήστος Ατσικβάσης» ήταν ανοιχτή για δοκιμές των κρασιών του Συνεταιρισμού, με φόντο την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου και θέμα την φθινοπωρινή Ανεμώτια.

Λέσβοςκρασίοινοτουρισμόςτσίπουρο