Food & Drink|23.01.2024 15:00

Συμβουλές και tips - Πώς χυλώνουν οι φακές και σε πόση ώρα βράζουν

Newsroom

Οι φακές είναι από τα πιο δημοφιλή όσπρια, αφού εκτός από θρεπτικές είναι και πολύ βολικές στο μαγείρεμα. Δηλαδή σε σχέση με άλλα όσπρια, οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα από την προηγούμενη και αρκεί το καθάρισμά τους από τυχόν πετραδάκια και το ξέπλυμά τους με άφθονο νερό για να είναι έτοιμες για μαγείρεμα. 

Σχετικά με το εάν πετάμε το πρώτο νερό, ύστερα από ένα δεκάλεπτο βράσιμο της φακής πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμά της με βάση τη συνταγή μας μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Από σούπα μέχρι κεφτέδες και μακαρονάδες - 4 συνταγές με φακές για όλα τα κέφια

Οι φακές θεωρούνται κορυφαία διατροφική επιλογή. Και όχι άδικα. Μία μερίδα (130 γρ.) φακές προσφέρουν στον οργανισμό 25% των καθημερινών αναγκών του σε πολύτιμες φυτικές ίνες – οι οποίες σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μειώνουν εντυπωσιακά τα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας. Συμβάλλουν ακόμη στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Περιέχουν λιγότερο από 1% λίπος – το επιπρόσθετο λάδι, την ποσότητα του οποίου καθορίζετε εσείς – είναι ελαιόλαδο, που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία του πιάτου. Επειδή τις χαρακτηρίζει η παρουσία υψηλού ποσοστού φυτικής πρωτεΐνης (22-25 γρ.) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές καθημερινές λύσεις απέναντι στο κρέας. Οι φακές γίνονται από σούπα μέχρι κεφτέδες και μακαρονάδα. Δείτε 4 συνταγές με φακές για όλα τα κέφια πατώντας εδώ.

Το ICookGreek.Com ρώτησε τον σεφ Γιάννη Μπρατσολιά για όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς σχετικά με το μαγείρεμα της φακής. Ακολουθούν οι συμβουλές του για το περίφημο χύλωμα.

Τέσσερα tips για καλό χύλωμα της φακής

  1. Το καλύτερο υγρό στοιχείο για τις φακές είναι το φιλτραρισμένο νερό χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμε φακές με νερό βρύσης.
  2. Όπως όλα τα όσπρια, καλό είναι οι φακές να μαγειρεύονται σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για να βράζουν ομοιόμορφα χωρίς να ταλαιπωρούνται και να σπάνε.
  3. Αν θέλετε να πετύχετε ένα σωστό χύλωμα μην βάλετε από την αρχή όλο το νερό, αλλά προσθέστε το σε δόσεις, ώστε να ελέγχετε εσείς πόσο πηχτή θέλετε τη φακόσουπα και να πετύχετε το ιδανικό χύλωμα. Μην εγκαταλείπετε την κατσαρόλα ειδικά προς το τέλος του μαγειρέματος και ανακατεύετε τακτικά για να ελέγχετε την κατάσταση. Όταν προσθέτετε νερό ή ζωμό φροντίστε να είναι ζεστά.
  4. Ρίξτε το αλάτι στο τέλος, καθώς και την ντομάτα, καθώς το αλάτι εμποδίζει το βράσιμο και η τομάτα θα βγάλει τη γλυκύτητά της.

Σε πόση ώρα βράζουν οι φακές

Οι φακές -όπως και όλα τα καλά και βραστερά όσπρια- θέλουν το πολύ 1 ώρα να μαγειρευτούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 2. Σε κάθε περίπτωση αν δεν βράσουν σε 2 ώρες, τότε μάλλον δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ, και καλύτερα να τις αποσύρουμε από τη φωτιά, παρά να επιμένουμε. Βραστερές φακές και όσπρια είναι όσα ανήκουν στη φετινή σοδειά. Όσο πιο μεγάλα και πιο παλιά είναι τα όσπρια, τόσο πιο δύσκολα βράζουν. O χρόνος βρασμού όμως εξαρτάται και από την ποικιλία.

Διαβάστε όλο το άρθρο πατώντας εδώ.

chefφακέςόσπρια