Food & Drink | 21.04.2019 16:04

Μαγειρεύουμε μαύρους γίγαντες στον φούρνο με αρωματικά

Newsroom

Οι λόγοι για τους οποίους νηστεύουμε διαφέρουν. Άλλοι ακολουθούν τους νηστίσιμους κανόνες κατά γράμμα, άλλοι απέχουν από συγκεκριμένες τροφές, ενώ κάποιοι βρίσκουν σ’ αυτές τις μέρες μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, ας μαγειρέψουμε κάτι πρωτότυπο και θρεπτικό. 

Μαύροι γίγαντες στον φούρνο με αρωματικά

Χρόνος: 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

100 γρ. μαύροι γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

3 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα από τις ίνες τους και κομμένα σε φέτες

1 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε χοντρά κυβάκια

3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

2 κ.γ. ξερό θρούμπι (μπορεί να αντικατασταθεί με θυμάρι)

1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

½ κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο

1½  κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανού και 5 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι

κόκκινο καπνιστό πιπέρι (καπνιστή πάπρικα)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε βαθιά κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τους γίγαντες και τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τους στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι και τον πελτέ, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τους γίγαντες, τη σελινόριζα, το κρασί, το θρούμπι, την κανέλα, τη δάφνη, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και όσο νερό χρειάζεται, ώστε να καλυφθούν τα υλικά. Ανακατεύουμε με προσοχή και βράζουμε για περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Την ώρα του σερβιρίσματος, ραντίζουμε το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον δυόσμο.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου / Επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

νηστίσιμασυνταγές