Food & Drink|17.06.2024 07:50

Τα μυστικά της Ιταλίδας nonna για την πιο αφράτη φοκάτσια – Συνταγή και tips

Newsroom

Το αγαπημένο, πλακουτσωτό ψωμί της Ιταλίας με τα χαρακτηριστικά λακκουβάκια του μοσχομυρίζει Μεσόγειο. Αποτελεί θαυμάσια ιδέα για σνακ, αφού ανάλογα με την επικάλυψη που θα επιλέξει κανείς, μπορεί να γίνει απίθανα νόστιμο και χορταστικό. Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό των αλειμμάτων, των ντιπ, των ελιών και του ελαιόλαδου και πρώτης τάξης υλικό για σάντουιτς. Η ζύμη της είναι πιο ανάλαφρη από της πίτσας και δεν προστίθεται σάλτσα και τυρί. Η φοκάτσια είναι πιο απλή, αγαπά το λάδι της ελιάς, τα μεσογειακά μυρωδικά (δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι κ.ά), το πέστο, την αφρίνα ή το χονδρό θαλασσινό αλάτι. Συχνά εμπλουτίζεται με ντοματίνια, ελιές, πιπεριές ή κάππαρη.

Τα μυστικά της αφράτης φοκάτσια

Ζύμη με αρκετή υγρασία. Το ζυμάρι της φοκάτσια έχει περισσότερο νερό αναλογικά με το αλεύρι από ό,τι η κλασική ζύμη ψωμιού. Έτσι η ψίχα της γίνεται πιο αέρινη.

Μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης. Αφήστε τη ζύμη της φοκάτσια να πάρει το χρόνο της και να ωριμάσει αργά -τουλάχιστον για μία νύχτα- σε δροσερό περιβάλλον ή στο ψυγείο. Και πολύ νοστιμότερη θα βγει και πολύ πολύ πιο αφράτη.

Μην ξεχάσετε τα περίφημα λακκουβάκια. Η συμπίεση της επιφάνειας ζύμης με τα δάχτυλα, αφού απλωθεί στο ταψί, πρακτική από παλιά των Ιταλίδων γιαγιάδων, δεν γίνεται μόνο για λόγους αισθητικής. Αποτρέπει το υπερβολικό φούσκωμα του επάνω μέρους του ψωμιού εξασφαλίζοντας ομοιογενές ψήσιμο, ενώ δημιουργεί τα ιδανικά βαθουλώματα για να φωλιάσει το ελαιόλαδο που θα χαρίσει έξτρα γεύση.

Ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία. Για χρυσαφένια, τραγανή κρούστα και αφράτο εσωτερικό η φοκάτσια πρέπει να ψηθεί σε καλά ζεσταμένο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία.

Βασική συνταγή για φοκάτσια

Υλικά: 320ml νερό, 7 γρ. αλάτι, 3 γρ. μαγιά στιγμής, 14ml ελαιόλαδο, 400 γρ. αλεύρι για ψωμί (δυνατό) Για την επικάλυψη: Ελιές, ντοματίνια, ρίγανη, ελαιόλαδο, ρίγανη ή ό,τι άλλο σας κάνει κλικ

Εκτέλεση: 1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αφομοιωθεί εντελώς το αλεύρι και να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη για 30’. 2. Ζυμώνετε για λίγο τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη 5-6 φορές. Αφήνετε και πάλι να  να ξεκουραστεί για άλλα 30’. 3. Επάναλαμβάνετε το τράβηγμα-δίπλωμα της ζύμης μερικές φορές ακόμη και τη βάζετε σε λαδωμένο δοχείο σκεπάζοντάς την με αντικολλητική μεμβράνη. Την αφήνετε για όλη τη νύχτα στο ψυγείο. 4. Την επόμενη μέρα μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί πυρίμαχο σκεύος. Πιέζετε την επιφάνειά της με τα ακροδάχτυλα να κάνετε τις λακκουβίτσες. Βρέχετε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ρίγανη. Προσθέτετε τα ντοματίνια και τις ελιές πιέζοντας ελαφρά να μισοβυθιστούν στη ζύμη και ψήνετε για 20'-25’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 C μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.

ψωμίΙταλίαιταλική κουζίναΜεσόγειος