Food & Drink|09.07.2024 07:15

Χελμός - Στο «Σπίτι της Μαριώς» για καλομαγειρεμένη τοπική κουζίνα έξω απ’ τα κλισέ

Χριστίνα Τσαμουρά

Μια από τις πλέον αξιόλογες γαστρονομικές εμπειρίες που περιμένουν τους ταξιδιώτες και τις ταξιδιώτισσες του Χελμού, των Καλαβρύτων ή της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου με τον επισκέψιμο ιστορικό της αμπελώνα της φωλιάζει στο Σπίτι της Μαριώς. Η κουζίνα του βγάζει καλομαγειρεμένα πιάτα απολύτως εναρμονισμένα με τα υλικά και τις μαγειρικές παραδόσεις του τόπου χωρίς να καταφεύγει στα κλισέ και την ευκολία μιας -έστω και καλής- ψητής μπριζόλας με πατάτες ή μιας στείρας αναπαραγωγής «των πιάτων της γιαγιάς».

Το ξεχωριστό εστιατόριο του Γιώργου Μανίκα και της Μαρίας (Μαριώς) Ανδριοπούλου θα το βρεις στο δρόμο Καλαβρύτων-Πούντας 4-5 χιλιόμετρα μετά τα Καλάβρυτα και άλλα τόσα πριν το Μέγα Σπήλαιο. Είναι επάνω στο δρόμο, σε σημείο απολύτως εξοχικό, ευχάριστο και έξω και μέσα.

Καλοκαίρι, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος βρήκαμε εδώ, ωραιότατα μες στην απλότητά τους και το καλομαγείρεμά τους πιάτα όπως φασόλια κερτεζίτικα με τα μάραθα, καρότα και φρέσκο κρεμμυδάκι, βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, αλλά και φανταστικό κοντοσούβλι με τέλειο τραγανό πατατάκι-τσιπς, αγριόχοιρο με οξύμελο και φακές ή στιφάδο. Η λίστα κρασιών, διαλεγμένη με αγάπη για τα ντόπια αμπέλια, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 τοπικές ετικέτες από περίπου 12 οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να γνωρίζει κανείς ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν (off season με λιγότερη δουλειά ή κατόπιν παραγγελίας) στην πίσω μεριά του μαγαζιού βγαίνουν οι τσερέπες (γάστρες) που σιγοψήνουν από όσπρια μέχρι αρνάκι με πατάτες και πέστροφες.

> Info: Το Σπίτι της Μαριώς | 4ο χιλιόμετρο Καλαβρύτων-Πούντας (500 μέτρα μετά τη διασταύρωση για Βραχνί στα αριστερά), Δήμος Καλαβρύτων | Τ. 2692 022264

εστιατόριοΚαλάβρυταΧελμόςΑχαΐα