Food & Drink|17.07.2024 07:29

Δροσερές σαλάτες ζυμαρικών για τις καυτές, καλοκαιρινές μέρες

Newsroom

Το καλοκαίρι -και ειδικά ο παρατεταμένος καύσωνας- ζητά πιάτα δροσερά και ελαφριά, και οι σαλάτες ζυμαρικών είναι η απόλυτη επιλογή. Είτε για το lunch box της δουλειάς είτε για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο στο σπίτι, αποτελούν λύση εύκολη, χορταστική και σούπερ λαχταριστή.

Μπορεί να συνηθίζουμε να αποκαλούμε «μακαρονοσαλάτα» κάθε σαλάτα με ζυμαρικά, αλλά δεν ταιριάζουν όλα τα ζυμαρικά για αυτή τη χρήση. Με άλλα λόγια, ξεχάστε τα μακαρόνια και τα σπαγγέτι! Για τις σαλάτες αυτές προτιμάμε ζυμαρικά σε κοντό σχήμα, όπως οι βίδες, τα φουσίλι, το τριβελάκι, οι πένες και τα φιογκάκια (φαρφάλες). Αυτά τα σχήματα κρατάνε καλύτερα τα υλικά και τη σάλτσα.

Και τώρα το μυστικό: ρίξτε κρύο νερό στα ζυμαρικά σας! Αν και οι σεφ συνήθως λένε να μην «ξεπλένουμε» τα ζυμαρικά μετά το σούρωμα, όταν πρόκειται να φτιάξουμε μακαρονοσαλάτα, το κρύο νερό είναι must. Αφαιρεί το άμυλο και έτσι τα ζυμαρικά δεν κολλάνε μεταξύ τους όταν κρυώσουν. Έτσι απολαμβάνετε μια δροσερή και λαχταριστή σαλάτα χωρίς τα ζυμαρικά να έχουν μετατραπεί σε μια απωθητική ενιαία μάζα.

Συνταγή για σαλάτα ζυμαρικών με τόνο ή καπνιστό σολομό

Υλικά: 250 γρ. ζυμαρικά (βίδες, φουσίλι, πένες ή φιογκάκια), 1 κονσέρβα τόνο σε νερό, στραγγισμένη, 1 φλιτζάνι καλαμπόκι, 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε ροδέλες, 1/4 του φλιτζανιού μαγιονέζα, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, χυμός από 1 λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, φρέσκα μυρωδικά (άνηθος ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε αμέσως με κρύο νερό και τα σουρώνετε. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Προσθέτετε τα κρύα ζυμαρικά στο μπολ με το ντρέσινγκ και τα ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τον τόνο, το καλαμπόκι, την κόκκινη πιπεριά, το κρεμμύδι, το αγγουράκι τουρσί και τα μυρωδικά. Ανακατεύετε και πάλι. Τοποθετείτε τη μακαρονοσαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Συνταγή για καλοκαιρινή σαλάτα με φαρφάλες

Υλικά: 400 γρ. φαρφάλες, 300 γρ. ραντίτσιο, 10 ντοματίνια μικρά, 1 ματσάκι από φύλλα βασιλικού, λίγο κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, 3-4 κουταλιές λάδι και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πλυμένο ραντίτσιο και τις φαρφάλες. Ρίχνουμε το πέστο στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση και προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα από πάνω.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Συνταγή για σαλάτα με ζυμαρικά, μανούρι και ντοματίνια

Υλικά: 500 γρ. βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό, 2 αβοκάντο,  1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 200 γρ. μανούρι ή ανθότυρο κομματιασμένο, ο χυμός 1 λεμονιού, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο, 100 γρ. μαγιονέζα, 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 2 ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα ρίχνετε σε μεγάλη σαλατιέρα ή μπολ. Προσθέτετε το μανούρι ή το ανθότυρο και το σέλερι. Καθαρίζετε τα αβοκάντο και τα κόβετε σε κυβάκια. Τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τα προσθέτετε στα ζυμαρικά και ανακατεύετε. Χτυπάτε στο σέικερ ή στο μικρό μπλέντερ το λάδι με το ταμπάσκο, το ξίδι, τη μαγιονέζα, τον άνηθο και το γιαούρτι και περιχύνετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε. Γαρνίρετε τη σαλάτα με τα ντοματίνια και σερβίρετε.

Tip. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ντρέσινγκ μαγιονέζας-γιαουρτιού με μια βινεγκρέτ της αρεσκείας σας.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

Συνταγή για σαλάτα με πένες, κολοκυθάκια και κουκουνάρι

Υλικά:  350 γρ. ζυμαρικά (πένες), 2 ντομάτες ή 18 ντοματάκια Σαντορίνης σφιχτά και ώριμα, 300 γρ. μανούρι κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά), 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, 50 γρ. κουκουνάρι, φυλλαράκια βασιλικού για το γαρνίρισμα Για τη Σάλτσα: 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί, ½ κουταλάκι του γλυκού λιωμένο σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά μέσα σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο λάδι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε καλά. Ζεματίζετε τα κολοκυθάκια 2΄-3΄ και τα στραγγίζετε. Κόβετε όλα τα λαχανικά σε φέτες. Στο μπολ του μπλέντερ αναμειγνύετε όλα τα υλικά της σάλτσας χτυπώντας τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και προσθέτετε το μανούρι κομμένο σε κυβάκια, τα κολοκυθάκια και τα ντοματάκια. Καβουρντίζετε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι και το σκορπίζετε στη σαλάτα. Γαρνίρετε με φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

Συνταγή για σαλάτα με προσούτο και μοτσαρέλα

Υλικά: 250 γρ. ζυμαρικά πένες ή φιογκάκια, 8 ντοματίνια Κρήτης κομμένα στη μέση, 100 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες, 70 γρ. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, 200 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια, 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε καλά. Τα ρίχνετε σε μπολ μαζί με τα ντοματάκια , τη μοτσαρέλα, τις πιπεριές, τις ελιές και το μαϊντανό ή το βασιλικό. Ανακατεύετε το λάδι με το ξίδι, αλατοπίπερο και το σκόρδο. Τα χτυπάτε με το σύρμα και προσθέτετε το μείγμα αυτό στη σαλάτα. Αφήνετε στο ψυγείο 20’ τουλάχιστον προτού τη σερβίρετε και προσθέτετε το προσούτο τελευταία στιγμή.

> Συνταγή για καλοκαιρινή σαλάτα με βίδες, φέτα, ντομάτα, ελιές και βασιλικό

σαλάταζυμαρικά