Food & Drink|31.07.2024 07:20

Caprese ή Panzanella; Δυο ακαταμάχητες Ιταλίδες στο τραπέζι μας

Newsroom

Καλοκαίρι και μοιραία ο νους ταξιδεύει σε ζεστές ηλιόλουστες μέρες, έναστρες βραδιές και γεύσεις της Μεσογείου. Εκτός από την αγαπημένη μας ελληνική κουζίνα, η γειτονική μας Ιταλία δημιουργεί εξίσου λαχταριστά πιάτα που με την απλότητα, τη φρεσκάδα τους, τα γνώριμα μεσογειακά μποστανικά και μυρωδικά τους και φυσικά το ελαιόλαδο υμνούν το μεσογειακό καλοκαιρινό τραπέζι. Δύο κλασικές σαλάτες που αγαπήθηκαν διεθνώς και αποτυπώνουν καθαρά τη φιλοσοφία της μεσογεικής λιτότητας και της αγροτικής κουζίνας είναι η Caprese και η Panzanella.

Λίγα λόγια και συνταγή για σαλάτα Panzanella

Η Panzanella είναι παραδοσιακή καλοκαιρινή ιταλική ντοματοσαλάτα από την περιοχή της Τοσκάνης με διάφορα ακόμη φρέσκα μποστανικά  και κομμάτια ψωμιού. Στις παλιότερες εκδοχές της, το ψωμί μουλιαζόταν πολύ, μέχρι να λιώσει, σήμερα -και ειδικά εκτός της πατρίδας της- η Panzanella γίνεται με λιγότερο μουλιασμένο ψωμί, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές με παξιμάδι ή σπιτικό κρουτόν, που απέχουν βέβαια αρκετά από την αρχική ιδέα. Μια ιδέα που πρωτίστως στόχευε στο να αξιοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί του νοικοκυριού που μαλάκωνε και αποκτούσε γεύση με το χυμό της ντομάτας, το ελαιόλαδο και τα υπόλιπα λαχανικά. Μεταγενέστερες προσθήκες και η μοτσαρέλα ή άλλα τυριά καθώς και οι ελιές, οι πιπερίες ή η κάππαρη που περιλαμβάνει η παρακάτω συνταγή -αν θέλετε τις χρησιμοποιείτε.

Υλικά: 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους, 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους, 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 πιπεριά ψιλοκομμένη, 1/2 φλιτζάνι ελιές, 1/4 φλιτζάνι κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη, 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο, 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: Βρέχετε ελαφρά τους κύβους του ψωμιού με νερό, ώστε να μαλακώσουν λίγο, και τους στραγγίζετε. Σε μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, ανακατεύετε το μαλακωμένο ψωμί με τις ντομάτες, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ελιές και την κάππαρη.

Λίγα λόγια και συνταγή για σαλάτα Caprese

Πασίγνωστη ιταλική σαλάτα, στα χρώματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο, λευκό, κόκκινο), φτιαγμένη με φρέσκες, ζουμερές ντομάτες ή ντοματίνια, φρέσκια μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο -συχνά και με λίγο ξίδι βαλσαμικό. Πήρε το όνομά της από το κοσμοπολίτικο νησί Κάπρι, από όπου πιστεύεται ότι προήλθε. Είναι η επιτομή της καλοκαιρινής, μεσογειακής απλότητας. Στο ταξίδι της στο χρόνο και τον κόσμο ωστόσο γνώρισε αρκετές προσθήκες με πιο συχνή αυτή της χρήσης πέστο αντί για βασιλικό. 

Υλικά: 3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα (κατά προτίμηση μοτσαρέλα από βουβαλίσιο γάλα), 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, αλάτι (ακόμη καλύτερα χοντρό, θαλασσινό), φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι βαλσαμικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Πλένετε καλά τις ντομάτες και τον βασιλικό. Κόβετε τις ντομάτες σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. Κόβετε τη μοτσαρέλα σε φέτες με παρόμοιο πάχος. Σε μεγάλη πιατέλα, τοποθετείτε τις φέτες ντομάτας και μοτσαρέλας εναλλάξ βάζοντας ένα-δυο φυλλαράκια βασιλικού ανάμεσά τους. Περιχύνετε τη σαλάτα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ρίχνετε λίγο αλάτι και προσθέτετε λίγες σταγόνες ξίδι βαλσαμικό, αν το επιθυμείτε. 

σαλάτεςμεσογειακή κουζίναντομάταΙταλία