Food & Drink|21.08.2024 07:20

Ο νοστιμότερος και ευκολότερος μουσακάς χωρίς τηγάνι της σεφ Στέλλας Σπανού

Newsroom

Ένα πεντανόστιμο, καλοκαιρινό πιάτο, από τα πλέον δημοφιλή της ελληνικής κουζίνας, είναι ο μουσακάς. Στην εκδοχή που παρουσιάζει η Στέλλα Σπανού στο κανάλι της στο YouTube, το θεσπέσιο έδεσμα γίνεται πιο ελαφρύ (αφού οι μελιτζάνες και οι πατάτες δεν τηγανίζονται) και λιγότερο μπελαλίδικο (δείτε στο βίντεο το κολπάκι εξοικονόμησης χώρου και χρόνου). Γεννημένη στη Χαλκιδική και μεγαλωμένη στη πόλη της Θεσσαλονίκης, η Στέλλα Σπανού είναι executive chef, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, σύμβουλος εστιατορίων, υπεύθυνη σχεδιασμού μενού, καθηγήτρια μαγειρικής και βραβευμένη φωτογράφος. Γαλουχημένη με τις τοπικές και παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής ανακάλυψε το γαστρονομικό της πάθος στην παιδική της ηλικία μαγειρεύοντας με την αγαπημένη της γιαγιά. Η μαγειρική της είναι ανοιχτόκαρδη και αξιοποιεί στο έπακρο όσα έχει να προσφέρει η ανεξάντλητη ελληνική φύση. Περισσότερες συνταγές της θα βρείτε στη σελίδα της chefstellaspanou.wordpress.com, στο κανάλι της στο YouTube ή στο TikTok.

Συνταγή για εύκολο μουσακά χωρίς τηγάνι

Υλικά: 3 μεγάλες πατάτες, 4 φλάσκες μελιτζάνες, 700 γρ. κιμάς μόσχου αναμειγμένος με χοιρινό ή αρνίσιο (60/40), 2 κρεμμύδια ξερά, 2 σκελίδες σκόρδο, 200 γρ. ντοματοπολτό, 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας, 10 φυλλαράκια μαϊντανό, 2 φύλλα δάφνης, 100 γρ. ελαιόλαδο, 1 λίτρο γάλα, 100 γρ. αλεύρι, 100 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, 100 γρ. κίτρινο τυρί

Εκτέλεση: Χαράζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες με τον τρόπο που δείχνει η Στέλλα Σπανού στο βίντεο, κερδίζοντας χώρο στο ταψί και χρόνο στην προετοιμασία. Αλείφετε τα χαραγμένα λαχανικά με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι, τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 30’ να μαλακώσουν. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο, προσθέτετε τον κιμά συνεχίζοντας το σοτάρισμα, ρίχνετε τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μαϊντανό, ντοματοπολτό και πελτέ, νερό ίσα να τα σκεπάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει μέχρι να πιει τους ζωμούς. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ανακατεύοντας σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να αποκτήσετε μια πυκνόρρευστη κρέμα (δείτε τον τρόπο της σεφ στο βίντεο). Βάζετε στο ταψί μια στρώση από φέτες πατάτας, απλώνετε τον κιμά, βάζετε μια στρώση από φέτες μελιτζάνας, καλύπτετε την επιφάνεια με μπεσαμέλ και παλίζετε με το κίτρινο τυρί. Ψήνετε στους 200° C για 30’ με 40’.

μελιτζάναπατάτες