Food & Drink|22.08.2024 06:35

Συμβουλές και tips - Πώς παίρνει η σπιτική μελιτζανοσαλάτα έντονα καπνιστή γεύση

Newsroom

Συνήθως όταν επιλέξει κανείς να φτιάξει σπιτική μελιτζανοσαλάτα ψήνει τις μελιτζάνες στο φούρνο ή στο γκριλ. Χωρίς αμφιβολία και τούτος ο τρόπος, ανάλογα πάντα με τη συνταγή, μπορεί να δώσει ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο για να πάρει η μελιτζανοσαλάτα το έντονο καπνιστό άρωμα και γεύση, που λατρεύουν οι πλέον μερακλούδες και μερακλήδες της παρέας του τραπεζιού, θα χρειαστεί οι μελιτζάνες που θα ψήσουμε να έρθουν σε απευθείας επαφή με τη φλόγα. Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο στην οικιακή κουζίνα, αν δεν είναι γκαζιού; Με το μικρό γκαζάκι που έχουμε για το μπρίκι του καφέ. Εκεί θα ψήσουμε τις μελιτζάνες μία μία.

Πώς ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι

Κάθε μελιτζάνα θα πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στη φωτιά και να αφεθεί μέχρι η φλούδα της να καεί, δηλαδή να μαυρίσει, να καψαλισθεί και να ξεραθεί. Αυτό θα πρέπει να συμβεί από όλες τις πλευρές, οπότε τη γυρίζουμε με λαβίδα ή πιάνοντάς την από το κοτσάνι της που εξέχει, αφού επιβεβαιώσουμε ότι παραμένει σχετικά κρύο. Ανάλογα με τη φωτιά η διαδικασία μπορεί να πάρει τουλάχιστον 5' από κάθε πλευρά, δηλαδή γύρω στα 12'-15' στο σύνολο. Η πολλή δυνατή φωτιά μπορεί να κάψει γρήγορα το εξωτερικό περίβλημα χωρίς να προλάβει να μαλακώσει το εσωτερικό της. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να συνεχίσετε το ψήσιμο στο γκριλ, αφού το καψάλισμα θα έχει ήδη δώσει αρκετή από τη μυρωδιά του καπνού στη σάρκα της μελιτζάνας. Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, απομακρύνουμε την καμένη φλούδα και χρησιμοποιούμε την αρωματισμένη σάρκα τους, όπως υποδεικνύει η συνταγή που διαλέξαμε.

tipsμελιτζάνα