Food & Drink|28.08.2024 07:20

Τι είναι η μπουράτα και πώς θα την απολαύσετε σε υπέροχη, καλοκαιρινή σπαγγετάδα

Newsroom

Τη βλέπετε στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και στα e-shops μέσα σε κεσεδάκια ή σε θεαματικά βίντεο στα σόσιαλ μίντια να ξεχύνεται με το πρώτο κόψιμο από μέσα της ένας κατάλευκος χείμαρρος κρεμώδους νοστιμιάς. Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό το κάτασπρο «πουγκί», με τη δελεαστική γέμιση -που κάπως μοιάζει αλλά και δεν μοιάζει με τη μοτσαρέλα- πρόκειται για την περίφημη μπουράτα (Burrata). Το φρέσκο ιταλικό τυρί που προέρχεται από την περιοχή της Απουλίας, στη νότια Ιταλία, όπου λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε στις αρχές ή το μέσοτου 20ού αιώνα. Είναι τυρί φτιαγμένο είτε από αγελαδινό είτε από βουβαλίσιο γάλα, πυτιά και κρέμα, με ιδιαίτερη υφή και γεύση, που το καθιστούν ξεχωριστό και ιδιαίτερα αγαπητό στους φίλους της μοτσαρέλας.

Μπουράτα και μοτσαρέλα: Πού μοιάζουν και πού διαφέρουν

H μοτσαρέλα είναι επίσης φρέσκο ιταλικό τυρί που παράγεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα. Έχει ομοιογενή σύσταση και είναι γνωστή για τη μαλακή υφή της και την ελαστικότητά της. Στην περίπτωση της μπουράτα, αν και η εξωτερική της στρώση (το περίβλημά της), είναι παρόμοια με τη μοτσαρέλα -άλλωστε το αρχικό στάδιο παρασκευής των δυο τυριών είναι κοινό- το εσωτερικό της είναι γεμισμένο με τη λεγόμενη στρατσιατέλα (ένα μείγμα από κομμάτια μοτσαρέλας και κρέμα γάλακτος), που το κάνει πολύ πιο κρεμώδες και πιο πλούσιο στην υφή. Έτσι η μπουράτα, ενώ διατηρεί τη γαλακτώδη γεύση της μοτσαρέλας, αποκτά και μια έξτρα βουτυρένια πινελιά χάρις το λαχταριστό εσωτερικό της.

Πού ταιριάζει η μπουράτα

Συνήθως η μπουράτα σερβίρεται ως κρύο ορεκτικό ή σε σαλάτες, συνοδευόμενη από ελαιόλαδο, ντομάτες, και φρέσκα λαχανικά. Εξίσου τα πάει με τα ψητά λαχανικά, αλλά και τις φρουτοσαλάτες, το μέλι και του ξηρούς καρπούς. Γενικά όταν «σκάει» και απελευθερώνει την κρεμώδη της γέμιση, είναι πραγματικό όνειρο για όσους αγαπούν τα γαλατένια και βουτυρένια αρώματα.

Συνταγή για σπαγγέτι με ντοματίνια, βασιλικό και μπουράτα

Υλικά: 400 γρ. σπαγγέτι, 300 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση (διαφορετικά χρώματα για πιο όμορφη παρουσίαση), 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα, 1 μεγάλη μπουράτα (ή 2 μικρότερες), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση: Βράζετε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Κρατάτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών και στραγγίζετε τα υπόλοιπα. Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1'-2'. Προσθέτετε τα ντοματίνια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να απελευθερώνουν τους χυμούς τους (περίπου 5'-6'). Προσθέτετε τα βρασμένα και στραγγισμένα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα ντοματίνια και ανακατεύετε καλά, ρίχνοντας και λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσατε για να δέσει καλύτερα η σάλτσα. Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, αλατοπιπερώνετε, και ανακατεύετε ξανά. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιάτα και τοποθετείτε από πάνω ένα κομμάτι μπουράτα. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα λεμονιού. Κόβετε τη μπουράτα, ώστε να απελευθερωθεί η κρεμώδης γέμισή της και ανακατεύετε ελαφρά με τα ζυμαρικά πριν τα απολαύσετε.

συνταγήζυμαρικάσπαγγέτιτυρίμοτσαρέλαΙταλία