Food & Drink|10.09.2024 07:34

Το γάλα ήταν όνειρο και παραμύθι η κρέμα…

Newsroom

Πλούσια και βελούδινη η κρέμα ζαχαροπλαστικής αποτελεί μια από τις πιο ευέλικτες και συνήθεις επιλογές για γέμιση σε δημοφιλή γλυκά, όπως τα σου, τα εκλέρ, οι τάρτες φρούτων και τα μιλφέιγ. Ωστόσο μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και μόνη της συνοδευμένη από κάποια με φρούτα, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς ή καραμέλα. Παρασκευάζεται από γάλα, ζάχαρη, κρόκους αυγών, αλεύρι ή κορν φλάουρ και αρωματίζεται συχνά με βανίλια ή ξύσμα εσπεριδοειδών, ενώ κυκλοφορεί και σε σοκολατένια παραλλαγή. Έτοιμο μείγμα για κρέμα ζαχαροπλαστικής κυκλοφορούν αρκετές εταιρείες στα σούπερ μάρκετ, αλλά αξίζει να φτιάξετε τη δική σας, αν έχετε στη διάθεσή σας λίγο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα του εμπορίου, το μυστικό για να ζωντανέψετε τη γεύση της είναι να προσθέσετε λίγη κρέμα γάλακτος. 

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (βασική συνταγή)

Υλικά: 1 λίτρο γάλα, 200 γρ. ζάχαρη, 120 γρ. αλεύρι, 4 αυγά, 1 μπαστουνάκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος, 50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση: Ρίχνετε το αλεύρι σ΄ ένα βαθύ σκεύος, προσθέτετε τη ζάχαρη και κατόπιν τα αυγά. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρις ότου γίνει χυλός. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το γάλα με το μπαστουνάκι της βανίλιας. Αφαιρείτε το μπαστουνάκι και ρίχνετε τη μισή ποσότητα από το γάλα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το αποσύρετε. Ενσωματώνετε το βούτυρο ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Αδειάζετε την κρέμα σε μπολ, τη σκεπάζετε αμέσως με μεμβράνη έτσι ώστε η μεμβράνη να κολλάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνετε να κρυώσει.

Συνταγή για κρέμα ζαχαροπλαστικής με κορν φλάουρ με ενα κλικ εδώ 

Συνταγή για γλυκό με αχλάδια και κρέμα

Υλικά: 2 μεγάλα αχλάδια σφιχτά, 250 γρ. ζάχαρη, 150 ml λευκό ξηρό κρασί, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και η φλούδα 1/2 λεμονιού, 250 γρ. βούτυρο, 75 γρ. καστανή ζάχαρη, 3 αυγά χτυπημένα, 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 50 γρ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη, 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής (σύμφωνα με τη βασική συνταγή)

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε στη μέση και βγάζετε τα κουκούτσια τους μ’ ένα κουταλάκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ρίχνετε σ’ ένα τηγάνι το κρασί, 50 γρ. ζάχαρη άσπρη και 300 ml νερό. Προσθέτετε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού και τα καθαρισμένα αχλάδια. Τα σιγοβράζετε 5΄-8΄, γυρίζοντάς τα ανάποδα 1-2 φορές. Κατόπιν τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάτε 75 γρ. βούτυρο με τη σκουρόχρωμη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Αδειάζετε αυτό το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμ. 20 εκ. Κόβετε τα στραγγισμένα αχλάδια σε φέτες και τα απλώνετε γύρω γύρω στη φόρμα. Χτυπάτε το υπόλοιπο βούτυρο με την υπόλοιπη άσπρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε σιγά σιγά τα αυγά και λίγο από το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και την τριμμένη αμυγδαλόψιχα και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια στη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα. Ψήνετε 35΄-45΄ στους 180°C. Ξεφορμάρετε το γλυκό μόλις κρυώσει. Το σερβίρετε σε τριγωνικά κομμάτια και το συνοδεύετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Συνταγή για δαμάσκηνα σε κόκκινο κρασί με κρέμα

Υλικά: 6 μεγάλα φρέσκα δαμάσκηνα, 400 ml κόκκινο δυνατό κρασί, η φλούδα 1/2 πορτοκαλιού, 60 γρ. ζάχαρη αρωματισμένη με λίγη βανίλια, 2 ξυλάκια κανέλας, 3 γαρίφαλα, 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής (σύμφωνα με τη βασική συνταγή)
φρέσκα φρούτα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Κόβετε σε χοντρές φέτες τα δαμάσκηνα και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Ρίχνετε σε μικρή κατσαρόλα το κρασί, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τοποθετείτε μέσα σ’ αυτό το υγρό μείγμα τα δαμάσκηνα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε 15΄- 20΄ μέχρις ότου τα φρούτα μαλακώσουν. Μεταφέρετε τα δαμάσκηνα με τρυπητή κουτάλα και τα μοιράζετε σε 4 στρογγυλά τσέρκια όπου θα τα παγώσετε. Για να σερβίρετε τα δαμάσκηνα τοποθετείτε τα τσέρκια σε πιάτα και περιχύνετε με την κόκκινη σάλτσα όπου έβρασαν. Αφαιρείτε τα τσέρκια και γαρνίρετε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρέσκα φρούτα προαιρετικά.

Συνταγή για κρέπες με κρέμα βανίλιας

Υλικά: 10-12 κρέπες έτοιμες ή σπιτικές, 2 φλιτζάνια γάλα, 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας, 2 κρόκοι αυγών, 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές κορν φλάουρ, ζάχαρη κρυσταλλική για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Ετοιμάζετε τις κρέπες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή σύμφωνα με τη βασική συνταγή. Τις βάζετε σε πιατέλα και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο να διατηρούνται ζεστές. Ετοιμάζετε την κρέμα: Βράζετε σε κατσαρολάκι το γάλα με τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Όταν αρχίσει να φουσκώνει το γάλα, κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου αρχίσει να δένει η κρέμα.
Ξαναρίχνετε στο κατσαρολάκι την κρέμα και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση. Μοιράζετε την κρέμα στις κρέπες και τις τυλίγετε σε ρολά. Τις βάζετε σε πιατέλα ή σκεύος σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με ζάχαρη και σερβίρετε.

Συνταγή για γλυκό ψυγείου με φρυγανιές και κρέμα

Το γλύκισμα αυτό δημοσιεύτηκε στα πρώτα τεύχη της εφημερίδας ICookGreek -κάπου μεταξύ 2007 και 2010- και αγαπήθηκε από πολλους αναγνώστες και αναγνώστριες. Είναι απλό, αλλά γευστικό και έχει κάτι «από τα παλιά» χωρίς να είναι παραδοσιακή συνταγή. Δείτε υλικά και εκτέλεση πατώντας εδώ.

συνταγέςγλυκάκρέμα