Food & Drink|18.10.2024 07:30

Γιορτές Κάστανου 2024 – Φθινόπωρο παίρνουν φωτιά οι φουφούδες όλης της Ελλάδας

Χριστίνα Τσαμουρά

Οκτώβρη και Νοέμβρη οι καστανιές γεμίζουν κάστανα, ενώ προικίζουν το τοπίο με φθινοπωρινές εικόνες ανείπωτης ομορφιάς, καθώς χάνουν σιγά σιγά το χρυσαφένιο φύλλωμά τους. Τέτοια εποχή από τα δάση της Μακεδονίας και τα βουνά της Κρήτης ως τα ορεινά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Λέσβου, η νέα σοδειά του τόσο νόστιμου και θρεπτικού καρπού γιορτάζεται όπως της πρέπει: με ολοήμερα γλέντια, μουσικές και χορούς, με άφθονο τσίπουρο ή κρασί και με ακαταμάχητες τοπικές καστανολιχουδιές σε γραφικά χωριά και σε τοπία χάρμα οφθαλμών. Σημειώνουμε μερικές από τις Γιορτές Κάστανου 2024 σε όλη τη χώρα, που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με αποδράσεις εκτός των αστικών πυλών αρχής γενομένης με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου 2024 στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας - Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Φρεσκοψημένα κάστανα και ντόπιο τσίπουρο περιμένουν τους επισκέπτες της Άνω Χώρας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις ελατοσκέπαστες πλαγιές των Βαρδουσίων στα 1.050 μ. υψόμετρο, είναι ένα από τους ορεινότερους οικισμούς της Αιτωλοακαρνανίας και θεωρείται το πλέον «τουριστικό» από τα μοναχικά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας. Η αλήθεια είναι πως τόσο ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών της όσο και ο αριθμός των επισκεπτών της (τα Παρασκευοσαββατοκύριακα) είναι πολύ μεγαλύτεροι από όσο φαντάζεται κανείς ακούγοντας πως οι μόνιμοι κάτοικοί της μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών. Το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι γνωρίζουν και τιμούν οι Έλληνες λάτρεις του βουνού, που το επισκέπτονται σταθερά το χειμώνα. Πετρόχτιστα σπίτια με κεραμίδι, περιποιημένες αυλές και πλακόστρωτα δρομάκια δίνουν τον τόνο στον τόπο, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η ετήσια Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, που πραγματοποιείται από το 1999, συνεχίζει τη μακρά παράδοση της περιόδου που για τους ορεσίβιους αγρότες ξεκινούσε με τη συγκομιδή των κάστανων και το άνοιγμα των καζανιών του τσίπουρου. Φέτος έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου και θα γευτούν φρεσκοψημένα από τις φουφούδες σε κεντρικά σημεία του χωριού -συνοδεία πάντα παραδοσιακής μουσικής.

Γιορτή Κάστανου 2024 στην Καστάνιτσα Αρκαδίας - Σαββατοκύριακο 26 & 27 Οκτωβρίου

Από τις πιο παλιές γιορτές καστάνου, η γιορτή στην Καστάνιτσα, το πανέμορφο τσακωνοχώρι του Πάρνωνα, διοργανώνεται για 40ή χρονιά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. Η «καστανοπανήγυρις» στήνεται μέσα στον μικρό οικισμό που διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα και τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο. Τσάι του βουνού, ζεστός τραχανάς και βραστά κάστανα καλωσορίζουν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες σε μια γιορτή που -εκτός των άλλων- θα έχει και όμορφους περιπάτους με χαρακτήρα ξενάγησης, ενημέρωσης και διασκέδασης. Στην πλατεία του Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος θα απλωθούν τραπεζάκια και καρέκλες, ενώ η ταβέρνα θα σερβίρει βραστή γίδα, χοιρινό με κάστανο, ρεβίθια με κάστανο, χορτόπιτες, τυρόπιτες, σουβλάκια, τηγανόψωμο, κρασί, οινόμελο και τσίπουρο.  Στο χωριό λειτουργούν επίσης τρεις ταβέρνες και ένα καφενείο. Οι επισκέπτες θα κινούνται στον «Δρόμο του Κάστανου» κυκλικά μέσα στο χωριό απολαμβάνοντας τη βόλτα στα σοκάκια του και τη φθινοπωρινή φύση. Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι η Καστάνιτσα δεν είναι επίπεδο χωριό (αποτρεπτικό για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή δυσκολία στη βάδιση), ενώ οι καιρικές συνθήκες παραμένουν απρόβλεπτες, οπότε καλό είναι να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

Γιορτή Κάστανου 2024 στην Άρνα Λακωνίας - Παρασκευή 25 με Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

Το κάστανο είναι ο σούπερ σταρ και στις τετραήμερες (!) γιορτινές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Άρνα Λακωνίας στα τέλη του μηνός. Κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο(χαρακτηρισμένος «διατηρητέο μνημείο της φύσης»)  του γραφικού, ορεινού χωριού του Ταϋγέτου στήνεται για 19η χρονιά η μεγάλη γιορτή του κάστανου, από την Παρασκευή 25 έως και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου. Ψητά και βραστά κάστανα, μπόλικο τσίπουρο, ατέλειωτος χορός και μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις περιμένουν τους εκδρομείς το τελευταίο ΠΣΚ του Οκτώβρη. Εκτός από τα ντόπια κάστανα της υπαίθριας αγοράς, αξίζει να δοκιμάσει κανείς κάστανο γλυκό κουταλιού, καστανόπιτα, σοκολατάκια με γέμιση κάστανο, αχνιστή καστανόσουπα και χοιρινό με κάστανο. Αν βρεθείτε στη γιορτή της Άρνας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα άλλα φθινοπωρινά γλυκά κουταλιού (κυδώνι, σταφύλι, καρυδάκι) αλλά και μελομακάρονα και καρυδόπαστα. Σημειώστε ότι η γιορτή μαζεύει πολύ κόσμο, οπότε τα ΙΧ παρκάρουν σε χώρους στάθμευσης αρκετά μακριά από το σημείο. Ωστόσο πέρυσι οι διοργανωτές είχαν φροντίσει η μεταφορά από εκεί πέρα να γίνεται με πουλμανάκια. 

Γιορτή Κάστανου 2024 σε χωριά του Κισσάμου Κρήτης –Παρασκευή 25 με Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Σε θεσμό τείνει να εξελιχθεί η Γιορτή Καστάνου στα όμορφα καστανοχώρια της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου που φέτος πραγματοποείται το τριήμερο 25, 26 και 27 Οκτωβρίου. Διοργανώνεται από τον Δήμο Κισσάμου σε συνεργασία με τις Κοινότητες Έλους και Βλάτους και τους πολιτιστικούς συλλόγους Έλους-Λίμνης-Λούχι «Η Αναγέννηση» και Βλάτους «Νέοι Ορίζοντες». Η γιορτή περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, μαγειρική, γευσιγνωσία, παραδοσιακούς χορούς και -βέβαια- πολλά ντόπια κάστανα.

Γιορτή Κάστανου 2024 στο Μαυρίλο της Φθιώτιδας – Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Για 15η χρονιά πραγματοποιείται στο Μαυρίλο του Δήμου Μακρακώμης, το ρουμελιώτικο καστανοχώρι, η Γιορτή Κάστανου. Η κεντρική πλατεία του ορεινού χωριού, που απλώνεται στην πλαγιά του Βελουχιού,  θα μοσχομυρίζει φρεσκοψημένα κάστανα, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί. Το τσίπουρο θα ρέει άφθονο και δεν πρόκειται να λείψουν τα έξτρα μεζεδάκια ούτε βέβαια η παραδοσιακή μουσική και ο χορός.

Γιορτή Κάστανου 2024 στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας - Σάββατο 2 Νοεμβρίου

Δεν ξεχνάει τον Πάρνωνα όποιος τον δει φθινόπωρο. Αν δεν τον έχετε αντικρίσει ακόμη στα χρυσοκίτρινα και τα πορτοκαλιά του, μια καλή ευκαιρία είναι να επισκεφτείτε τα Άνω Δολιανά Αρκαδίας στη Γιορτή του Κάστανου. Διοργανώνεται για 20ή χρονιά και φέτος πραγματοποιείται το Σάββατο 2 Νοέμβρη από τις 11.00 π.μ. Παραδοσιακά φαγητά και γλυκά με κάστανα, ζεστή φασολάδα, τσίπουρο, κρασί και ζωντανή μουσική σας περιμένουν μετά τη βόλτα σας στο δάσος. Τούτος ο μικρός, ορεινός, παραδοσιακός οικισμός της Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδίας, σου δίνει γενναιόδωρα τα δώρα του βουνού (ανοιχτό ορίζοντα, ηρεμία, πεζοπορίες σε πανέμορφη φύση), χωρίς να σε με ανελέητα στροφιλίκια. Ερχόμενος από Τρίπολη, δεν θα καταλάβεις καλά καλά πώς έφτασες στα σχεδόν 1.000 μ. υψόμετρο. Περισσότερα για το χωριό εδώ

Γιορτή κάστανου στην Αγιάσο της Λέσβου - Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Η μεγάλη Γιορτή του Κάστανου στη γραφική Αγιάσο, που κλείνει τα 20 χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης, προσελκύει κάθε χρόνο όλο και πιο πολλούς επισκέπτες όχι μόνο από το νησί, αλλά και από την Τουρκία. Ο συγκλονιστικής ομορφιάς αγιασιώτικος καστανιώνας, που απλώνεται σε περίπου 11.000 στρέμματα του Λεσβιακού Ολύμπου, διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια του 19ου αιώνα, καθώς ήδη από το 1850, οι Αγιασώτες στράφηκαν στο κάστανο για τη διατροφή και τον βιοπορισμό τους. Είναι προφανές λοιπόν γιατί ο καστανιώνας της Αγιάσου αποτελεί στις μέρες πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών, που σπεύδουν να τον επισκεφτούν με αφορμή τη Γιορτή του Κάστανου, που φέτος γίνεται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Φουφούδες και καζάνια παίρνουν φωτιά στα κεντρικά μέρη του οικισμού για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο με ουζάκι και κρασί. Στήνονται πάγκοι με παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου και λειτουργεί λαϊκή αγορά με όλα τα καλά της ντόπιας παραγωγής (κάστανα, μήλα, καρύδια). Οργανώνονται πεζοπορίες στο μαγευτικό καστανιώνα από ομάδες περιπατητών και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τοπικούς συλλόγους. Φέτος απ’ ό,τι μαθαίνουμε θα έχει και live cooking με τον σεφ Γιάννη Μπρατσολιά.

ΛακωνίαΑρκαδίαΚρήτηΝαυπακτίαΛέσβοςφθινόπωροΦθιώτιδακάσταναγιορτέςΑγιάσος