Food & Drink | 31.05.2019 12:52

Ένας όμορφος κόσμος, ιταλικά πλασμένος, κρυμμένος στα deli της Αθήνας

Newsroom

Μπορεί στην Ελλάδα να αγαπάμε πολύ την ιταλική κουζίνα και να έχουμε οικειοποιηθεί πολλές από τις συνταγές της, αν όμως θέλουμε να είναι η γεύση τους αυθεντική, θα πρέπει να αναζητήσουμε και τα αυθεντικά προϊόντα που απαιτούνται για το κάθε πιάτο. Ας μην ξεχνάμε ότι η σχετικά απλή ιταλική κουζίνα στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στις πρώτες ύλες και στην ιδιαιτερότητα που τους προσδίδει ο τόπος όπου γεννήθηκε η κάθε συνταγή.

Αυτά δίνουν σε ένα πιάτο την ταυτότητά του. Ας δούμε, λοιπόν, από πού μπορούμε να προμηθευτούμε εδώ, στα μέρη μας, αυτά τα προϊόντα, ανάμεσα στα οποία και τα περίφημα ιταλικά ζυμαρικά, τα οποία, κακά τα ψέματα, ήταν, είναι και θα είναι τα καλύτερα στον κόσμο.

Η ιταλική κουζίνα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες ύλες/Πάνος Σμυρνιώτης

Νομίζω ότι το πρώτο μαγαζί που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Βenito – καθόλου τυχαία βέβαια, αν λάβουμε υπόψη ότι λειτουργεί από το 1993. Ο κύριος Benito Sanzoni με την Ελληνίδα σύζυγό του, Ευδοκία, και τα δυο παιδιά τους, τον Λιμπόριο και τον Απόστολο, αφήνοντας πίσω το μπακάλικο που λειτουργούσαν, από το 1950, στην Κωνσταντινούπολη, ήρθαν στο Παλαιό Φάληρο (Θέτιδος 22, τηλ. 2109837677) κι έστησαν ένα ιταλικό delicatessen, με σκοπό να συνεχίσουν να προσφέρουν τις παραδοσιακές γεύσεις τους. Το δεύτερό τους μαγαζί, που άνοιξε πριν από λίγα χρόνια στη Γλυφάδα (Γρ. Λαμπράκη 63, τηλ. 2109604700) αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη πηγή για την ανεύρεση αυθεντικών ιταλικών προϊόντων.

Στα ψυγεία η ποικιλία τυριών και αλλαντικών, που... «io sono un italiano, un italiano vero», είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι αν ζητήσεις κάτι, λόγου χάριν ένα αλλαντικό, και δεν είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή, σχεδόν απολογούνται γι’ αυτό. Εδώ βρίσκουμε και μια μεγάλη συλλογή από υπέροχα φρέσκα ζυμαρικά, κλασικά και πιο ασυνήθιστα, όπως για παράδειγμα τα bigoli και τα maccheroncini, ή με ολόφρεσκη γέμιση (tortelli, tortellini, tortelloni κ.ά.), αλλά και μια μεγάλη συλλογή από αποξηραμένα (όπως εκείνα της εταιρείας Giuseppe Cocco, που εισάγουν οι ίδιοι), χωρίς να λείπουν και τα ρύζια για οποiονδήποτε τύπο ριζότο – arborio, carnarolo ή vialone nano. Ακόμη, εδώ βρίσκουμε σε αφθονία τα χαρακτηριστικά κριτσίνια και τα μπισκότα, ενώ σε βαζάκια μάς περιμένουν διάφορα αλείμματα και antipasti.

Σοκολάτες Venchi

Σε ό,τι αφορά τα νότια προάστια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ηπειρώτισσα (Λεωφ. Βάρης-Βαρκίζης 32, Βούλα, τηλ. 2108953929) διαθέτει μία εξαιρετική ποικιλία ζυμαρικών και ρυζιών, από τις μεγαλύτερες που συνάντησα, καθώς και πολλά προϊόντα τρούφας και ένα «προκλητικό» stand με σχεδόν όλα τα προϊόντα της γνωστής σοκολατοποιίας Venchi. Ενημερωμένη ιταλική κάβα βρίσκουμε στο Faedons (Αγ. Ιωάννου 28, Βούλα, τηλ. 2155109975), όπου μπορούμε επίσης να αγοράσουμε κριτσίνια, ζυμαρικά της εταιρείας Garofalo και κάποια ιταλικά αλλαντικά.

Στα βόρεια, στο Νέο Ψυχικό, το Culpa Deli (Σολωμού 1, τηλ. 2106719900) είναι ένας πραγματικός παράδεισος ιταλικών γεύσεων και προϊόντων αποκλειστικά δικής τους εισαγωγής (Culpa-ITALFOOD): τρούφες σε κάθε πιθανή μορφή, μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα και ξηρά ζυμαρικά –ανάμεσά τους και η σειρά με ζυμαρικά Gragnano της Alfieri, με τα δυσεύρετα vesuvi, pennoni και calamari–, τα σωστά αλεύρια για τις πίτσες, τις φοκάτσες, και όχι μόνο, έτοιμες σάλτσες για πίτσες και ζυμαρικά, παλαιωμένα βαλσαμικά ξίδια από τη Μόντενα, οι γλώσσες της πεθεράς της Alfieri, φρέσκο pesto genovese, ενώ τα ψυγεία βρίθουν από περίφημα τυριά και αλλαντικά της Ιταλίας, όπως mozzarella, taleggio, burrata, pecorino, scamorza, asiago, παρμεζάνα 36μηνης ωρίμανσης, guanciale, culatello, porcheta, 'nduja, salsiccia, speck και prosciutto. Το Culpa Deli διαθέτει επίσης και μια καλά ενημερωμένη σε κρασιά prosecco και γκράπες κάβα, καθώς και μεγάλη ποικιλία από σοκολάτες της Venchi. Ακόμη, οι λάτρεις της bistecca alla fiorentina μπορούν να την προμηθευτούν εδώ, κατόπιν παραγγελίας.

Το Salumaio d' Atene στην Κηφισιά

To Salumaio d’Atene, που άνοιξε το 1998 στην Κηφισιά (Παναγίτσας 3, τηλ. 2106233934), έχει τη δική του ιστορία. Το μικρό, αλλά φινετσάτο ιταλικό εστιατόριο, με έντονα ιταλική ατμόσφαιρα, λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το delicatessen, από το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί premium ιταλικά προϊόντα, κυρίως αλλαντικά και τυριά, και φυσικά τις γνωστές σάλτσες του, συσκευασμένες, με την υπογραφή του.

Και βέβαια, σε ένα αφιέρωμα για τα ιταλικά προϊόντα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και σε εκείνα τα πολύ καλά delicatessen στο κέντρο της Αθήνας, όπου ανάμεσα στα υπόλοιπα γαστρονομικά καλούδια μπορούμε να βρούμε εξαιρετικής ποιότητας εμβληματικά ιταλικά προϊόντα.

Στα ψυγεία του Nora's Delis σας περιμένουν taleggio, υπέροχη κρεμώδης gorgonzola και άλλα πολλά/φωτό: Πάνος Σμυρνιώτης

Το Noras Deli (Αναγνωστοπούλου 11, Αθήνα, τηλ. 2103389349), που έτσι κι αλλιώς δίνει τη σιγουριά ότι ο λάτρης του καλού φαγητού θα βρει αυτό που αναζητά, δεν μας απογοητεύει ούτε αυτήν τη φορά. Διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικής ποιότητας δυσεύρετα ξηρά και φρέσκα ζυμαρικά, καθώς και ρύζια κάθε τύπου. Από όσα συνάντησα στα ράφια του, ξεχώρισα τα χειροποίητα cantuccini (τραγανά μπισκοτάκια) «Sfizio» με σκέτο αμύγδαλο, σοκολάτα αμύγδαλο, με αποξηραμένο σύκο ή με cranberries και τη σειρά με τις σάλτσες τρούφας της Urbani. Στα ψυγεία βρήκα εκλεκτά τυριά, όπως taleggio, ubriaco di Rambosso, υπέροχη gorgonzola extra cremoso, το ωριμασμένο σε γκράπα τυρί με επικάλυψη από ολόκληρα φρούτα του Beppino Occelli ή τη φρέσκια ricotta με λεμόνι, αλλά και φρέσκο βούτυρο ψυγείου με τρούφα. Και να μην ξεχάσω το ιταλικό πασχαλινό «τσουρέκι», την colomba.

Στο Cibo e Vino θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες και ζυμαρικά

Στο Cibo e Vino (Καψάλη 10, Αθήνα, τηλ. 2114059707) τα εξαιρετικά ενημερωμένα ψυγεία με τα αλλαντικά και τα τυριά ικανοποιούν κάθε αναζητητή της αυθεντικής ιταλικής γεύσης, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της Ιταλικής Πρεσβείας. Ξεχωρίζει μια εξαιρετική συλλογή από pecorino, ανάμεσα σε τυριά όπως selvaggio, umbriaco, burrata al tartufo, asiago. Στα ράφια βρίσκουμε σε γυάλινα βάζα τη σειρά με τις πιο διάσημες ιταλικές σάλτσες, παραδείγματος χάριν amatriciana με ντομάτα και μανιτάρια porchini κ.ά. και, φυσικά, πολλά είδη ζυμαρικών και ρυζιών –ανάμεσά τους και ένα παλαιωμένο ρύζι acquerello 7 ετών, vongole σε βαζάκι για τη γνωστή μακαρονάδα και ένα δυσεύρετο, προμαγειρεμένο stinco di maiale (χοιρινό κότσι) από την Casa Modena. Βρίσκουμε επίσης ποικιλία βαλσαμικών ξιδιών, αλλά και κριτσίνια, biscotti αλμυρά και γλυκά και τα τσιπς Alfredo’s, σε διαφορετικές γεύσεις.

To Deagustation στο Κολωνάκι/φωτό: Πάνος Σμυρνιώτης

Το Degustation (Κουμπάρη 5, Αθήνα, τηλ. 2103627744) χαρακτηρίζεται επίσης για την αγάπη του ως προς τα ιταλικά προϊόντα. Εδώ, εκτός από αυτά που συνήθως αναζητούμε σε ένα τέτοιο ντελικατέσεν –τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά κ.ά.–, θα μας τραβήξουν το μάτι και κάποια πιο εξειδικευμένα και παιγνιδιάρικα μικρά βαζάκια και κουτάκια. Ενδεικτικά αναφέρω το chocaviar της Venchi, με κακάο από τις χώρες του Αμαζόνιου, αλλά και τα γλυκά κρεμώδη αλείμματα της ίδιας εταιρείας, τις πέρλες της Caviaroli ή τις πέρλες με τρούφα και τα truffleggs της Tartuflanghe.

Βαλσαμικό ξύδι Giovanna Pavarotti από τη Μόντενα, De Gustibus

Εκτός από τα καταστήματα που προαναφέρθηκαν και που φέρουν μια έντονη ιταλική αύρα, αξίζει να αναφερθεί ότι εμβληματικά προϊόντα συναντάμε και σε πολλά άλλα delicatessen. Για παράδειγμα στο Carnicero (Δημ. Βασιλείου 18, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106770050), στην Πανδαισία (Αγ. Ιωάννου 41, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2106017731), στο Delicatessen Αφοί Βασιλόπουλοι (Παπαρρηγοπούλου 3, Αθήνα, τηλ. 2103222405), στην Oak Cava (Λ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι, τηλ. 2106858078) και στα S/M Θανόπουλος στην Κηφισιά (Ιλισίων 13, Κηφισιά, τηλ. 2106201878), βρήκα πολλά προϊόντα από την τεράστια γκάμα της Giuliano Tartufi, που δοξάζουν την ανυπέρβλητη ιταλική τρούφα: (μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, pasta, νιόκι, πολέντα, τσιπς, crostini, σάλτσες, βούτυρα, λάδια), αλλά και τα υπέροχα ζυμαρικά της Rustichella d’Abruzzo, που εισάγει η εταιρεία De Gustibus του Κοσμά Πάτρα, η οποία φέρνει στη χώρα μας την αφρόκρεμα των διεθνών γαστρονομικών προϊόντων.

Και μια στάση στη Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα, τώρα, Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12, τηλ. 2310244684) αποτελεί μια υπέροχη πηγή εκλεκτών εδεσμάτων και, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πολύ καλά ιταλικά προϊόντα. Εκτός από τα φρέσκα γεμιστά ή τα αποξηραμένα ζυμαρικά, τα ιταλικά ριζότι και τις έτοιμες σάλτσες, τα αλλαντικά και τα τυριά, τις σοκολάτες και τα κριτσίνια, εδώ θα βρούμε και μια μεγάλη συλλογή από antipasti δικής τους εισαγωγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όχι και τόσο κοινά antipasti θαλασσινών: το μαριναρισμένο χταπόδι, καλαμάρι ή η σουπιά, τα πολύ μικρά χταποδάκια ή το γεμιστό καλαμάρι.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

Πηγή: eatme Μαΐου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ιταλική κουζίνααγορά