Food & Drink | 04.06.2019 14:52

Δοκιμάσαμε το καινούργιο Mπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαϊωάννου στην Πλατεία Μητροπόλεως

Newsroom

Βλέποντας τη μεγάλη επιτυχία που έχει κάνει το Μπαρμπουνάκι όπου κι αν άνοιξε, δεν είμαι πια απολύτως σίγουρος αν ο Γιώργος Παπαϊωάννου έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το ομώνυμο εστιατόριό του στον Πειραιά ή αν τελικά ο πολύς κόσμος τον έμαθε τρωγοπίνοντας στα πιο χαλαρά ψαρο-μεζεδοπωλεία του. Δεν υπάρχει, βέβαια, καμία αμφιβολία ότι οι λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας στο Μικρολίμανο εκτίμησαν τη φοβερή μαεστρία και τη δωρικότητά του, που δημιούργησαν σχολή στο ψάρι. Εκεί, όταν το επιτρέπει ο καιρός, παρελαύνουν κάτι ψαρούκλες που βγαίνουν από τη σχάρα εξαιρετικά ψημένες και είναι πραγματικά… για φίλημα. Καλή κι άγια η στήρα και μαζί της οι δίκιλοι ροφοί, οι ψητές γάμπαρες και οι γκράντε κωλοχτύπες, αλλά να όμως που ένα Μπαρμπουνάκι έκανε τη διάφορα.

Ναι, ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους του Γιώργου Παπαϊωάννου που, με σημαία αυτό το απίθανα νόστιμο κι αρχοντικό ψάρι, πήρε την απόφαση να καλλιεργήσει την ιδέα της προσιτής κατανάλωσης και των υπόλοιπων μικρόψαρων. Το στοίχημα δεν ήταν καθόλου εύκολο να κερδηθεί. Του βγήκε όμως, γιατί το πλάσαρε έξυπνα και, πρωτίστως, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στα ποιοτικά του στάνταρ. Έχουν τη χάρη τους και οι ταπεινοί ιχθύες. Τους έδωσε πρώτο ρόλο και καταχειροκροτήθηκαν. Κάπως έτσι, τα Μπαρμπουνάκια έγιναν πέντε στην αθηναϊκή ενδοχώρα και οσονούπω ετοιμάζεται κι ένα έκτο στη Σαντορίνη. Έχω την αίσθηση δε πως σκέφτονται και το εξωτερικό. Μου φαίνεται λογικό για ένα τέτοιο concept.

Αυτό πάντως στο Σύνταγμα, το οποίο έκανε πρεμιέρα πριν από περίπου έναν μήνα, μπορεί να απέχει ελάχιστα από το κολωνακιώτικο αδερφάκι του, αλλά οι φίλοι του ψαριού έπιασαν κι εκεί στασίδι από την πρώτη μέρα. Το βράδυ που πήγα για να γράψω αυτή την κριτική, κάποια ψάρια είχαν κάνει φτερά από το μεσημεριανό «πατείς με πατώ σε». Είναι όμως και το σημείο ονειρεμένο. Βλέπει φάτσα-κάρτα τη Μητρόπολη Αθηνών και, ενώ βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου, κυριαρχεί μια αίσθηση πιο ήσυχης γειτονιάς. Ρίχνοντας, τώρα, μια μάτια στον κατάλογο, το μάτι μου έπεσε κατευθείαν στην ταραμοσαλάτα, στην οποία σπάνια μπορώ να αντισταθώ κι ακόμα πιο σπάνια την βρίσκω επιτυχημένη. Στο Μπαρμπουνάκι, όμως, την καταχάρηκα. Έχει εξαιρετική υφή, ωραία σπιρτάδα και γενικότερα μου φάνηκε πολύ καλοδουλεμένη. Νοστιμότατες ήταν και οι φιλεταρισμένες σαρδέλες με καρεδάκια ντομάτας και λαδολέμονο, ενώ ο μπακαλιάρος είχε ωραίο άχνισμα και μερακλίδικη γεύση – έστω κι αν υπερτερούσε μια ιδέα το καυτερό στοιχείο από τον πουρέ της πιπεριάς. Τα μπαρμπούνια βγήκαν στεγνο-τηγανισμένα σε ωραία φιλετάκια με χρυσαφένια κρούστα και, χωρίς να είναι αξέχαστα από άποψη γεύσης, δεν έχω να τους προσάψω το παραμικρό.

Για μένα, πάντως, τα εύσημα πάνε στην κουζίνα για εκείνες τις εξαιρετικές παπαρδέλες με τις καραβίδες. Εκπληκτικό βράσιμο στα ζυμαρικά, μεστή σε γεύση η μπισκ, ζουμερές οι καραβίδες και όλα μαζί τόσο ωραία δεμένα, που μετά βίας κρατήθηκα για να μην κάνω το έγκλημα της επανάληψης. Στο τέλος φέρανε για κέρασμα έναν συμπαθητικό κορμό σοκολάτας, τον οποίο θα προτιμούσα με μια παραπανίσια ένταση. Δεν έγινε όμως και κάτι.

Βαθμός: 6,5/10

Τηλέφωνο: 2103247700

Διεύθυνση: Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα

Ανοιχτά: Κάθε μέρα, μεσημέρι και βράδυ

Τιμή / άτομο: €25-35, με κρασί, ούζο ή τσίπουρο

* Οι τιμές υπολογίζονται κατ' άτομο με πρώτο, κύριο πιάτο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπίρα ανάλογα με το στιλ του εστιατορίου. Κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός γεύματος.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

0-3 Κακό, 3,5-4 Μέτριο, 4,5 Αποδεκτό, 5-5,5 Ικανοποιητικό, 6-6,5 Καλό, 7-8 Πολύ καλό, 8,5-9 Εξαιρετικό, 9,5-10 Άριστο

Από τον Τάσο Μητσελή

Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής